StoryEditorOCM
ŠibenikLOŠI, GORI, ŠKUGORI

Dane i Rada samo su crkvi donirali 500 tisuća kuna, a danas svi od njih peru ruke: ‘Cilo misto ispašta zbog njih...‘

Piše Zdravko Pilić
2. rujna 2022. - 19:50

- Evo, svako jutro kako prođen, gledan kako će neko uzet auto lak, pa na tabli ‘Dubrava‘ prikrižit sprejon ono ‘...rava‘. I gori dopisat ‘ai‘. Pa će pisat Dubai!‘ - rugaju su Danilari, žitelji susjednog sela – ili šibenskog prigradskog naselja, kako hoćete – Dubravljanima.

- ‘A šta nije? Zaradit milijardu kuna od nafte i plina, to se more jedino u Dubaiju.‘ - piju krv na slamku susjedi susjedima. Drugi dodaje da je ‘čuo‘ da je šibenski gradonačelnik Željko Burić nazvao Danu Škugora, najbogatijeg hrvatskog umirovljenika, koji na računu ima pola milijarde kuna, i pitao ga može li računat na njega, ako mu gradski proračun sada u krizi zašteka, zbog pustih investicija – ‘ Budžet grada 430 milijuna, a u Dane na računu 500 milijuna.

Ne beri brigu Željko, reka mu je Dane. Samo ti radi i gradi. Ako šta zapne, tute smo ja i Rada! Ima i ona na računu desetak miljona, od patenata i konaca. Ko će koga pomoć, ako neće svoj svoga!‘ - jare vatru besposličari ispred seoskih trgovina. I preko društvenih mreža. Na kojoj pišu – ‘Nije tribalo ljude dirat! Da su pustili Škugore još godinu dana, mogli smo lako otkupit INA-u od Mađara. Ali se svi skupa naglo uozbilje kad nabasaju nepoznata lica, poput novinara.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Mala je Dubrava, tamo svak svakog zna, pa se lako uoči kad u ‘Lokvu‘, jedini kafić u mistu, uđu oni koji ne dolaze tamo na ‘pojilo‘ svako jutro. Nisu stalne mušterije - ‘ Znamo zašto ste došli. Zbog Škugora! Samo u tom i je tragedija! Ode su ajde nisu svi, ali većina Škugori. Ima ih 750 u ciloj Hrvatskoj. Ima podatak da smo pedesetih godina prošlog stoljeća bili najbrojnije pleme, odnosno prezime u bivšoj općini Šibenik!

I sad cilo misto ispašta zbog pojedinaca. Jeste li vidjeli jučer naslov na jednom našem portalu – ‘Krali na sve što su naišli - Škugorovali po brodovima na području Rogoznice: Uhićeni i kazneno prijavljeni!‘ To stvarno nije u redu. Šta to sad znači, da su svi Škugori kriminalci? Onaj ko je nešto napravio za to će i odgovarati, ali praviti hajku, to nema nikakvog smisla‘ – kazao nam je jedan od dvojice Škugora, koje smo zatekli u lokalu, a koji su bili koliko - toliko raspoloženi za razgovor. Krivo im je, dakako, što se to sve prelama preko njihovih leđa. - ‘Još malo, nećeš smit reć odakle si.‘

Dojam je da su se Dubravljani, kao i cijela šibenska javnost, nakon tjedan dana već pomalo i zasitili afere INA, u kojoj su među glavnim junacima po koje je krajem tjedna došla policija i USKOK da ih odvede ‘u aps‘ isplivali njihovi mještani Škugori – jedan od direktora INA-e Damir Škugor, njegov otac Dane, umirovljenik u šibenskoj Dubravi, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS upravljanje, te Marija Ratkić, predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije.

Vrlo brzo nakon toga ustanovilo se da milijuni kuna ne leže samo na penzionerskom kontu oca Dana, nego i na računima tvrtke Damirove majke Rade, koja je u Šibeniku godinama imala trgovinu pozamanterije, igle i konaca. Klupko se počelo razmotavati, pa se otkrilo da su Škugori, osim što su zarađivali u desecima i stotinama milijuna, isto tako vehementno i ulagali u nekretnine, kupujući po Zagrebu i Šibeniku sve što se kupiti moglo, investirajući u kuće, stanove i parkinge. Rušili su staro, gradili novo, nisu pitali za cijenu. Rješavali su komplicirane imovinsko – pravne odnose kao od šale – za ruševinu kod socijalnog u Šibeniku isplatili su čak 11 nasljednika s ukupno 150 tisuća eura, po sistemu – ‘Nije beg cicija‘! - ‘I onda se mi pitamo tko kupuje nekretnine po Šibeniku i zašto rastu cijene.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pa nisu plinski moguli i naftni šeici samo iz Rusije i Sibire, nego ih i u nas ima!‘ - komenitiraju Šibenčani navode da se obitelj Škugor, odnosno Damirova supruga Ana, koja je krajem kolovoza dala otkaz u HAKOM-u, namjeravala baviti turizmom, gradeći hotele, za što su već registrirali i tvrtku.

