StoryEditorOCM
Šibenikbujica na ulicama

Frane Malenica: Kad padne velika kiša, nema tih rešetaka koje će pokupiti tu vodu!

Piše DAVORKA BLAŽEVIĆ
20. rujna 2020. - 09:03

Šibenski megaprojekti "Aglomeracija" i "Poljana" nažalost su se pretvorili u megaglavobolju Šibenčana. Razlozi se doimaju prozaično: velika kiša koja je poplavila novu podzemnu garažu te sporost radova i neadekvatna rješenja u projektu "Aglomeracije" koja dio gradskog predjela Šubićevac, i više nego prije radova, pretvaraju u golemu - baru!

Nije stoga nikakvo čudo da su na prošlotjednoj sjednici izazvali i najveću pozornost vijećnika šibenskog Gradskog vijeća.

Dva projekta, vrijedna ukupno gotovo pola milijarde kuna, imaju značajne implikacije na kvalitetu života građana, i upravo zbog toga svi su nekako bili spremni i na "žrtvu", vjerujući da bi se na kraju dana ona mogla ipak isplatiti. Dvije godine stanovnici grada žive u izvanrednom prometnom režimu, izloženi permanentnoj buci, prašini, smradu u pojedinim četvrtima. I što se dogodi: padne prva velika kiša i nastaje opsadno stanje, grad pliva, bujica se sliva ravno u novu novcatu, skupu podzemnu garažu ispod Poljane.
Kako je to moguće, tko je kriv, tko će platiti naknadne radove, hoće li garaža izvan sezone biti mrtvi kapital i kako je staviti u funkciju i na korist građana, samo su neka od pitanja koja su i vijećnici postavili na prvom pretpotopnom zasjedanju GV-a. Izdvajamo samo neka od njih, koja suštinski problematiziraju ove šibenske "projekte stoljeća". Sjednica Gradskog vijeća na kojoj je kasnije HNK Šibenik prodan vlasniku iz Kolumbije započela je s "aktualnim satom" predviđenim za vijećnićka pitanja.

Zahtjevan projekt

SDP-ov vijećnik Joško Šupe u "aktualnom satu", respektirajući, kako je rekao, činjenicu da je "Aglomeracija" težak, zahtjevan projekt, ne može shvatiti da tako veliki projekt nije riješio krucijalne probleme stanovnika, što je dramatično demonstrirala prva velika kiša.
– To su Poljana ili dio Ulice bana Jelačića (Šubićevac). Nije smisao tražiti je li problem kiša nego je bit da se projektom riješi problem oborinskih odvodnja. Ovo pitanje ne postavljam prvi put – rekao je Šupe i iskoristio priliku da javno iznese što mu je prije dvije godine bivši komunalni pročelnik Miro Lucić odgovorio kada je postavio to pitanje.
Doslovce, reći će nam i u naknadnom razgovoru Šupe, Lucić mi je na pitanje o plavljenju Ulice bana Jelačića (Šubićevac) odgovorio: "U programu održavanja infrastrukture je i održavanje šahtova i linijskih rešetki, komunalni redari imaju kontinuirani zadatak nadgledati te šahtove i obavještavati 'Vodovod i odvodnju', čiji djelatnici rade na čišćenju. Poslije ovih kiša znamo da se dosta toga materijala nanese u šahtove, bilo lišća ili drugog otpada, naročito kada su velike kiše. Komunalci su na terenu i sve će biti pod kontrolom"- citirao je Šupe bivšeg pročelnika.
– To očito nije pod kontrolom – konstatirao je – i ispričao da već mjesec dana prolazi 50 metara od gradske uprave, kroz Miminac, i vidi da tamo nema nijednog radnika. Nije ništa bolje ni na Brodarici, kazao je.
– Dva semafora na dva kilometra, dva bagera, radnika nula, a smrdi i dalje. Ok, mogu razumjeti dinamiku radova, ali je li bilo potrebno raditi nesretni zidić kod "Brodomerkura" ako se ovamo kopa?
Zbog svega, Šupe je i u utorak predložio ono isto rješenje koje je predlagao prije nekoliko godina, jer mu se, kako nam je rekao, kao laiku činilo najlogičnijim i najbržim. A vjeruje da će se pokazati i najefikasnijim.

