StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Franko Vidović nikada nije bio Milanovićev miljenik. Njegovi su miljenici bili neki drugi SDP-ovci, jedan od njih je tišnjanski načelnik Ivan Klarin

13. studenog 2021. - 15:00

Franko Vidović nikada nije bio Milanovićev miljenik. Ni dok je bio predsjednik stranke, SDP-a, a ni predsjednik Vlade. Njegovi su miljenici bili neki drugi, poput tišnjanskog načelnika Ivana Klarina, čijoj je općini darovao državnu zemlju, koju je općina Tisno zatim prodala Rusima. Za 64.000 četvornih metara u turističkoj Prisliga – Jazine Rusi su dali 30 milijuna kuna, a njihova tvrtka 'Aqua Relaxio' tukla je na sva zvona kako će tamo uložiti 675 milijuna kuna u 'Utkino spa and lifestyle resort', o čemu je prezentacija održana još prije pet godina, u prosincu 2016. godine.

Trebao je to biti raskošni kompleks s 560 postelja, za goste visoke platežne moći, koji bi radio cijele godine. Sam hotel s pet zvjezdica trebao je imati 80 soba i 168 kreveta, pa još 50 apartmana s 210 kreveta, zatim rezidencijalni dio s 30 vila u kojima će biti 152 ležaja te dvije samostojeće vile "Perla Nera" i "Frolov" za VIP goste. Otvaranje hotela bilo je planirano za 2020. godinu, a u punom kapacitetu trebao je raditi tijekom 2022. godine. No, kako onda, tako i sada.

Nesuđeni ministar branitelja

Milanovićevi miljenici zato su svojedobno proturili i tezu kako je baš Vidović "podmetnuo" Milanoviću sastanak sa "šatorašima", na kojem je sadašnji hrvatski predsjednik a tadašnji premijer izrekao sada već čuvene riječi o "dedi ustaši" i Plenkovićevoj majci "vojnoj lekarki". "Šatoraši" su ga, naime, snimali, a on, Milanović, "o tome nije imao pojma."

Danas, s ovom vremenskom distancom, i zadnjoj je budali potpuno je jasno da nitko Milanoviću ništa nije podmetnuo, a ponajmanje Vidović. On je samo realizirao ono što je Milanović od njega tražio - sastanak s braniteljima i braniteljskim udrugama, kod kojih je jedino Vidović tada, od svih SDP-ovaca, zahvaljujući između ostalog i svojim "šibenskim vezama", imao neki autoritet. Pa je čak neko vrijeme bio i spominjan kao kandidat za ministra hrvatskih branitelja, nakon što Milanović nikako nije mogao riješiti problem "šatora" u Savskoj. Kojeg su, dobrim dijelom, proizveli i on i njegovi ministri. Ispočetka nisu htjeli ni primiti prosvjednike, a poslije su im išli "na noge" i ulagivali im se. Ali, bilo je kasno. Zbog "šatora" u Savskoj je - dobrim dijelom – Milanović i SDP i izgubio izbore.

image
Franko Vidović i Zoran Milanović
 
Nikša Stipaničev/Cropix

I onda, pet godina poslije, eto Franka Vidovića i njegova bivšeg stranačkog šefa Milanovića ponovno zajedno, na sastanku Vijeća za obranu. Milanović je sada predsjednik, koji tvrdi za sebe da nema nikakve veze sa SDP-om, a Vidović – izbačen iz SDP-a, sada nezavisni - je šef saborskog Odbora za obranu. I krunski svjedok Andreja Plenkovića kako predsjednik nije dao načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju da "odgovori na neka pitanja", tj. zabranio mu je da govori!

Malo dobrih ljudi

Bilo je to nadrealno, kazao je Plenković, novinarima - uostalom, pitajte Franka Vidovića. I novinari su ga pitali, a Vidović je to potvrdio!

- Predsjednik Republike jest koristio svoje mogućnosti i nije dozvolio načelniku odgovore na neka pitanja, jer je predsjednik sam već odgovorio na ta pitanja. Ne vidim ništa nadrealno u tome - kazao je Vidović. Poslije, kada je vidio da je predsjednik RH, Zoran Milanović na to malo podivljao, kako on to inače zna, pa išao to demantirati, malo se pokušao ispraviti. I uskladiti s Milanovićem. U izjavi za RTL više nije bilo "nekih" pitanja, nego samo jedno.

- Pokušaj tog pitanja nije bio ništa drugo nego pokušaj manipulacije s načelnikom Glavnog stožera. Predsjednik je tog momenta iskoristio svoju ovlast i zaustavio je to. I ja bih to napravio na njegovom mjestu' - kazao je Vidović. Pokušavajući - neuspješno - spašavati Milanovića od njega samog. Kad već predsjednik stalno spominje frazu, odnosno film "Malo dobrih ljudi", onda je trebao reagirati kao pukovnik Nathan R. Jessup, odnosno Jack Nicholson u finalu filma i reći – "Je, istina je, ja sam vrhovni zapovjednik, i zabranio sam načelniku Glavnog stožera da govori. I što je tu sporno?" - ili - "Did ju order the Cod red?" - "Youre Gooddamn right am did!"

20. travanj 2024 11:53