StoryEditorOCM
Šibenikiznijeli zahtjeve

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika sastančio u Šibeniku: ‘Od Vlasti tražimo dugoročnu potporu. Više od godinu dana poslujemo u kriznim uvjetima!‘

Piše Šibenski.hr
5. svibnja 2021. - 14:57

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Joso Smolić, održao je danas u Šibeniku četvrti po redu regionalni sastanak s predstavnicima županijskih cehova ugostitelja. Nakon Poreča, Osijeka i Splita, u Šibeniku su se danas susreli članovi cehova iz Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko- senjske županije.

Ugostitelji kažu kako su im dvije zabrane rada u proteklih godinu dana i smanjeni poslovni kapaciteti, unatoč ekonomskim mjerama Vlade RH, doveli u pitanje opstanak poslovanja. Oni koji su imali nekakve zalihe, već su ih potrošili, većina ih je opterećena kreditima, a prihoda nema ili su znatno smanjeni.

image
Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore
Nikša Stipaničev/Cropix

Zaključci s održanih sastanaka opetovana su traženja struke, a njima se osigurava dugoročnija potpora ugostiteljskom sektoru, kojem će biti potrebno vrijeme da se oporavi od ove krize. Ceh ugostitelja HOK-a u ime svojih članova traži nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta i naknada za pokrivanje fiksnih troškova dok god objekti bilježe pad prihoda u odnosu na referentno razdoblje iz 2019.,  odnosno dok ne bude moguće poslovanje u punom kapacitetu. Od države se traži jamstvo istog, kako bi se poslovanje moglo planirati. Naglašena je i važnost podrške lokalne samouprave u dijelu koji se tiče plaćanja najma javnih površina i prostora te ukidanje poreza na potrošnju.

Također, predlaže se i nastavak poreznog rasterećenja (izjednačavanje PDV-a na tople napitke, pivo i vino s PDV-om na hranu), koji je važna mjera naročito u trenutku kada se potpore za očuvanje radnih mjesta i naknade za podmirivanje fiksnih troškova prestanu isplaćivati.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a zatražit će od Stožera civilne zaštite RH mogućnost rada u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a na jednak način kako je to dozvoljeno hotelima.

image
Ugostitelji kažu kako su im dvije zabrane rada u proteklih godinu dana i smanjeni poslovni kapaciteti, unatoč ekonomskim mjerama Vlade RH, doveli u pitanje opstanak poslovanja
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
16. travanj 2024 20:22