StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetinauguracija

Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika: Tako mi Bog pomogao!; Svečanost obilježio i jedan potez koji je zbunio i predsjednika Ustavnog suda

Piše PSD, JL, A.B.K.
18. veljače 2020. - 13:07
Zoran Milanović svečano je pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika RHHina/ Pool/ Damir Senčar

12:23 - Nakon što je završila izvedba pjesme "Tvoja zemlja" Vice Vukova, koju je pjevala klapa Sv. Juraj, završila je svečanost prisege. Sada slijedi koktel za uzvanike.

12:08 - Zoran Milanović upravo je prisegnuo kao predsjednik Republike Hrvatske, a nakon to ga je potpisao tekst prisege.

  - Objavljujem da Milanović stupa na dužnost sutra, 19. veljače - rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Predsjedničku prisegu je obilježio i iznenadni potez koji je zbunio i samog Miroslava Šeparovića.

Kada je službeno najavljena svečana prisege, Šeparović je krenuo prema mikrofonu, s namjerom da čita tekst prisege, a Milanović ga ponavlja.

Novi predsjednik je, međutim, i to drukčije zamislio pa je sam počeo izgovarati tekst prisege. Šeparović je zastao, pogledao prema okupljenim uzvanicima pa se nasmiješio i napravio kretnju rukama, kao da pokazuje da je to ipak drugačije trebalo izgledati.

image
Hina/ Pool/ Damir Senčar

I Milanovićave prethodnica, Kolinda Grabar-Kitarović, ponavljala je tekst prisege za tadašnjom predsjednicom Ustavnog suda, Jasnom Omejec, baš kao i Ivo Josipović pet godina prije nje. Kasnije je Šeparović komentirao da to nije baš bilo po protokolu ali jetst po Ustavu i zakonu te da ništa nije sporno.

Milanović se, prenosi Jutarnji list, u svom govoru prvo zahvalio svim svojim prethodnicima.

  - Hvala svima njima, smatram da su ve radili u dobroj vjeri. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između želja različitih ljudi. Jedno je istina, a jedno je legitimna politička volja. Kakako da razdovijimo istinu i želju, naročito danas kad tehnologija manipulira ljudskim medijima. Neovisnost sudstva i medija, te rad znanstvene zajednice najveća su brana tiraniji.

Čini mi se da postoji samo jedan pravi put - puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste - poručio je Milanović.

Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji, tvrdi, moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

 - Zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji su sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti - istaknuo je predsjednik.

Poručio da ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, dodavši da to proizlazi iz duha Ustava.

Molim vas i da imate razumijevanja za moje buduće greške - bit će ih. Greška je kad jedni drugi dovodimo u pitanje motivaciju njihovih djela. Svakako dana borit ću se da se prokazuje praksa kojom se nekome osporava patriotizam. To je kritička privrženost i negacija isključivosti, nastojanje na afirmaciji vrijednosti koje naše društvo čine boljima i sadržajnijima. Patriotizam podrazumijeva i zahvalnost svima onima koji su dali život u Domovinskom ratu, ali i onima koji su ga dali u prethodnom ratu, u borbi za antifašizam.

Naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja, a Hrvatska je, usprkos svemu, dovoljno bogata država da omogući školovanje svim ljudima.

Našu Republiku ne čine ni samo visokoobrazovani, ona jednako pripada i menadžerici i potplaćenoj radnici na blagajni. Suzbijanje klijentelizma, laži i pohlepe glavni su instrumenti borbe protiv nejednakosti. Ovo je kuća za nas, za naše građane.

Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska - rekao je Zoran Milanović.

12:02 - U dvoranu dolazi izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, prati ih pljesak okupljenih.

image
Sanja i Zoran Milanović
Hina/ Pool/ Damir Senčar

U suradnji sa Zvjezdanom Ružićem, Josipa Lisac izvodi himnu Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino".

12:00 - Počinje inauguracija, na Pantovčak su stigli predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov Kitarović.

image
Kolinda Grabar Kitarović
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

11:52 - Na Pantovčak je stigao i izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

11:50 - Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković stigli su na Pantovčak.

11:43 - U rezidenciju koja mu je dobro poznata došao je i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Na Pantovčak su stigli svi ustavni suci na čelu s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, a stigao je i Ivan Račan, član izbornog stožera Zorana Milanovića, piše Jutarnji list.

11:35 - Na Pantovčak su stigli i potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner i Božo Petrov, a došao je i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović. Tu je i zastupnik SDP-a Igor Dragovan, a stigao je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

11:23 - Na Pantovčak su stigli Orast Miljenić i Ante Kotromanović, a na svečanost inauguracije stigla je i Josipa Lisac koja će izvesti hrvatsku himnu, piše Jutarnji list.

Zoran Milanović sa suprugom Sanjom krenuo je iz svojeg stana u Krajiškoj te bi na Pantovčak trebao stići za desetak minuta.

11:19 - Saša Šekoranja kazao je kako je Sanja Musić Milanović bila jako angažirana oko odabira cvijeća, javlja Dnevnik.hr.

