StoryEditorOCM
ŠibenikPovodom Dana grada

Gabi Novak proglašena počasnom građankom Šibenika, nagradu za životno djelo dobio gimnazijski profesor fizike Jakov Labor

Piše Marija Lončar
27. rujna 2021. - 21:31

Rujan je poseban mjesec za Šibenik. Mjesec je to kada se obilježava pobjeda u šibenskom rujanskom ratu, jedna od najznačajnijih bitki u Domovinskom ratu, ali i mjesec u kojem Šibenik slavi svoj dan - Dan grada i blagdan sv. Mihovila.

Istaknuo je to predsjednik šibenskog Gradskog vijeća Dragan Zlatović na svečanoj sjednici održanoj na Tvrđavi Barone povodom Dana grada, na kojoj su uz gradske vijećnike bili brojni gosti i uzvanici, među kojima i šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnici Zadra, Biograda na Moru, Skradina, Knina, Vodica te ministar Ivan Malenica kao izaslanik Vlade RH.

U 30 godina koliko je prošlo od rujanske bitke, Šibenik je doživio veliki preobražaj te je postao grad s novim konturama i vizijom, grad u koji se dolazi i u kojem se ostaje, zaključio je Zlatović. Te su riječi nadahnule šibenskog gradonačelnika Željka Burića u podužem govoru u kojem je nabrojio sve velike projekte koje je ostvarila i koje planira ostvariti vlast na čelu koje je.

- Sadašnji uspjeh i prosperitet Šibenika je neosporan, ali bilo bi neodgovorno to pripisivati jednom čovjeku. To je rezultat mukotrpnog rada svih koji su sudjelovali u odlučivanju, ali i svih sugrađana iz kulturnog, sportskog, političkog i inog života ove sredine – kazao je Burić i naglasio kako Šibenik ne odustaje od tri smjera svog razvoja: gospodarstva, turizma, koji je posebno izdvojio, te visokog obrazovanja.

image
Gradonačelnik Željko Burić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pohvalio se i s 37 posto prihoda koji grad ostvaruje od gospodarstva, ali i velikim privatnim investicijama slovenskog Impola u Ražinama i brodogradilišta Iskra Shipyard u Mandalini kao i gradske gospodarske zone Podi za koju je rekao da je prava gospodarska, a ne trgovačka zona, u kojoj radi 50 tvrtki s ukupno 1 500 zaposlenih.

Šibenik, smatra Burić, za svoj razvoj posebno duguje turizmu, a šibenska formula uspješnosti je spoj kulture i turizma. Nakon što su Tvrđave sv. Mihovila i Barone obnovljene najvećim dijelom europskim novcem, nastavljaju se i drugi kulturni projekti.

- Nova kulturna i turistička atrakcija koja će zapošljavati ljude na otoku je Centar koralja Zlarin, a mogu najaviti i da će 30. studenog biti obavljen tehnički pregled Sv. Ivana. Najavljujem i projekt eskalatora kroz dvojne bedeme, a intenzivno radimo i na povezivanju žičarom tvrđava Sv. Mihovil i Sv. Ivan – ponosno će Burić napominjući kako je napravljen još jedan korak dalje prema organizaciji pravog i besplatnog javnog gradskog prijevoza, ali i osnivaju studija sestrinstva.

O novoj bolnici Burić još sanja, a sanja, kako je kazao, i o tomu da sve škole u gradu rade u jednoj smjeni i da imaju cjelodnevni boravak, a najviše o tomu da će jedna od njih imati čak i bazen. I nisu to prazne sanje, jer, naglasio je Burić, na tomu se uvelike radi.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja Grada Šibenika ovogodišnjim laureatima. Gabi Novak postala je tako počasna građanka Šibenika.

image
Gabi Novak
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Hvala svima, hvala cijelom Šibeniku na udijeljenom povjerenju meni, Matiji i Arsenu koji me je prije 50 godina doveo da budem šibenska nevista – rekla je s puno emocija Gabi.

Nagradu Grada Šibenika za životno djelo dobio je gimnazijski profesor fizike Jakov Labor, a godišnja Nagrada otišla je u ruke fra Ivana Bradarića "za doprinos u razvoju religijske kulture". I nije gvardijan šibenskog samostana sv. Frane jedini iz redova Katoličke crkve ovjenčan najvećim priznanjima Grada Šibenika. Nagrada je dodijeljena i Caritasu Šibensko-kninske županije zbog, kako je rečeno, doprinosa u socijalnoj i duhovnoj pomoći tijekom pandemije.

Don Oleg Petrović nagrađen je pak Plaketom Grada Šibenika zbog svog rada na očuvanju sakralne baštine Šibenika i Šibenske biskupije, a Plaketu je dobilo i Društvo "Juraj Dalmatinac" za očuvanje šibenske baštine. Nadalje, Plaketom su nagrađeni i čistačica Anka Bačelić "za predano održavanje i čišćenje javnih površina", Igor Bergam, organizator niza kulturnih manifestacija i glazbenih festivala, Boris Štrkalj najstariji i član s najdužim stažom u Šibenskoj narodnoj glazbi te vatrogasci iz JVP Šibenik.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
18. travanj 2024 12:48