StoryEditorOCM
ŠibenikOtoče moj

Dvjestotinjak stanovnika, a more raznih aktivnosti; Nova akcija Zlarinjana: nećemo plastiku na našem otoku!

17. listopada 2018. - 12:43

Dvjestotinjak stanovnika, a more raznih aktivnosti – to bi se moglo reći za Zlarin, koji uvijek iznenađuje raznim akcijama i programima generiranima iz Turističke zajednice i Mjesnog odbora. Ovaj put ideja je "proizvedena" izvan samog otoka, no "u glavama" osoba obiteljski ili emocionalno vezanih uz otok, a Turistička zajednica je odmah prepoznala vrijednost projekta i snažno ga poduprla.

"Adriatic Plastic Challenge", inicijativa koju su organizirale udruge "Terra Hub", "Zona" i "Volvo Car Adria", izabrala je upravo Zlarin za realizaciju inovativnog rješenja čiji je cilj dati doprinos zaustavljanju dotoka plastičnog otpada u more. Projekt, odnosno model razvile su tri mlade žene, Ana, Nataša i Ivana, koje su podrijetlom i obiteljskim vezama vezane uz Zlarin.

Da bi se napravio taj korak, zaustavljanje dotoka plastičnog otpada u more, mora mu prethoditi jedan drugi: zaustavljanje dotoka takvog materijala predmeta na otok. Katarina Gregov, direktorica TZ-a Zlarina, kaže da su i sami ugodno iznenađeni time što je Zlarin osvojio mogućnost da inicijalno provede ideju otoka bez plastike.

– Sve je krenulo ovoga ljeta, kad je na Zlarinu bila Ana Robb, rođena Grgić, koja je na otoku svakog ljeta. Stjecajem okolnosti, Ana je prijateljskim vezama vezana uz Darka Rundeka i obitelj, Rundek je imao koncert na Zlarinu nekako u vrijeme naše "brudetijade" pa su svi skupa – odnosno svi smo skupa vidjeli koliko se te večeri na "brudetijadi" na otoku nakupilo plastičnog otpada, tanjurića, zdjelica, pribora za jelo, čaša... Eto, to je bio trenutak kad je Ana Robb došla na ideju o ovom projektu.

Ana je udana za Engleza, živi u Francuskoj, radi u jednoj školi u kojoj je upravo svojim projektima i upornošću uspjela izbaciti jednokratnu plastiku, a uvesti ekološki prihvatljive materijale. Nadamo se da ćemo uz Anu i njezin projekt isto ostvariti na Zlarinu i da će Zlarin u konačnici postati otok bez plastike.

Do tada Katarina Gregov ima pune ruke posla na otoku. Treba za ideju pridobiti sve ugostitelje i trgovce, da plastiku zamijene drugim, ekološkim materijalima.

– Ideja je da se, na primjer, na svim mjesnim manifestacijama koriste čaše od kvalitetne plastike koja se pere u perilicama posuđa, znači ne one za jednokratnu upotrebu. Isto se, naravno, odnosi na pribor za jelo. Sistem je jednostavan. Za svaku čašu korisnik će dati kauciju od, recimo, kunu-dvije ili koliko već, i kad čašu vrati na bilo kojem ugostiteljskom mjestu – novac će dobiti natrag. Kome nije stalo do novca, ostavit će čašu, ali će je onda skupiti netko drugi i uzeti taj novac – jednostavno objašnjava Katarina Gregov.

Već je u kontaktima sa svim ugostiteljima i prodavačima na Zlarinu, svi se povoljno izražavaju o inicijativi.
– Jasno nam je da ne možemo iz trgovine izbaciti napitke u plastičnoj ambalaži, ali možemo vrećice i možda još ponešto – govori Katarina Gregov.

Na Zlarinu je ovoga ljeta održana projekcija filma "Plastic Ocean", upravo Ana Robb ima pravo na korištenje licencije za prikazivanje toga filma. Ta projekcija, "brudetijada", Rundekov koncert... sve je to dalo doprinos inicijalnom "paljenju" nakon kojega je uslijedio projekt – pobjednik natjecanja u kojem je projektno rješenje trebalo pretvoriti u poslovni model. Tim koji će realizirati projekt, naravno, uz potporu "na terenu", odnosno na samom Zlarinu, čine spomenuta Ana, zatim Nataša i Ivana. Potonje dvije osmislile su još jedan projekt: one će snimiti dokumentarni film o tome kako Zlarin postaje – otok bez plastike!

24. travanj 2024 06:01