StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Dolazi asfalt, uređuje se vodovodna i kanalizacijska mreža... Nezaobilazna turistička ruta više neće biti ruglo

9. siječnja 2020. - 19:53

Dio Ulice 7. kontinenta u šibenskom Varošu koja se nalazi svega nekoliko minuta hoda do centra grada i koja je posljednjih godina postala gotovo nezaobilazna turistička ruta koja povezuje obnovljene tvrđave Sv. Mihovil i Barone, više neće biti ruglo grada.

 

Naime, nekoliko stotina metara koliko je ta ulica dugačka desetljećima je čekalo asfalt, a stanari te i susjednih ulica, koji i na nju imaju izlaz iz svojih dvorišta ili tu parkiraju automobile, posljednje tri godine dosađivali su šibenskoj gradskoj upravi, pisali dopise, odlazili na sastanke i bili razočarani svaki put kada bi radovi bili odgođeni za sljedeću godinu, unatoč obećanjima, pa čak i osiguranju 400.000 kuna u proračunu.

 

Uklanja se veliki stup

 

Upornost se ipak isplatila. Grad Šibenik kao investitor, zajedno s Vodovodom i odvodnjom te šibenskom Elektrom, to jest HEP-om, u prosincu je krenuo s ovom investicijom. Sredinom mjeseca bageri i pikameri stigli su u ulicu. Polovica trase bila je brzo raskopana, nove cijevi postavljene, a onda i zatrpane zemljom.

 

– Radove trenutno izvode HEP i Vodovod i odvodnja. HEPradi na podzemnom postavljanju elektirčnih instalacija gdje god je to tehnički izvedivo. Naime sve zračne instalacije spuštaju se pod zemlju kao i većina kućnih priključaka, izvodi se također kabliranje javne rasvjete, uklanja jedan veliki željezni električni stup koji se nalazi na privatnom zemljištu te postavlja, odnosno mijenja jedan kabel srednjeg napona – objasnili su iz Ureda šibenskog gradonačelnika.

 

Trenutačno se kopaju stube u susjednoj Ulici Zdravka Bege, budući da će se i tu uređivati vodovodna mreža.

 

– Vodovod obavlja radove na izgradnji kanalizacijske mreže i rekonstrukciji vodovodne mreže u ULici 7. kontinenta. Do sada su položene kanalizacijske cijevi i okna. Potrebno je još izvesti novu vodovodnu mrežu te sve vodovodne i kanalizacijske priključke spojiti na novi vodovod i kanalizaciju. U Ulici Zdravka Bege, radi se samo rekonstrukciju vodovoda – doznaje se od Anite Vlaić, glasnogovornice šibenskog Vodovoda i odvodnje.

 

Nakon što svi navedeni radovi budu završeni, iz gradske uprave kažu kako će se Ulica 7. kontinenta asfaltirati, izgradit će se i jedan potporni zid na međi s privatnom parcelom te će se izgraditi i sustav oborinske odvodnje.

 

Sve bušilicom i kompresorom

 

Izvođač trenutačnih radova je vodička tvrtka Filips, a ovih dana, nakon blagdanske stanke, radovi su nastavljeni. Idu sporo, kažu radnici na terenu, jer se sve mora raditi ručno, bušilicom i kompresorom, a onda se beton i iskopana zemlja stubama odvoze u tačkama na susjednu, gornju ulicu.

 

U gradskoj upravi pak kažu kako tvrtka Filips ove radove izvodi za potrebe HEP-a, dok je Grad Šibenik u postupku odabira izvođača za dio svojih planiranih radova. Koliko će sve trajati i kada će radovi biti završeni, za sada nema odgovora. Prema dosadašnjim izjavama na gradilištu mogli bi potrajati koji mjesec, a stanari ulice nadaju se kako će ljeto i novu sezonu konačno dočekati bez prašine, s uređenom i asfaltiranom ulicom.

24. travanj 2024 12:49