StoryEditorOCM
ŠibenikRaj za vandale

Igralište postalo 'razbijalište': Prostor za djecu usred Šibenika stalno se uništava, a otpaci svjedoče da mu malo pažnje poklanjaju i komunalne službe

12. ožujka 2018. - 14:11

UNICEF-ovi panoi na prilazima gradu s natpisom "Šibenik – prijatelj djece" postaju smijurijom već pri prvom pogledu na dječje igralište kod Trga Andrije Hebranga u kvartu Baldekin 3.

Tako nam javlja ogorčeni otac trogodišnjeg momčića sa stanom u neposrednoj blizini omiljenog mjesta za igru svoga sina.
Tu, usred grada, razbijači neprestano ostavljaju tragove svoga divljaštva, no otpaci svjedoče da mu malo pažnje poklanjaju i komunalne službe. Metla nije odavno doprla do nekih dijelova toga dječjeg okupljališta usred stambenog bloka, jasno je iz fotografija.

Igralište je nazvano "Konzumovim" jer ga je prije nekoliko godina kompletno opremio i Gradu Šibeniku donirao taj trgovački lanac. No, danas to nije samo prljavo mjesto, nego i opasan prostor za igru gdje bi, nažalost, trebalo dolaziti sa zaštitnom opremom. Djeca se mogu porezati na staklo, ubosti na komade građevinskog željeza što viri iz betona na jednome dijelu košarkaškog igrališta ili se mogu ozlijediti na njegovu razvaljenu žičanu ogradu, opisuje otac svoju i muku brojnih drugih roditelja koji tu dolaze sa svojim mališanima.

Razbijena je, nabraja dalje, cijela jedna postava "ljulja", od čega je ostala jedino konstrukcija. Ali to je vrlo frekventno mjesto za igru koje posjećuju i djeca iz obližnjeg vrtića "Radost" bez vlastitog igrališta, a dolaze također i brojni osnovci iz obližnje škole "Tina Ujevića". Sve pohvale ovaj građanin upućuje vrtićkim odgojiteljicama, koje zbog opisanog stanja na igralištu bdiju nad dječjom igrom bez trenutka opuštanja.


Ili održavati ili zatvoriti


– Četvero očiju treba imati otvorene da se ne dogodi kakvo zlo! Nadalje, u betonskoj kućici za igru, postavljenoj da se u nju djeca zavuku, nakupilo se smeća, ima čak narkomanskih igala! Krajnje je vrijeme da gradska uprava omogući sigurnu igru djeci ili da to igralište zatvori – traži ovaj sugrađanin.
– Kako dolaze proljetni dani, bit tu sve više svijeta. Nitko ne traži bilo kakav luksuz, samo redovito održavanje – poručuje ovaj roditelj.

Ni pol jada da gradska uprava prije godinu dana nije popravila sve što su vandali opet porazbijali, komentira stalni problem ovog igrališta Mate Petrović, predsjednik Vijeća gradske četvrti Baldekin 3. Doduše, sanirano je sve osim razvaljene mreže oko košarkaškog terena, što je lani gradska uprava dodijelila u zadatak nekadašnjim "Zelenilima", no ionako je opet potrebna veća sanacija ovog igrališta, govori predsjednik kvarta. Već je umoran od toga kruga razbijanja i popravljanja, čemu kao da nema kraja. Baldekin 3 i inače je dio grada s najviše stambenih zgrada i takva su mjesta dragocjena djeci i roditeljima.

U okviru lanjske sanacije "Konzumova" igrališta poboljšana je i rasvjeta ne bi li se obeshrabrilo noćne divljake, međutim, ništa nije pomoglo, iznosi Petrović. Uvjeren je da bi od velike pomoći bio stalno prisutni kvartovski policajac, ali ga na Baledekinu 3 više nema. S druge strane, građani gotovo nikad ne prijavljuju slična haračenja, a nije moguće, ističe, da svih ovih godina ama baš nitko od stanara iz zgrada koje okružuju igralište nije makar s prozora bio svjedokom razbijačkih pohoda.


Policajac Teskera


Doduše, na Baldekinu 3 postoji skupina huligana kojima se nije preporučljivo zamjeriti, pa je i to možda razlog što će građani okrenuti glavu, no s Petrovićem se u ocjeni našeg mentaliteta uglavnom slaže njegov kolega Stipica Protega, predsjednik četvrti Šubićevac.

– Prijaviti kakav eksces naprosto nije u našem načinu ponašanja. Mislimo, to je briga drugog, kao da nismo svjesni da je riječ o javnoj, zajedničkoj imovini plaćenoj iz proračuna. Reagiramo, nažalost, jedino na ono što nas se izravno dotiče – analizira Protega.

Njega smo kontaktirali budući da je sa sličnim dječjim igralištem u njegovu kvartu bilo jednakih problema, no gotovo su nestali čim ga je gradska uprava rasvijetlila, prilazni put također. Ima manjih oštećenja, ali ih nenamjerno naprave djeca u igri i više nema nasilničkih ekscesa, zadovoljan je Protega. Ne zaboravlja spomenuti preventivnu važnost službene odore i sretnu okolnost da na Šubićevcu stanuje legendarni šibenski policajac Jure Teskera, koji redovito obilazi određene punktove na Šubićevcu, premda to nije njegov rajon. Jedino je pitanje što preostaje drugim kvartovima "s manje sreće", poput Baldekina 3.


IZ UREDA GRADONAČELNIKA
Građani, prijavljujte razbijače!

Gradska uprava ponovno će sanirati "Konzumovo" dječje igralište i ogradu na košarkaškom igralištu, navodi se u odgovoru iz Ureda gradonačelnika, uz ponovljeni apel na svijest i odgovorno ponašanje građana. Iz Grada pozivaju Šibenčane na suradnju s komunalnim odjelom ako primijete da netko uništava zajedničku javnu imovinu i to je, prema poglavarima, ključno da igralište i drugi javni prostori svima dobro služe.

"Odjelu za komunalne djelatnosti gotovo je nemoguće otkriti prekršitelje među nama bez pomoći građana. Unatoč našim apelima, i dalje se uništavaju prostori namijenjeni za igru i zabavu najmlađih, a njihovo održavanje u dobrom stanju treba biti zajednički cilj svih", poruka je iz gradske uprave.

22. travanj 2024 16:56