StoryEditorOCM
ŠibenikPotpišite i vi

Entuzijasti osmislili način širenja zlarinskog primjera na druge otoke: Pokrenuta inicijativa ‘Arhipelag bez plastike‘, prvi na redu je Krapanj

Piše šibenski.hr
2. srpnja 2021. - 12:00

Nakon gotovo tri godine uspješne provedbe inicijative „Za Zlarin bez plastike“, udruge “Tatavaka” i “Zajedno za Krapanj” u partnerstvu s Turističkim zajednicama Zlarin i Krapanj-Brodarica  pokreću inicijativu „Arhipelag bez plastike“.

U protekle tri godine na Zlarinu je ostvaren značajan pomak u smanjenju onečišćenja jednokratnom plastikom, ali i pomak prema konceptu održivog turizma kroz koji se posjetiteljima u ljetnoj sezoni pružaju sadržaji ekološke tematike. Inicijativa je prepoznata kroz veliku medijsku pozornost, ali i kroz brojne nagrade poput „Žutog okvira“ National Geographic Hrvatska.

Uz partnere iz udruge „Zajedno za Krapanj“ i Turističke zajednice Krapanj-Brodarica, zlarinski entuzijasti osmislili su način širenja zlarinskog primjera na druge otoke – kroz „Arhipelag bez plastike“. Prvi korak je Krapanj na kojem će otočni ugostitelji i drugi mali poduzetnici o kojima primarno ovisi smanjenje distribucije plastike potpisati „Povelju o Krapnju bez plastike“ i tako postati prvi otok s kojim započinje avantura „Arhipelaga bez plastike“.

Grad Šibenik partner je na projektu već od prve sezone bez plastike na Zlarinu, a u projektu programa BeMed – Beyond Plastic in Mediterranean „Prema arhipelagu bez plastike“ je i projektni partner.

Ambasador „Arhipelaga bez plastike“ je Domagoj Jakopović Ribafish s čijim projektom „RokOtok“ će se povezati Krapanj, Zlarin i, za naredni korak, otok Prvić.

Potpisivanje inicijative i povelje „Arhipelag bez plastike“ održati će se na Krapnju, 3. srpnja 2021. u 9 sati i u Zlarinu, 4. srpnja 2021. u 17 sati.

Inicijativu je podržao i Julije Domac, Predsjednik Vijeća za energetsku tranziciju Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i direktor REGEA-e koji će prisustvovati otvaranju Arhipelaga. Podršku daju i partnerske mrežne udruge – na međunarodnoj razini organizacija SMILO – Small Island Organisation koja na globalnoj razini podržava razvoj malih otoka te „Pokret otoka“ na razini Hrvatske.

19. travanj 2024 20:42