Žila kucavica Šubićevca

– Riješimo problem u dijelu Ulice bana Jelačića koja plavi, to je žila kucavica Šubićevca, ne kažem da je to najbolje rješenje, ali predlažem da se na tri mjesta probije nogostup i tako će sav višak vode otići u park-šumu - sugerirao je gradskoj vlasti, podsjećajući na to da najskuplja rješenja nisu uvijek i najbolja, a ovo bi moglo riješiti problem.
I gle čuda? Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta ne odgovara Šupi s podsmijehom i ignoriranjem nego naprotiv, potvrđuje da se ne samo misli o tom rješenju nego su bili na terenu i upravo to bi mogli i napraviti. Dakle, nakon milijuna investiranih u mega-aglomeracijski zahvat, Šubićevac će se sanirati laičkim rješenjem!
– Nažalost, četiri mjeseca mi smo na Šubićevcu bili zatočeni, potrošilo se tko zna koliko milijuna da bi sada pribjegavali rješenju koje su mogli izvesti i prije dvije godine – ljutito će Šupe, objašnjavajući kako kod svake veće kiše ovaj dio Šubićevca postaje nepremostiv, sve pliva u vodi. I dok ne interveniraju vatrogasci, dok ne pokupe svu tu vodu, ne može se komunicirati tim dijelom grada. Kad je prije dvije godine predložio ovo rješenje – probijanje nogostupa na nekoliko mjesta kako bi se voda skrenula u park-šumu - tadašnji pročelnik Miro Lucić mu je rekao da će sve to biti trajno riješeno projektom "Aglomeracije". Kako vidimo, "Aglomeracija" nijedan problem s oborinskim vodama ne rješava...
– Ali – dodaje Šupe – da je komunalni redar koji svakodnevno tuda prolazi pogledao šahtove, vidio bi u kakvom su stanju i problem se pravovremenim čišćenjem šahtova mogao izbjeći. Ali nitko mu nije rekao da pogleda šahtove, nikoga nije briga, ne radi se posao kako treba, u tome je poanta – zaključuje SDP-ov vijećnik.
– Isto je i s Poljanom. Nije kriv izvođač radova, on radi prema projektu, kriv je projektant - govori Šupe, revoltiran činjenicom da je podzemna garaža nakon prve kiše završila pod vodom.
– I sada će postavljati nekakve brane pred ulaz u garažu, i sve ćemo to mi, građani, platiti zato što netko nije obavio svoj posao kako treba.

