StoryEditorOCM
ŠibenikProcesija i misa

Donosimo veliki izvještaj i fotogaleriju s obilježavanja blagdana sv. Mihovila i Dana Grada Šibenika: ‘Slaveći našeg zaštitnika postajemo svjesni svoga identiteta‘

Piše Joško Čelar
29. rujna 2021. - 12:27
Procesijom i svetom misom obilježen je blagdan Sv. Mihovila zaštitnika grada ŠibenikaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Te poznate riječi iz naše kršćanske povijesti o Svetom Mihovilu toliko puta su izgovorene na velikome misnome slavlju pred katedralom Sv.Jakova, jučer u srijedu na dan blagdana zaštitnika grada Šibenika i njegove biskupije, s velikom mnoštvom vjernika, možda najvećim dosad u zadnjih nekoliko godina.

Duga procesija ophodila je gradom i šibenskom rivom do katedrale, gdje se skoro spojio njen početak s krajem pred oltarom na Trgu Republike Hrvatske. Impozantan prizor na Poljani s brojnim svećenicima ,redovnicima i redovnicama, zastavama biskupijskih župa, djecom, mladeži, predstavnicima vlasti i Policije koja slavi i svoj dan. Bilo je to kao u nekim ranijim vremenima kad nitko nije ni čuo za koronu o pandemiju koja hara svijetom.

Biskup šibenski mons. Tomislav Rogić na početku svečane svete mise, uz šibenskog biskupa u miru mons. Antu Ivasa, pozdravio je brojne goste, biskupe i nadbiskupe, provincijale iz Hrvatske, BIH i Crne Gore, gradske i županijske vlasti, nadasve i šibenski slavljenički vjernički puk.

- Svanuo nam je dan svetkovine Bogu na čast, po svetom Mihoviliu zaštitniku Šibenika i šibenske biskupije, rekao je biskup Rogić. Slavimo s radošću arhanđela Mihaela, Mihovila.On imenom kazuje tko je kao Bog. On pokazuje Božju pobjedu zauvijek. Zlo ima svoj kraj dobro ostaje zauvijek, istaknuo je biskup Rogić, pozdravljajući na poseban način gosta i predvoditelja misnoga slavlje mons. Vinka Puljića, kardinala i nadbiskupa vrhbosanskog.

-Čast mi je s vama danas vama slaviti zaštitnika ovoga grada sv.Mihovila. Pozdravljam svu nadbidskupe i biskupe, redovnike

i redovnice, braću misnike i vas vjernike slavljenike vašega sveca. Čestitam vam Dan grada i dan Hrvatske policije, rekao je kardinal Puljić na početku uvođenja u misno slavlje.

Slaveći Mihovila, mi zapravo počinjemo rasti u vjeri u ovome vremenu kad ovaj agresivni relativizam i sekularizam, nijekanja duhovnog i svetog. Mi želimo slaviti svetog Mihovila, postati svjesni, da osim ove zemlje, ovoga tijela i ove materije postoji duh, postoji vječnost, postoji Bog, istaknuo je među inim kardinal Puljić u svojoj nadahnutoj propovijedi.

Zato nam je jako važno da slaveći obnovimo našu vjeru. Slaveći Mihovila mi postajemo svjesni svoga identiteta, svoga poslanja i svoga mjesta na ovoj zemlji.

Kako smo danas išli za procesijom, tako idemo za Isusom Kristom i za Njegovim križem“.

Svečano je jučer bilo i u Kijevu kod Knina, pred crkvom sv. Mihovila uz velik broj vjernika toga dijela šibenske zagore. Također i u šibenskoj Dubravi, pred starom crkvom sv. Mihovila nad tim mjestom.

Na posljetku, to je i blagdan okupljanja obitelji Mihovilova grada Šibenika pod njegovim Kaštelom uz molitve njihovu zaštitnika i u slavu Božju.

24. travanj 2024 00:16