StoryEditorOCM
ŠibenikLJETNI MIRIS NOVCA

Bilo kuda, apartmani svuda: Šibenik ih ima 11 puta više nego 2010.

Piše Katarina Rudan
30. lipnja 2017. - 17:52

Zadnjih godina u Šibeniku je trend svaki slobodan ili neuređeni kutak kuće, bilo obiteljske ili stare i devastirane, u kojoj već godinama nitko nije živio, urediti i pretvoriti u apartman. Posebno se to događa u staroj gradskoj jezgri, na potezu od Poljane do Tvrđave sv. Mihovila. Kad je u lipnju 2012. godine, nakon više od 50 godina Šibenik dobio gradsku plažu u središtu grada, iznajmljivanjem su se počeli baviti i na perifernom, zapadnom dijelu grada, u Crnici i Njivicama.

Dvosjekli mač

Šibenik je napokon otkriven kao destinacija, kažu turistički djelatnici, zahvaljujući i dobroj promociji, te povijesnim znamenitostima s naglaskom na uređene i javnosti otvorene tvrđave sv. Mihovila i Barone, brojnim kulturnim zbivanjima, bogatom ljetnom programu, festivalima i dobroj gastronomskoj ponudi.
- Kad govorimo o privatnom smještaju na užem području grada, koliki je "bum" u gradnji apartmana nastao u zadnjih sedam godina potvrđuje podatak da smo 2010. godine imali 51 privatnog iznajmljivača s ukupno 186 ležaja. Četiri godine kasnije bilo ih je 228, a na raspolaganju je bilo 868 kreveta.



Danas ih imamo 535, a ukupan broj kreveta je 2053. Dakle, u sedam godina i iznajmljivača i kreveta je gotovo 11 puta više, kaže direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole te dodaje da broj kreveta u privatnom smještaju raste brže nego broj turista. To bi mogao biti dvosjekli mač, pa zbog velike konkurencije može doći do drastičnog pada cijena. Naravno, na radost turista ali ne i iznajmljivača.

Vrhunska uređenja

Tek nekoliko apartmana je otvoreno cijelu godinu i u pravilu, doznajemo u šibenskom Turističko-informativnom centru (TIC), na dozvole za iznajmljivanje i rješenja ljudi ne misle u prva tri mjeseca. Kroz svibanj i lipanj izdaje ih se najviše, posebno za sam grad i staru jezgru.
- Sad je u biti vrijeme kad iznajmljivači mijenjaju rješenja. Ili prijavljuju proširenje ili, iz bilo kojih razloga, otkazuju. Inače, široka je lepeza ponude - od studio apartmana do apartmana s tri ili četiri zvjezdice. Soba je sve manje, ali imamo vrhunski uređene apartmane prema zahtjevima današnjih turista, koji zaista zaslužuju zvjezdice koje su dobili.



Novi apartmani su uređeni u određenom stilu. Neizostavno je tu kamen, a turisti to vole - kaže voditeljica TIC-a Rada Alviž.
S obzirom na to da se radi o kvalitetnom smještaju i cijene su primjerene. Apartmani u samoj gradskoj jezgri, a njih je oko 45 posto u ukupnom broju privatnog smještaja, iznajmljuju se od 70 do 100 eura za noć. U perifernim dijelovima grada cijene su nešto niže i kreću se od 50 do 70 eura. Šibenski turistički bum prati još jedan pozitivan trend. Turisti se u gradu zadržavaju duže.
- Prije nekoliko godina bili smo sretni kad bi prosjek boravka bio dva ili tri dana, a danas je to četiri do četiri i pol dana - kaže na kraju Alviž.


Apartmani u samoj gradskoj jezgri iznajmljuju se od 70 do 100 eura za noć. U perifernim dijelovima grada cijene su nešto niže i kreću se od 50 do 70 eura


Odličan lipanj
U lipnju (do 24.) na području Šibenika evidentirano je 33.412 dolazaka gostiju, a lani u istom periodu 25.895, što je rast od 29 posto. Ostvareno je 139.486 noćenja u odnosu na lanjskih 120.806, što je za 15,5 posto više. U strukturi gostiju najbrojniji su Nijemci, Hrvati, Poljaci, Austrijanci i Nizozemci.


Fali parkinga i izletničkih brodova
Najčešće, a usudim se reći i jedine primjedbe turista koji zalaze u TIC su nedostatak parkirališta, te pitanje izletničkih brodskih linija za šibenske otoke, jer očekuju da ih ima svakih pola ili sat vremena - kaže Rada Alviž

25. travanj 2024 12:25