StoryEditorOCM
ŠibenikOni mijenjaju svijet

Javna zahvala ovim velikim ljudima: Bez volontera Crveni križ ne bi mogao funkcionirati

Piše Katarina Rudan
9. svibnja 2020. - 08:46

Tjedan Crvenog križa, koji se obilježava od 8. do 15. svibnja, ove je godine posvećen volonterima i njihovom radu. Kako zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19 ove godine nema prigodnih manifestacija, organizacije Crvenog križa, pa tako i Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik, pozvali su u petak ujutro, na Svjetski dan Crvenog križa, svoje volontere kako bi ih predstavili javnosti. I ne samo predstavili zajedničkom fotografijom i kadrovima snimljenim ispred zgrade Crvenog križa, već da se na taj način javno zahvale ovim velikim ljudima na svemu što su radili i rade.

- Oni su naša "produžena ruka" i snaga u svim akcijama. Rado uskaču, ništa im nije teško, ništa im nije problem i zaista je divno raditi u takvoj obitelji u kojoj smo svi povezani. Zahvaljujući našim volonterima, stalno smo u proteklih mjesec i pol dana bili na terenu. Od sredine ožujka do početka ovog tjedna, koliko je intenzivno trajala akcija organiziranja pružanja pomoći osobama starijim od 65 godina kojima je bili preporučeno da ostanu u svojim kućama, pošto su najrizičnija skupina od zaraze koronavirusom, volonteri su odradili 890 posjeta, što je u prosjeku 18 posjeta dnevno. Odradili su lavobski posao i zato im još jednom veliko hvala, rekla je ravnateljica Društva Tonka Mikulandra i dodala da trenutno na spisku imaju 87 volontera.

Podsjetila je da su značajnu ulogu volonteri imali i u drugim vremenima, nepogodama i situacijama.
- Pomagali su i odlazili na teren u vrijeme poplave u Gunji, među prvima smo bili u Slavonskom Brodu kad je došao prvi izbjeglički val, pomagali su kad smo imali veliki snijeg te u svim ostalim situacijama. Bez volontera mi ne bismo mogli funkcionirati, jer čitav niz aktivnosti naprosto ne može odraditi nas petero djelatnika Gradskog društva Crvenog križa, kaže Mikulandra.

Na fotografiranje nisu došli članovi šibenske navijačke skupine "Funcuti" koji su se među prvima organizirali i aktivirali u pružanju pomoći starijim osobama u vrijeme epidemije, jer im, kako je rekla ravnateljica, kodeks ne dopušta da se promoviraju i fotografiraju.

- To trebamo poštivati, ali oni su bili tu i napravili su ogroman posao i zato smo im zahvalni, rekla je Mikulandra. Inače, tjedan Crvenog križa šibensko Gradsko društvo obilježit će nizom aktivnosti među kojima je postavljanje košara u jednom trgovačkom centru radi prikupljanja prehrambenih i higijenskih proizvoda za potrebite, 11. i 12. svibnja u zgradi šibenskog Crvenog križa bit će provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a u Primoštenu će će organizirati 15. svibnja.

19. travanj 2024 03:13