StoryEditorOCM
ŠibenikSvjetlo je život

Hvala Šupuku i Tesli: Oni su zaslužni što je Šibenik prije 122 godine među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju (FOTO)

28. kolovoza 2017. - 23:58

Programom Light is Life, ili Svjetlo je život, u Šibeniku je u ponedjeljak navečer obilježena 122. godišnjicu otkako je Krešimirov grad, među prvima u svijetu, dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

To se dogodilo 28. kolovoza 1895. godine zahvaljujući, prije svega, tadašnjem šibenskom gradonačelniku Anti Šupuku i našem Nikoli Tesli. Važan je to datum za šibensku povijest, a ujedno je slavi i kao dan Hrvatske elektroprivrede. Inače, ovogodišnja manifestacija bila je posvećena obnovljivim izvorima energije.

Među ostalim, u manifestaciji su sudjelovali tradicijski brodovi na jedra, članice hrvatske reprezentacije u sinkroniziranom plivanju iz kluba Primorje Aqua Maris iz Rijeke, nadarena tišnjanska 12- godišnja violončelistica Nina Lucija Perina te jednako talentirana šibenska operan pjevačica Tea Slavica. Obje glazbenice na klaviru je pratila profesorica Ana Lucić.

Na žalost brojnih okupljenih na šibenskoj rivi, izostali su najavljeni skokovi padobranaca. Razlog- zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta zrakoplov koji je trebao prevesti padobrance do Šibenika nije dobio dozvolu za polijetanje iz Splita, objasnili su organizatori.

Ovogodišnju manifestaciju Light is Life osmislio je i na scenu postavio Zoran Lučić Luca uz podršku Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i šibenskog Jedriličarskog kluba Val.

18. travanj 2024 05:39