StoryEditorOCM
ŠibenikKAKO SE ZOVEMO

Dalmatinci se drže tradicije: evo koja su trenutno najpopularnija imena za curice i dječake u Šibeniku

Piše Tihana Marović/SD
20. siječnja 2021. - 19:01

Ako je suditi prema imenima koja su Dalmatinci davali svojoj djeci u 2020. godini, lako je zaključiti kako, unatoč svim svjetskim trendovima, još uvijek cijenimo i čvrsto se držimo tradicije.

Biblijska i svetačka imena već dugo imaju prednost u dalmatinskim gradovima, a ni prošla godina nije bila iznimka. Nekih promjena u odnosu na prethodne godine ipak ima, pa evo i konkretnih podataka.

U Splitu, dalmatinskoj prijestolnici, primjerice najčešće muško ime bilo je Roko! S trona je na drugo mjesto palo iznimno popularno ime Luka, a slijede ga redom biblijska imena Toma, zatim Marko, pa David.

Što se tiče djevojčica, pogledamo li značenja, među malim Splićankama prevladavaju imena koja govore o ženskoj snazi. Još uvijek je najpopularnije ime Mia. Slijedi proteklih godina iznimno popularno ime Sara, a treća na popisu je Marta.

Evo kakva je situacija u Šibeniku. Imena opet s kršćanskim predznakom, ali ipak drugačija.

Dakle, u Krešimirovom gradu najpopularnije je ime Luka. U šibenskim vrtićima će za koju godinu zasigurno biti puno Jakova, ime sveca koji je zaštitnik šibenske katedrale. Slijede Lovre, pa Mateo i naposljetku Roko.

Što se djevojčica tiče i u Šibeniku najpopularnije ime u 2020. bilo je Mia. Slijedi Rita, skraćeno od Margarita, a označava biser, odnosno perlu. Na trećem mjestu je simpatično Maša, slavensko ime nastalo kraćenjem imena Marija.

Na popisu slijede još Marta i Lucija.                                       

14. travanj 2024 01:57