No, nisu Škugori samo bili veliki biznismeni, graditelji i investitori, nego i mecene i dobrotvori. U javnosti je isplivao podatak kako su osobito su bili široke ruke prema svojoj župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Dubravi, kojoj su navodno donirali 100 tisuća kuna za obnovu krovišta župne kuće, o čemu je ispred crkve ostao i trajni biljeg, uklesan na rubnom kamenu - ‘Za 50 godina braka zavit učinili Dane i Rada Škugor, s datumom 8.8. 1971. - 8.8.2021.‘

No, upućeni kažu da nije riječ o sto tisuća, nego o pet puta većoj sumi – o čak pola milijuna kuna, koliko je koštalo ne samo krovište, nego i popločavanje 220 metara četvornih pročelja ispred crkve u Dubravi kamenom, ali i obnova sakristije, te svega drugog što je trebalo – uvijek su bili crkvi na pomoć, o čemu god da se radilo.

Oni koji su ga vidjeli, kažu nam da se intervju s tim podacima o crkvenim dobrotvorima iz Dubrave, Radi i Dani Škugoru, mogao vidjeti i na You Tubeu, u sklopu emisije Riječ nade, u kojoj se osim o ovim donacijama moglo čuti kako su Škugori u svojoj kući pripremili i stotine ručkova i marendi za fratre, te kako se nadaju da će njihov primjer slijediti i drugi, u pomaganju svojoj crkvi materijalno i duhovno. Jer, samo žrtva, poniznost i vjera u Boga čoviku daje smisao. No, kako je izbila afera, tako je i taj video u četvrtak navečer ili petak ujutro nestao s You Tubea. Biskupija ga je navodno skinula – ‘Ovaj videozapis više nije dostupan jer je učitavač zatvorio svoj račun usluge You Tube‘.

Od Škugora, izgleda, danas svi peru ruke. Ne samo političari, Plenković i Jandroković, koji su kazali da ne poznaju najmlađeg člana familije, INA-nog direktora Damira Škugora, pa su ih demantirale zajedničke slike, nego čak i crkva, u kojoj se, vele mještani, danjivali i noćivali, bili uvijek u prvim redovima na misi, vedrili i oblačili. No, upućeni će isto tako kazati da nije istina, štoviše da je potpuna laž da su oni i kadrovirali po crkvi, postavljajući župnike.

- ‘To su gluposti, svijet se sad i naslađiva, pa dodaje i ono što jest i ono što nije. Pa nisu oni ni provincijal ni biskup! Jednostavno, župnik u crkvi Gospe od Zdravlja u Dubravi, bio je fra Žarko Maretić, koji je ovog ljeta trebao otići u mir(ovinu), u samostan Svetog Ante na Šubićevcu. A kako ni crkva nema kadra, muku muči sa svećeništvom, nije ga imao tko zamijeniti, pa se župa Dubrava pripojila Bilicama. Tako je župnika Dubrave sad fra Lazar Perica iz Bilica, koji je od Velike Gospe održao dosad jednu ili dvije nedjeljne mise – prvo u Gospi od Pomišljaja u Bilicama u 9 sati ujutro, a onda sjeda u automobil i ide u Dubravu, održati misu u 11 sat. To vam je jedina prava istina o fluktuaciji svećeničkog kadra u Dubravi‘ – veli nam naš izvor.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zanimljivu kockicu u mozaik ‘enigme Škugori‘ – tko su, što su i kako su mogli do milijarde - dodao je – pomalo neočekivano – i Mario Kovač, bivši saborski zastupnik HSLS-a, kratkotrajni ministar prometa i veze u Vladi Ivice Račana, a danas vijećnik Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću grada Šibenika.

On je, naime, u svom statusu na na fejsu, za razliku od svih drugih, koji ga se ne mogu sjetiti, posvjedočio kako je prije dvadesetak godina osobno upoznao Damira Škugora.

- ‘Meni, tada kao zastupniku, predstavljen je mladi čovjek koji je bio član HSLS-a, moj sugrađanin, odličan student. Čovjek koji ne traži za sebe ništa, koji vjeruje u budućnost naše Hrvatske. Ukoliko može biti iskren, zna da smo proveli dosta vremena u razgovorima s temom kako našim ljudima Hrvatsku učiniti atraktivnim mjestom za življenje. Bio sam, ne želim lagati, jedan od svatova na njegovom vjenčanju s Anom koja mi je tada ostavljala dojam dobre i bogobojazne osobe.‘ ‘Od momenta mojeg odlaska iz politike‘ - piše Kovač na svom fejs profilu, od 2004. godine do danas, taj mi se praktični vjernik nikada nije javio niti me pitao za zdravlje.

No, to je manje važno. Posebno me iznenađuje Plenkovićeva želja da se izolira od ove, u hrvatskim razmjerima, nezapamćene pljačke.‘ - podvlači nekadašnji ministar Kovač, zaključujući kako treba znati da hrvatske članove Uprave INA-e imenuje NO na prijedlog Vlade RH. Treba znati kako Upravno vijeće HERA-e, na sedam godina imenuje Hrvatski sabor, odnosno hadezeovska saborska većina. - ‘Doslovce je neobjašnjivo svaljivanje krivnje na Škugora i njegovu obitelj, koji su nesumnjivo lupeži, ali mi nije jasno licemjerje temeljem kojeg Plenković pere ruke od kadrovske politike u kojoj ima presudnu riječ‘ – napisao je na svom fejs profilu Mario Kovač.

24. travanj 2024 03:49