Obuhvaćen dio ulica

Što na sve to kaže direktor šibenskog "Vodovoda i odvodnje" Frane Malenica?
– Prvo i osnovno što građani moraju znati jest da radovi na "Aglomeraciji" ni na koji način ne rješavaju problem oborinskih voda! Zašto? Pa zato što EU ne financira oborinsku, nego samo projekte fekalne kanalizacije i nismo mogli u projekt "Aglomeracije" utrpati oborinsku odvodnju jer projekt ne bi bio prihvaćen – kaže Malenica.
Ali, što to znači? Da će se gradom i dalje slijevati oborinske vode zato što njihovu sanaciju EU ne financira?
"Aglomeracija", navodi Malenica, obuhvaća samo 23 ulice, dakle, nisu sve gradske ulice u projektu. Inače, od spomenutih 23, u dvadesetak ulica radovi su završeni ili su pri kraju. Međutim, morat će se izvesti dodatni radovi u Zadarskoj i Ulici Petra Grubišića jer se kompletne oborinske vode slijevaju niz te ulice, a sliv Varoša ima vrlo malo šahtova, koji ne uspijevaju pokupiti svu vodu. Mi smo, precizira Malenica, slivnik napravili samo na spoju Petra Grubišića i Zvonimirove, ali to nije dovoljno, naročito kod velikih kiša i začepljenja slivnika.
Koje je rješenje, što će se poduzeti u vezi s tim?, pitali smo direktora "Vodovoda".
– Rješenje je – veli Malenica – da, nakon završetka radova na "Aglomeraciji", u dvije spomenute ulice povećamo broj slivnika kako bi se što veća količina oborina pokupila. U tom smislu je intervenirano i u Zvonimirovoj ulici, gdje je dodatnim slojem asfalta po sredini ceste povećan nagib prometnice, i to bi trebalo pomoći da se veći dio vode odlije u slivnike. Ali – upozorit će sasvim otvoreno Malenica – kad padne ekstremno velika kiša, nema tih rešetaka koje će pokupiti tu vodu!
Što to znači? Da će podzemna garaža ispod Poljane i dalje kod velikih kiša biti nalik bazenu?
Malenica projekt "Poljana" ne može i ne želi komentirati, jer to nije dio njegovog posla. Ipak, optimistično kaže:
– Sad je uz rub Poljane, od ulaza u garažu do skretanja prema obali postavljena rešetka cijelom dužinom i problema ne bi trebalo biti.
Razlog poplave u garaži je, smatra, u tome što razina ulaza u garažu nije povećana bar desetak centimetara, pa voda iz Ulice Petra Grubišića ide direktno u garažu. Zato će se, napominje, postaviti brana, 30 centimetara visine, koja će se podići dok se voda ne pokupi, i da, potvrđuje nam, za to vrijeme promet u garažu i iz nje morat će biti obustavljen (!?).
Zanimljiva je još jedna opaska direktora šibenskog "Vodovoda" Frane Malenice, koja je vjerojatno za građane otkriće. Naime, Malenica tvrdi da se projekti oborinske kanalizacije nikad ne projektiraju na ekstremne uvjete nego na prosječne, na prosjek oborina na razini pet ili deset godina. I poručuje: nema te projektirane oborinske kanalizacije koja može pokupiti veliku vodu!
Pa sad bar znamo što možemo očekivati. Kod svake velike kiše garaža Poljana plivat će u vodi! I s tim bi se, što, trebalo pomiriti? Ili prihvatiti procjenu direktora "Vodovoda":
– Neće biti problema, može se ponekad dogoditi da bude veća količina vode, ali neće biti problema za garažu – tvrdi Malenica, ali malo koga u to može nakon svega uvjeriti.
– Nama idealnog rješenja – priznaje Malenica, ne propuštajući nam reći da je Šibenik među prvima u Hrvatskoj koji će riješiti kompletnu aglomeraciju. Do početka iduće turističke sezone, 1. srpnja 2021., bit će riješeno 99 posto kanala u svim naseljima. Ne vjerujem da će biti značajnijih problema, možda nekih nepredviđenih manjih tehničkih nedostataka, ali rok na završetak je kraj 2021. godine i do tada, ako nešto naknadno uočimo, stignemo sve sanirati. A kad vidim druge Vodovode, pa oni imaju neusporedivo veće probleme do naših, neki su raskidali ugovore s izvođačima- "utješno" će na kraju Malenica.

Probit će se nogostupi

Dakle, pred ulazom u garažu postavit će se brana, na Šubićevcu će se probiti nogostup na nekoliko mjesta kako bi se voda skrenula u park-šumu, a kod ekstremnijih kiša možemo se samo pomoliti Svevišnjem...
I još nešto: Garaža Poljana je izvan sezone zapravo mrtvi kapital i po svoj će prilici najveći dio godine zjapiti prazna. Pa kad je već tako, s pravom predlaže vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac, neka Gradski parking donese odluku o oslobađanju plaćanja parkinga u podzemnoj garaži sve one koji kupe nešto u trgovinama u gradskoj jezgri ili koriste neku od usluga obrtnika koji u tom dijelu grada posluju. Tako bi obrtnicima omogućili da opstanu u zimskom razdoblju, garaža bi bila punija, a Gradski parking ne bi izgubio značajne prihode.
Šibenski gradonačelnik Željko Burić nije se o ovim temama na Gradskom vijeću oglašavao nakon ružne epizode u kojoj je za prizore poplavljene garaže ispod Poljane optužio novinare za fotomontažu (?!), shvatio je da treba znati kad zašutjeti. Pa nije odgovorio čak ni nezavisnom vijećniku Ivi Glavašu, koji je uz tvrdnju da je Poljana pokazala da aktualna gradska vlast nije više sposobna provesti velike projekte i upitao:
– Vi ste, gradonačelniče, optužili novinare da su lažno prikazali što se dogodilo kada je pala velika kiša, pokušavajući ignorirati i minorizirati nastale probleme, a u gradnji podzemne garaže napravljeni su ozbiljni propusti. Vi to ne želite priznati, ali građani su na vašu žalost sve shvatili i sve vide. Zanima me što su radili nadzorni organi. Oni su očito pred tim propustom zatvorili oči. Tko je odgovoran za to što se dogodilo i tko će platiti sanaciju?

20. travanj 2024 10:49