StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Branimir Periša: ‘Zbunjen san ka i Grbin i Bauk, zaspa san u Šibeniku, probudija se u Kazahstanu‘

Piše Branimir Periša
10. veljače 2023. - 09:49

Dobra Parona slabo je zadovoljna sa istupon Hrvoja Zekanovića u Saboru, kada je državnoj fiškalici Zlati Hrvoj Šipek uručija krivičnu prijavu protiv Peđe Grbina. Jerbo da je neovlašteno sebi u đep metnija 50 ijada kuna, a Zeko misli na ono razdoblje kada je prisidnik SDP-a saborskomen računovodstvu podnosija račun ka da na sjednice putuje iz Pule, a već je bija u Zagrebu zajedno sa familijon.

-E, i šta tute nije u redu? Pa uzeja je ono šta mu ne pripada!? – prikinija ju je neobazrivo El Tigre. Upleja se i Bili Smo Uskoro, ali puno pomirljivije prema SDP-von kolosu:

-Čovik je glavon bija u Puli, a tilon u Zagrebu. Pridodamo li svakodnevne državne probleme s kojiman se suočava, naravski da se u takoj situaciji svako zbuni i ne triba biti tolko tvrd u osudi. Kuragu i 50 ijada kuna, pala muva na slona! Trpimo mi Rvati i veće štete, pa oto Grbinovo nije usporedivo njanke sa iznoson u dičjoj kasici-prasici! – drži B.S. Uskoro.

-To si reka i osta živ! – dobacija mu je kompanjon su po glasa, dok napokon, dobra i poštena gazdarica nije došla na svoje i rekla misao do kraja.

-Evo zašto je naš Zeko bija nepravedan. I prema Grbinu, i prema građaniman: nije pozva na odgovornost još jednoga SDP-ovca, a to je Arsen Bauk. I on je diga pinku više iz žepa rvaskih građana na otu zastupničku igricu sa prijavon boravka. Ispada da je na svaku sjednicu Sabora putova iz Pučišća, kad ono, on ne mrda iz Zagreba još otkako je studira i za 15-16 godina spremija je u takujin 5 i po mijuna kuna. Utoliko mi je zanimljiviji otaj Zekin propust, rekla je.

-Ja ne znan više ko je tute lud i šta triba za zvizdarije proganjati ljude koji od silnoga posla i briga okolo vođenja zemlje više ne znaju di su! – otpovrnija jon je B.S. Uskoro. Uvjerava on sugovornike u betulici da je dobri i pošteni Arsen Bauk naprosto zbunjen čovik. Jerbo, pravi Bračani isele u Australiju oli u Ameriku, a on je emigrira u Sabor! I zbunjuje ga činjenica da mu je u Saboru bolje nego u Americi oli među klokaniman i koalaman, raspliće on tezu od otomen rvaskome emigrantu u Sloveniju.

-Kakva Slovenija!? – ziva Dobra Parona u čudu, a B.S. Uskoro jon objašnjava da je Sabor, istina u Zagrebu, ali, prema istraživanju Ivana Žilića, ekonomista iz Rvaske Narodne banke, metropola nan jedina u zemlji ima bi-di-pi ka nika evropska zemlja, u ovomen slučaju Slovenija. Sve ostale županije su uspoređene sa slabije razvijenin azijskin i drugin zemljaman, ala Malezija, Meksiko i njiman sličnin.

-Dobro si me sitija! – plesnija se po čelu El Tigre. Skoro san zaboravija da je naša županija prema otomen istraživanju otprilike u rangu Kazahstana. Zbunjen san isto ka i Grbin i Bauk, jerbo san niku noć zaspa u Šibeniku, ka i skoro cili život dosad, da bi se ujutro probudija u Kazahstanu, usrid sride azijske stepe.

-Budući da san i ja zableušen i zapravo ne znan di san, mogu li zato od države dobiti na račun koju pinku više?

-Kakav van je sadašnji društveni položaj, ne bi dobili naknadu niti za dvi lokalne autobusne stanice, govori mu Dobra Parona. Ali, ka saborniku, možda bi kod zagrebačkih Slovenaca prošlo da si glavon u Saboru, a tilon u Kazahstanu, makar je rič o 5-6 ijada kilometara. Konverzija tolke kilometraže u eure bila bi impresivna, ionako nije iz njiova takujina.

-Dok čekan na oto bogatstvo, šta mogu dobiti od vas? - pita je El Tigre.

-Rado ću vas počastiti pićen ako imate šoldi, he, he! - rekla mu je Dobra Parona, trepćući okicaman.

19. travanj 2024 22:08