StoryEditorOCM
Šibenikevo ZAŠTO TRAŽe PRESELJENJE U TEF

Hoćete do Socijalnog? Šetajte na četiri adrese: Šibenski Centar i dalje je neslavni rekorder u državi; Socijalni radnici, psiholozi, pravnici i druge službe smješteni su u četiri različite i poprilično udaljene zgrade

5. lipnja 2019. - 20:23

Šibenski Centar za socijalnu skrb i dalje sanja prikladan i odgovarajući prostor u kojem bi na jednom mjestu brže i učinkovitije djelovale sve službe zbog čega korisnici njihovih usluga više ne bi morali lutati s jednog mjesta do drugog, od zgrade u blizini Poljane preko Miminca do rive i dalje ravno u Crnicu do upravne zgrade bivšeg TEF-a. Na svim tim lokacijama još su uvijek "razbacani" šibenski socijalni radnici, psiholozi, pravnici i druge službe, a sa smještajem u četiri različite i poprilično udaljene zgrade, šibenski Centar i dalje je neslavni rekorder u državi.

Zbog toga je ovih dana Davorka Grbac-Plavčić, ravnateljica Centra, ponovo pisala šibenskom gradonačelniku Željku Buriću tražeći još jedan sastanak kako bi se pitanje preseljenja ove socijalne ustanove ponovno aktualiziralo. Pogotovo, nakon što je nedavno gradska uprava slavodobitno najavila konačni iskorak u rješenju prostora bivšeg TEF-a gdje bi trebalo izniknuti suvremeno lice Šibenika za 21. stoljeće. Zanima je, stoga, hoće li se dobre vijesti preliti i na upravnu zgradu nekadašnje šibenske tvornice.

Pregovori s Gradom

- S gradonačelnikom Burićem već sam se nekoliko puta sastajala oko pitanja preseljenja u Crnicu i on me je do sada uvijek rado primio. Ali nismo se uopće pomaknuli s mjesta. Naše resorno ministarstvo, u skladu s prethodnim dogovorima s Gradom Šibenikom i Ministarstvom za državnu imovinu, i dalje je zainteresirano za zakup, ali i kupnju zgrade u Crnici čije bi uređenje također sufinancirali. Iz ministarstva su već vidjeli tu zgradu i već su napomenuli kako bi tamo bilo jednostavno s vanjske strane konačno ugraditi i lift za osobe s invaliditetom. Uvjet za kupovinu je, međutim, da zgrada nije pod hipotekom - kazala je Grbac-Plavčić.

Podsjetila je kako je prije gotovo dvije godine Grad Šibenik prilikom posjeta Nade Murganić, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obećao pomoć u rješavanju prostornih problema Centru te ponudio nekadašnju upravnu zgradu bivšeg TEF-a u Crnici. I premda je smještena gotovo na periferiji grada, daleko od centra, to samo po sebi i ne bi bio problem da je zgrada s ostatkom grada povezana javnim gradskim prijevozom. Ali nije, pa mnogi smatraju kako će to biti problem za korisnike Centra, pogotovo za starije ljude i one ako dolaze iz udaljenih mjesta i općina. No, Grbac-Plavčić podsjeća kako Centar baš i nije mogao birati, jer je Crnica bila jedina ponuđena i za sada realna lokacija. Dodaje, kako je u lipnju prošle godine u prizemlje te dvokatnice useljen Odjel za djecu, brak i obitelj.

Selidba se tada dogodila navrat-nanos, u svega tjedan dana, nakon što je gradska uprava odlučila srušiti baraku u Ulici Matije Gupca kako bi na toj lokaciji napravila parking. Uz financijsku potporu resornog ministarstva, Centar je tada uredio prizemlje TEF-ove zgrade za koje uredno plaća najam. No nakon toga sve je zastalo, pa u Centru i dalje ne znaju kakva je sudbina njihova preseljenja u zgradu u Crnici, premda ga priželjkuju što prije. Grbac-Plavčić napominje da ako za sada i ne bude moguće kompletno preseljenje, odnosno kupnja zgrade, šibenski je Centar zainteresiran da sadašnji zakup proširi iz prizemlja i na prvi kat na kojem više nitko ne radi, ali je sve puno dokumentacije bivšeg TEF-a.

Zaštita djece

- Zainteresirani smo za uzimanje u zakup prvog kata zgrade. Na trećem se, kako je poznato, nalazi županijska ustanova za zaštićena područja Priroda. Ako nije moguće da dobijemo cijeli prvi kat, zainteresirani smo za dio i to za pet ureda na južnoj strani koji čine zasebnu, građevinski odvojenu, cjelinu. Tu bismo organizirali rad našeg Odjela za zaštitu djece i mladih koji trenutno djeluje u privatnom prostoru na Mimincu. To je dobro uređen prostor i zadovoljni smo, no željeli bismo da rad tog odjela objedinimo u jednu cjelinu s Odjelom za djecu, brak i obitelj koji se već nalazi u prizemlju zgrade u Crnici. Prema našem Pravilniku o radu, poslovi oba odjela predstavljaju jedinstvenu stručnu cjelinu i u svim drugim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj čine jedan odjel, a mi smo ih organizacijski odvojili isključivo zbog nedostatka adekvatnoga poslovnog prostora za organiziranje njihova rada na jednom mjestu - napominje Grbac-Plavčić s nadom kako će novi sastanak u gradskoj upravi završiti barem s jednim malim korakom bliže selidbi u Crnicu.

16. travanj 2024 09:40