StoryEditorOCM
Šibeniklokalni izbori

Burić strepi od drugog kruga izbora sa Zekanovićem

Piše PROMO
11. svibnja 2021. - 13:38

Ulazimo u samo finale lokalnih izbora, a bitka za Šibenik postaje iznimno uzbudljiva.

Prošli lokalni izbori nisu bili tako uzbudljivi s obzirom da je aktualni gradonačelnik Burić uvjerljivo pobijedio u prvom i drugom krugu za gradonačelnika. Za one koji su zaboravili na zadnjim lokalnim izborima koji su održani 2017. Željko Burić (HDZ) imao je 48.39%, Josip Živković (SDP)  15.90% i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) 8,17%.

Od onda su se ipak neke stvari promijenile, naime 2017. godine Zekanović je tek došao na nacionalnu političku scenu, a od onda se profilirao u jednog od najistaknutijih političara konzervativnog suverenističkog političkog diskursa. Pokazao je da je spreman na nevjerojatne akcije poput svog odlaska u Marakeš gdje je pokušao ukazati na problem nelegalnih migracija. U Šibeniku se odavno istaknuo kao izniman lokal patriot i jedan o pokretača inicijativa za zaštitu kulturno-povijesne baštine Šibenika. Čak mu i politički neistomišljenici priznaju da je najaktivniji šibenski zastupnik ikad, zapravo svi ostali su gotovo pali u zaborav s obzirom na golem Zekanovićev politički angažman.

SDP-u Šibeniku nastupa s licem koje i nije toliko novo, ali je po prvi put u ulozi SDP-ovog lidera, Tončijem Restovićem. Restović je u kampanju ušao relativno rano dok je Burić još spavao. Međutim kako se bliži dan izbora nekako izgleda da gubi korak. Možda je to samo privid jer nije više jedini u kampanji kao što je bio na početku. U svakom slučaju SDP kao i HDZ ima stabilno glasačko tijelo, te SDP u Šibeniku uvijek može očekivati barem 15% glasova pa čak i onda ako ništa ne radi ili s lošim kandidatom. Restović je mora mu se priznati pravi lijevi, liberalni političar, a to je demonstrirao nekoliko puta kada je u Šibeniku ugošćavao goste poput Rade Borić. Vidi se da ima i veliku podršku vrha stranke koja ga očito dosta financijski pomaže u kampanji, a i sam predsjednik SDP-a Grbin nekoliko puta je posjetio Restovića u Šibeniku.

Kandidat HDZ-a Burić je tipičan predstavnik Plenkovićevog HDZ-a koji se nikad nije svjetonazorski deklarirao nego ta pitanja vješto izbjegava. S obzirom da je HDZ u Šibeniku na vlasti već desetljećima s kraćim prekidima, uspio je premrežiti sve institucije sa svojim kadrovima te ih kroz poslove i sinekure čvrsto vezati uz HDZ. Današnji šibenski HDZ ne predstavlja definitivno stranku desnice, nego s obzirom na menadžment spada u čisti centar. Snaga HDZ-a uvijek leži percepciji pogotovo starijih glasača da je HDZ jedina brana od stvarne ili fiktivne opasnosti od neoliberalne ljevice ili „komunista“ pa se zbog te „opasnosti“ treba glasovati za njih. To je naravno apsurdno pogotovo u kontekstu Šibenika s obzirom  Burićevo članstvo u stranci protiv koje se danas mobilizira HDZ. Burić je u ovu kampanju ušao mudro, nikad direktno ne kontirajući protukandidatima.

Kako god bilo prema svim istraživanjima drugi krug je neizbježan i nije upitno hoće li Burić u prvom krugu napraviti najbolji rezultat, samo pitanje je s kim će se sučeliti u drugom krugu?

Ako bi se Burić sučelio s  Restovićem za očekivati da se ponovi scenarij prošlih lokalnih izbora kada je Burić uvjerljivo pobijedio kandidata SDP-a Živkovića s rezultatom 69.78% – 27.06%. (Nevažeći 3.16%). Međutim ako bi u drugi krug ušao Zekanović o čemu se puno šuška, tada bi situacija za Burića bila značajno kompliciranija. Naime, tada HDZ-više ne može računati na glasove onih koji glasuju za HDZ isključivo da ne bi pobijedio SDP nego ti glasači mogu opušteno zaokružiti jednostavno onoga tko im je svjetonazorski bliži. Je li to Burić kao političar čistog centra s pogledom ulijevo ili Zekanović kao političar od centra prema desno vidjet ćemo ako se sučele u drugom krugu. U svakom slučaju Buriću znatno više odgovara Restović te će mirno spavati ako se s njim sretne u dvoboju. Zekanoviću je ovo svakako sjajna prilika da osim zavidne karijere u Zagrebu pokuša napraviti nešto slično i u svom zavičaju.

Strpimo se još koji dan.

19. travanj 2024 15:32