StoryEditorOCM
ŠibenikU Šibeniku međunarodna konferencija o ribarstvu

Bivša policajka Ruža Tomašić će se boriti da hrvatski ribari mogu loviti više igluna

1. ožujka 2017. - 15:32

U šibenskom HNK će se 11. ožujka održati međunarodna Konferencija o ribarstvu, doznaje se od europarlamentarke Ruže Tomašić, koja je u srijedu najavila da će tamo govoriti o problemima s kojima se suočavaju hrvatski ribari nakon ulaska u EU, a posebno će riječi biti o dodjeli godišnje kvote za izlov igluna, kojom domaći ribari nisu zadovoljni.
 
Tomašić je u priopćenju najavila kako će na konferenciji sudjelovati mnogi govornici i gosti, među inima i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zastupnik Europske komisije i profesor sa splitskog Odjela za studije mora Alen Soldo, europski zastupnici iz više država, kao i brojni ribari iz Hrvatske i Europe, koji će doći podijeliti svoja iskustva.

Prema najavljenom programu, konferencija će početi s temom o kočarima i plivaričarima, a slijedi rasprava o malim gospodarskim ribolovnim alatima te o ribolovu za osobne potrebe.
 
U Šibensko-kninskoj županiji kažu kako još nisu službeno od organizatora dobili nikakvu najavu o organizaciji Konferencije za ribarstvo u Šibeniku, ali u HNK su potvrdili da je za tu namjenu kazalište unajmljeno za 11. ožujka do popodnevnih sati.

 Što se pak tiče problematike izlova igluna u Mediteranu, o tome je prošlog tjedna s predstavnicima Europske komisije bila rasprava na Odboru za ribarstvo (PECH). Zastupnica Tomašić u priopćenju navodi kako se tamo glasno borila za to da se hrvatskim ribarima dodijeli viša godišnja kvota za izlov igluna, "jer ispada da će moći loviti samo 20 do 30 tona godišnje što je premalo u odnosu na Italiju kojoj će biti osiguran izlov 4.000 tona".
 
Očekuje da će, nakon što je Međunarodna komisija za zaštitu atlantske tune (ICCAT) u studenom prošle godine, s ciljem zaštite stokova igluna, prvi put donijela odluku o godišnjim kvotama za ulov igluna na Mediteranu u iznosu od 10.500 tona godišnje, uskoro uslijediti i odluka o kvotama individualnih država članica EU. Tomašić navodi kako će Hrvatska, prema sadašnjim najavama i na temelju povijesnog ulova, dobiti samo 20 do 30 tona, a Italija preko 4.000 tona.
 
Protivi se prijedlogu da se Hrvatskoj dodijeli svega pedeseti dio kvote igluna koji će se ukupno godišnje moći loviti u Jadranu, a o svemu tome te o brojnim ostalim problemima s kojima se hrvatski ribari suočavaju nakon ulaska u EU govorit će i na spomenutoj konferenciji.

19. travanj 2024 12:13