StoryEditorOCM
Šibenikpola godine od otvaranja

U ‘Trokutu‘ se uz digitalne nomade i IT stručnjake ‘kuha‘ i prvi hrvatski gulaš bez aditiva!

Piše BRANIMIR PERIŠA
29. ožujka 2021. - 14:58

Što se radi u Centru "Trokut", skupo plaćenom "skloništu" za digitalne nomade, čudne likove koji za život zarađuju na svojim laptopima, a kuća im je putujuća, pa gdje završe da završe, na svome su...

To je, u riječ-dvije raširena predrasuda o šibenskom Centru novih tehnologija otvorenom prije pola godine, a danas ga je sa suradnicima posjetio gradonačelnik Željko Burić da bi još jednom, zajedno s direktoricom Dijanom Mudrinić, podsjetio na pravu namjenu "Trokuta", gdje trenutačno stoluje 18 tvrtki s 30 zaposlenih, a rečenih digitalnih nomada iz inozemstva je šestero.
Jedan od prvih stanara centra, poduzetnički oškoprcni Ivan Rakić, koji je u gradu prije godinu, dvije postavio prvi jajomat i još kao srednjoškolac utemeljio učeničko-studentsku društvenu mrežu, kaže mi da on u "Trokutu" kuha gulaš! Točnije, razvija svoj proizvod, prvi hrvatski goveđi gulaš u konzervi i ambalaži od recikliranog kartona, no bez trunke ikakvih konzervansa, isključivo od domaćeg mesa i drugih sastojaka, kao da ga je rođena majka skuhala.

Proizvodne karike

Kada poveže i učvrsti sve karike u lancu proizvodnje, prodavat će ga preko web shopa i očekuje da će s vremenom razviti čitavu liniju nutricionistički prirodnih, zdravih gotovih jela "Rakić". I dakako, uzeti dio tržišnog kolača.

Eto mišljene namjene "Trokuta" kao utočišta za poduzetnike koji prave svoje prve korake, a Ivan otkriva da se za centar, gdje se zajedno s ostalima osjeća kao kod kuće, posprdno govorilo i to da je vjerojatno riječ o nekakvom topljenom siru.

– Ja sam jedva dočekao da se otvori, mislili su da sam poludio jer sam svako malo obilazio gradilište s pitanjem kada će dovršiti zgradu. Ovdje je upravo idealna atmosfera za nas mlade poduzetnike. Surađujemo, razgovaramo, razmjenjujemo ideje, educiramo se i radimo u prostoru koji nas košta samo nekoliko stotina kuna mjesečno.

Uistinu, otvoreni prostor "Trokuta", gotovo bez ikakvih arhitektonskih barijera, s vrlo ugodnim dnevnim boravkom i kafićem, mirno je i poticajno ozračje ne samo za kuhanje poduzetničkih zamisli, nego i za besplatne edukacije i radionice namijenjene širokom krugu Šibenčana, kako bi im se približila IT tehnologija i demistificirala namjena "Trokuta". To nije nikakav SF, nego mjesto gdje je svakome omogućeno da napravi svoj prvi poduzetnički korak, a i firme koje su se već etablirale ovdje mogu potražiti pomoć – kaže Dijana Mudrinić.

Pokrenuta je i Neet akademija, za mlade Šibenčane bez zaposlenja koje se educira "od nule" za IT analitičare, a direktorica je iznijela neslužbeni podatak da će se barem polovica polaznika akademije zaposliti u IT industriji, kod partnera "Trokuta" i u drugim IT tvrtkama. Spomenula je i javni poziv zainteresiranima za poduzetnički inkubator i edukaciju o svemu što im je potrebno da otvore vlastitu tvrtku, kako bi bili spremni za lokalno, a i globalno tržište rada. Natječaj je otvoren do 31. ožujka, a prati ga i nagradni fond u iznosu od 100 tisuća kuna.

– Nakon šest mjeseci popunili smo sve zatvorene urede i otvoreni prostor koji ćemo proširiti. Imamo najave za puno stanara koji nam stižu poslije Uskrsa, a naročito nas veseli što nam se javljaju povratnici u zemlju koji žele pokrenuti vlastite poslove – zaključila je Dijana Mudrinić.

Prati ih s veseljem

Potom je okupljene mlade poduzetnike pozdravio Željko Burić, a nije im toliko govorio o "Trokutu", čiji rad prati s veseljem i optimizmom, nego je iznio podatak za koji vjeruje da će sve iznenaditi.

– Kada se na Industrijskoj zoni Podi realiziraju svi ugovori, tu će djelovati 60 tvrtki s ukupno 1600 zaposlenih. Pribrojimo li tome još tvrtke kojima je grad bio inicijator, a to su "Trokut", Poduzetnički inkubator te "Inavis", u tome obuhvatu bit će više od 2 tisuće zaposlenih – istaknuo je Burić.

Ne zaboravimo da "Trokut" uspješno stasava s 18 tvrtki i 30 zaposlenih u godini svemoćnog COVID-a, koji nas iz dana u dan neugodno iznenađuje, a u neposrednoj blizini, nastavio je, u sličnoj atmosferi na Studiju energetske učinkovitosti školuju se nove generacije koje trebaju provesti Hrvatsku u zelenoj tranziciji 21. stoljeća.

– Želim vam puno uspjeha, sreće i zadovoljstva i sa zadovoljstvom vas obavještavam da je Grad Šibenik postao jedan od devet gradova u Hrvatskoj označenih sredinama mladih ljudi, a mi smo među "top 4": to znači poduzetništvo, edukaciju, razvijenost civilnog sektora, sport, kulturu, što je naposljetku ono što u gradskoj upravi govorimo već osam godina. Bez vas, mladih i školovanih ljudi koji su ovladali tehnologijama 21. stoljeća, nema budućnosti, a najmanje što možemo je da vam osiguramo uvjete za rad – završio je svoje izlaganje u "Trokutu" Željko Burić.

20. travanj 2024 09:20