StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOd srijede toplije

Zoran Vakula: Nakon osvježenja, stiže novo zatopljenje, ponegdje će biti i vruće

Piše Šibenski.hr
1. rujna 2020. - 23:18

 

Dugo najavljivana promjena vremena prouzročila je mnogobrojne nevolje, ali i donijela nekima željno osvježenje nakon većinom toplog i vrlo toplog kolovoza. Pritom je u većini hrvatskih krajeva od nedjelje do utorka ujutro bilo i lokalno obilnije kiše - na pulskoj zračnoj luci, primjerice, tijekom manje od 24 sata palo je čak 103 litre - više od prosjeka za cijeli rujan, najavio je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

-Sljedećih će dana tlak zraka rasti, atmosfera se postupno stabilizirati, kiša će većinom izostati, ali sredinom tjedna još ne i oblaci. Na kopnu će biti i mjestimične jutarnje magle i svježine, najizraženije u gorju, gdje će jutarnja temperatura zraka nekoliko dana biti niža od 10°C pa će ranoraniocima dobro doći višeslojna odjeća.

-Od petka će biti sunčanije i u većini Hrvatske, danju osjetno toplije, za vikend mjestimice i vruće, a prilično je velika vjerojatnost da će ljubitelji iznadprosječne topline "babljeg ljeta" biti zadovoljni i prognozama za sljedeće rujanske tjedne.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjive naoblake, ali će kiša izostati. Mjestimice ne i jutarnja magla uz koju će najniža jutarnja temperatura biti od 10 do 13°C. Poslijepodne najviša uglavnom 22 i 23°C.

I u središnjoj Hrvatskoj bit će razmjerno svježe, ujutro i maglovito, zatim djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te vrlo malu vjerojatnost za gdjekoju kišnu kap.

U promjenjivo oblačnom gorju kiša će biti vjerojatnija, ali samo lokalna i kratkotrajna - znatno manje uočljiva od jutarnje magle, koja je moguća i u unutrašnjosti Istre, gdje će prevladavati sunčano. Još više sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu, osobito na zapadu Istre i otocima. U noći i ujutro puhat će još često umjerena, mjestimice i jaka bura s mogućim olujnim udarima. Temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 12°C, uz more 14 do 18°C, a poslijepodne 23 do 25°C, u gorju oko 19°C.

Toplije poslijepodne nego u utorak bit će i u Dalmaciji, ponegdje i uz 27 i 28°C. Prevladavat će sunčano, uz prolazno umjerenu naoblaku, a u unutrašnjosti je ujutro mjestimice moguća magla. Gdjegod umjerenu buru zamijenit će podjednako jak maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito.

Podjednako manje vjetrovit dan i valovito more nego u utorak bit će i na jugu Hrvatske, uz nastavak nadmetanja oblaka i sunca te uz temperaturu uglavnom primjerenu početku rujna.

U nastavku tjedna bit će stabilnije i danju toplije, ali u kopnenom području nakon razmjerno svježih i maglovitih jutara. Malo kiše može pasti samo ponegdje, uglavnom u četvrtak u zapadnim krajevima, posebice u gorju.

I na Jadranu sljedećih dana sve manje oblaka. No još u četvrtak povremeno će ih biti dosta, pa se ne smije isključiti ni mogućnost mjestimične kratkotrajne kiše, uglavnom na sjevernom dijelu. Uz noćnu i jutarnju buru, čak sve češće burin te dnevni maestral, temperatura zraka bit će u porastu, a i more će i dalje biti većinom razmjerno toplo - prognozirao je Vakula za HRT.

19. travanj 2024 13:59