StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: HDZ-ovci protiv HDZ-a, fatamorgana na Kapriju i zašto je stogodišnji koraljar Ante sa Zlarina protiv ‘kafenisanja‘

Piše Ivo Mikuličin
11. lipnja 2021. - 19:52
Željko Burić, Goran Pauk, Nediljko Dujić i Ivan Malenica uoči nedavnih lokalnih izbora...Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

HDZ-ovci protiv HDZ-a!

Još se vuku retaji izbora za šibensko-kninskog župana. U tom smislu je itekako zanimljiva izjava koju smo dobili od jedne članice stožera poraženoga Gorana Pauka.

– Gotovo više od činjenice da je izgubio izbore Pauka muči saznanje da su se protiv njega javno izjasnili oni s kojima je dobro surađivao u rješavanju komunalnih problema. Riječ je o načelnicima općina Pirovac, Murter i Tribunj. Kod načelnika Tribunja Marka Grubelića otišao je i korak dalje, pomogao mu je kod zapošljavanja bliskog rođaka. A riječ je odreda o općinama u kojima nije bio, a niti će biti, na vlasti HDZ – otkrila nam je Paukova suradnica.

Slijedio je, međutim, neočekivan dodatak:

– Lako je Pauku podnijeti protivnike iz drugih stranaka, ali mu je puno teže saznanje da su ga dijelom izdali njegovi HDZ-ovci!
I kako se u takvom političkom rašomonu ne sjetiti ciničnog postulata nedavno preminulog Marka Slavice: – Zašto si ti protiv mene, a nikad ti nisam ništa dobrog učinio!?

Nedostaje turistička strategija

– Šibenik je najljepši grad na Jadranu, ali nam manjka turistička strategija. Ne samo gradu, već i županiji. Kosa mi se na glavi diže od (polu)službenih prijedloga da se Šibensko-kninska županija podijeli na "turističke klastere". Moj stav je posve suprotan ili zagovaram zamisao da se ujedinimo sa zadarskim susjedima te stvorimo brend sjeverne Dalmacije. Premali smo da bismo se dijelili – jasan i glasan je Mario Erceg, vlasnik dvaju hotela na šibenskoj rivijeri.

Mario nas je tom izjavom samo podsjetio na svoje objašnjenje na pitanje što ga je to kao čovjeka koji je mladost proveo u Splitu vodilo da uredi hotel "Life Palace" u Šibeniku.

– Moji su korijeni iz Perkovića. Zato sam želio dokazati da sve što u turizmu mogu Split i Zadar može bez problema i moj Šibenik. Pa čak i više – pomalo emotivno odgovorio je Erceg.

Beban protiv 'kafenisanja'

– U pitanju su geni. To je presudno. Moj brat je dogurao do 96 godina, sestra je umrla kad je imala godinu manje. A ja sam, eto, dočekao stotu – objašnjavao nam je formulu svoje dugovječnosti i vitalnosti 100-godišnji zlarinski koraljar Ante Beban.

No, prastari Zlarinjanin imao je potrebu još nešto dodati:

– I moja bi sestra sigurno dočekala stotu da me je više slušala. Stalno sam joj savjetovao da ne pije tursku kavu, ali ona nije mogla bez nje.

Očito, šjor Ante ima svoje razloge, kako bi rekli naši susjedi iz Bosne, protiv "kafenisanja".

image
Ante Beban, zlarinski koraljar, nedavno je proslavio stoti rođendan
Nikša Stipaničev/Cropix

Gdje su glazbenici?!?

Zanimljiva je bila lista neprotokolarnih gostiju na otvaranju Arsenove kuće umjetnosti u prostoru bivšega šibenskog kina "Odeon". Zapaženi su šibenski biskup Tomislav Rogić i njegov tajnik Roko Glasnović, redatelj Luka Marotti, televizijska novinarka Mirna Zidarić sa svojim suprugom arhitektom Zoranom, urednica Croatia Recordsa Klaudija Čular, čakavski pjesnik Ivan Dobra Žirjanin, autor knjige "Arsenizmi" Darko Gulin... No, na malom domjenku poslije otvaranja neizbježno je bilo pitanje: – A gdje su šibenski glazbenici!?

Nije bilo predstavnika festivala Dalmatinska šansona, pa ni, s iznimkom autora ovih redaka, šibenskih klapaša.

– Ja ne dolazim nigdje gdje nisam službeno pozvan – zagrintao je Damir, jedan od prokušanih šibenskih glazbenika.

Ostaje, dakako, dvojba je li problem samo u (ne)poslanim pozivnicama!?

'Fatamorgana' na Kapriju

– Kad sam se minule subote iskrcao na Kapriju, mislio sam da je riječ o fatamorgani. U dva otvorena restorana i kafiću puno gostiju. Jahte privezane uz rivu, domaći i furešti šetaju se mjestom... A riječ je o naselju koje zimi ima jedva stotinjak žitelja – kazivao nam je jedan kolega s HRT-a, koji je poželio vikend provesti u pitomoj kaprijskoj vali, koju već desetljećima pohode nautičari, a koja je na izdisaju pandemijske krize živnula gotovo "preko noći".

A da sve ne djeluje kao u nekoj lijepoj turističkoj priči pobrinuli su se izvođači radova na novom kaprijskom pristanu. Nisu se baš umorili od brzine gradnje ili, koristeći staru poslovicu, "malo piju, pa malo Šarcu daju"!





 

25. travanj 2024 23:05