StoryEditorOCM
ŠibenikOptimističan pogled na buru

Daj bože tabinja, bajama i panceta na njima!

7. siječnja 2017. - 12:59

Optimističan pogled na buretinu koja divlja Dalmacijom ovih dana nudi na svome facebook profilu Boris Mrvica, šibenski ribolovac. Objavio je fotografiju svoga balkona s tiramolom na kojoj se umjesto robe  - a može i zajedno s njom - na buri suše tabinje, ribe srodne osliću i bakalaru, a što je najvažnije i zaboravljeno, ne stide se okusom potonje vrste sjevernih mora koja je postala sinonim za sušenu ribu, naprotiv. Uz mačku, psa, oslića, ponegdje i ugora, tabinja ili ugorova mati davni je dalmatinski bakalar prije bakalara. 
Otud izreka "suh/suha ka tabinja" kada se za nekoga želi reći da je mršav, no sušenje na tiramoli po olujnoj buri nije nikakva preporuka za vitak stas. Radije očvrsnite u žustroj šetnji prirodom dobro odjeveni, pa nakon toga utažite glad dobrim komadom pancete.
"Di ona pane, neće ruzina!" - eto još jedne stare izreke, ovaj put u slavu suhe, dimljene prasetine. A kada smo kod toga, ne tako davno, u prolasku Zagorom po ovakvom burnom vremenu sa svake bajame visile su pancete, pršuti, oglavine i pečenice iznesene iz konoba da se prosuše. Daj bože bure, bajama i obilatog uroda panceta na njima!

19. travanj 2024 14:43