StoryEditorOCM
ŠibenikNOVAC EU fondova za izradu cjelovite dokumentacije za obnovu kulturne baštine

Gradu Drnišu 2,7 a za Danilo 1,4 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
6. prosinca 2016. - 15:23

Za vrijeme službenog posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa suradnicima - ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, ministrom turizma Garijem Kappellijem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, Šibeniku, potpisana su dva važna ugovora o sufinanciranju izrade cjelovite projektne dokumentaciuje obnove kuturne baštine u Danilu i u Drnišu. Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric, te ravnatelj Muzeja Gojko Lambaša i drniški gradonačelnik Josip Begonja. Oba programa aplicirana su u siječnju ove godine na Javni poziv "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine", mjera A. Muzej grada Šibenika i Udruga za održivi razvoj Danila prijavili su izradu dokumentacije za projekt "Integrirani program valorizacije kulturne baštine u Danilu", vrijednosti 1,9 milijuna kuna, a dobili su 1,4 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava.
-Grad Šibenik nastoji maksimalno iskoristiti sredstva europskih fondova, a to danas pokazuju i konkretni rezultati. Uz revitalizaciju tvrđava, ovim projektom će biti oživljen i drugi, povijesno-arheološki vid naše bogate baštine, što otvara nove mogućnosti oživljavanja prostora koji su do sada bili zanemareni, rekao je gradonačelnik Željko Burić. Nakon dva velika projekta koja su u Drnišu sufinancirana sredstvima iz EU fondova, a riječ je o izgradnji drniškog kolektora čiji se završetak očekuje do kraja ove godine i projekta "Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka", na redu je i treći- "Integrirani projekt revitalizacije kulturne baštine Grada Drniša" koji obuhvaća četiri objekta.

Najzahtjevnija Gradina

Prema Studiji revitalizacije kulturne baštine Grada Drniša, koju je izradio Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, ukupna vrijednost projekta je oko 30 milijuna kuna. Studijom je predviđena prenamjena bivšeg Đačkog doma u objekt tipa hostel, s 52 do 70 ležaja u osam do 14 soba, s pripadajućim servisnim sadržajima. Revitalizacija Starog kina u Drnišu obuhvaća prenamjenu u Centar za posjetitelje, koji bi osim što bi obogatio turističku ponudu Drniša, privlačio posjetitelje i svojim kulturnim identitetom i redovitim kulturnim događanjima.
Dom kulture u Siveriću će se staviti u funkciju Muzeja rudarstva, koji bi posjetiteljima pružio informacije o bogatoj rudarskoj prošlosti Siverića, te će kroz uređenje višefunkcionalne dvorane ovaj prostor postati središnja točka kulturnih i zabavnih događanja na ovom području. Najkompleksniji od svih projekata je projekt revitalizacije „Gradine“, zbog arheoloških istraživanja koje je potrebno obaviti, a nakon kojih bi se, uvažavajući smjernice proizašle iz tih istraživanja, implementirali novi sadržaji koji bi uvažavali povijesno nasljeđe i suvremene potrebe građana, poput ljetne pozornice, suvenirnice, ugostiteljskih objekata, dječjih igrališta i slično.
-Potpisom ovog ugovora Grad Drniš je ostvario 2,7 milijuna kuna bespovratsnih sredstava a iz našeg proračuna ćemo izdvojiti dodatnih 800.000 kuna za izradu cjelovite projektne dokumentacije za ta četiri nepokretna kulturna dobra. Moramo to realizirati u slijedeća 22 mjeseca kako bismo se potom mogli prijaviti na mjeru B istog europskog programa koja podrazumjeva povlačenje bespovratnih sredstava za realizaciju ovih projekata. Vjerujem da ćemo i to ostvariti u iznosu od oko 80 posto,rekao nam je drniški gradonačlelnik Josip Begonja.

19. travanj 2024 17:49