"Željela je perunike kao naš nacionalni cvijet, ali nije ih bilo dovoljno. Odabrali smo bademe koji su najava proljeća. Sve ovdje ima svoju simboliku", rekao je Šekoranja.

10:50 - Umjetnik Saša Šekoranja na Pantovčaku je zadužen za cvjetne aranžmane za inauguraciju novog predsjednika Zorana Milanovića.

Šekoranja je za N1 rekao da se radi o drvu badema i da je cvjetne aranžmane radio zajedno s prvom damom, Sanjom Milanović.

image
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

09:54 - Iz Krajiške ulice u kojoj žive Zoran Milanović i njegova obitelj izašla je crna limuzina, javlja N1. Na Pantovčak su počeli stizati i prvi uzvanici.

----------------------------------

Skoro mjesec i pol dana nakon što su ga građani izabrali za predsjednika Republike, Zoran Milanović i službeno će u utorak točno u 12 sati položiti svečanu prisegu i postati peti hrvatski predsjednik. Ovo je sedma inauguracija od neovisnosti, a prva u Uredu predsjednika. 

Danas su završene posljednje pripreme, na Pantovčaku je održana generalna proba, a revidirana je i lista uzvanika.

Prisega je zakonom utvrđena, pa će i Zoran Milanović na njezinu kraju izgovoriti rečenicu koju je prvi dodao Franjo Tuđman: “Tako mi Bog pomogao”.

Inauguracija će započeti izvođenjem hrvatske himne koju će otpjevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića.

Zatim će predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvati Milanovića na polaganje prisege. Desna ruka na Ustavu, lijeva u zraku, to je već uhodan način na koji novi predsjednik čita prisegu. Nakon toga, potpisat će prisegu i održati govor, koji će trajati najviše  dvadesetak minuta.

ODJEĆA HRVATSKIH DIZAJNERA

Na kraju svečanosti će klapa HRM-a “Sveti Juraj” izvesti legendarnu pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja”.

Nakon što odslušaju stihove “Tu ćeš naći uvijek dom, srce koje kuca za te...” uzvanici će se povući na koktel i zakusku koja će trajati 45 minuta, a Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović će na prvom katu obaviti primopredaju dužnosti.

Nakon primopredaje novi predsjednik će ispratiti bivšu šeficu države do izlaza.

Za nju će se na odlasku postrojiti Počasno-zaštitna bojna uz oproštajni pozdrav. Oni će se posljednji put postrojiti u povijesnoj crvenoj odori. Nakon što Milanović stupi na dužnost, Počasno-zaštitna bojna neće više nositi crvenu vojnu odoru.

Milanović će za uvu priliku odjenuti odijelo hrvatskog proizvođača, a za domaćeg dizajnera opredijelila se i Sanja Musić Milanović. Odjeća je uvijek na ovakvim ceremonijama decentna.

Zoran Milanović nije sudjelovao na generalnoj probi u ponedjeljak, ali je naknadno ipak navratio u budući ured i provjerio je li sve spremno. Redatelja inauguracija nema i sve je u rukama članova Milanovićeva stožera.

Uz već prije poznata imena uzvanika, dodatno je pozvan i suprug sadašnje predsjednice Jakov Kitarović, te Milanovićeva nećakinja Maša Milanović kći njegovog pokojnog brata Krešimira.

I MILIJAN BRKIĆ MEĐU UZVANICIMA 

U prvom redu sjedit će dva bivša predsjednika države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom, izabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom, sinovima Antom Jakovom i Markom, majkom Ginom, nećakinjom, te šef Milanovićeva stožera Orsat Miljenić.

Iza njih su predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar, te potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Milijan Brkić, Furio Radin, Božo Petrov i Siniša Hajdaš Dončić, te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov. Među uzvanicima će biti i članovi Milanovićeva izbornog stožera, Ivan Račan, Igor Dragovan, Ante Kotromanović, Boris Malešević, Goran Grobotek, Gordana Barberić, Nikola Jelić, Ivana Pušonjić, Bartol Šimunić, Tomislav Sitar, Peter-Josip Bevanda, Tea Knežević, Ivan Puh, Sandro Sadiković, Nikša Vukas, Luka Nikpalj i Ante Ćaleta.

Na inauguraciju neće doći ministar financija Zdravko Marić, on se ispričao jer ide na put u inozemstvo. 

UMJESTO PREDSJEDNICA.HR VRAĆA SE PREDSJEDNIK.HR

Formalno dužnost novog predsjednika počinje točno u ponoć, kad će se preimenovati službena internet stranica predsjednica.hr u predsjednik.hr. Novi tim na Pantovčaku morat će promijeniti i sve službene žigove i obrasce koji su u ženskom rodu (Ured predsjednice) i vratiti ih ponovno u muški rod.

- Svaka inauguracija bila ona velika ili mala zahtijeva isti broj priprema, ovisno je samo koliko ljudi zovete. Mi smo krenuli raditi na inauguraciji tjedan dana nakon pobjede u suradnji sa timom predsjednice i dosad je prošlo sve u najboljem redu i mislim da će biti jako lijepo - poručio je Bartol Šimunić, član Milanovićeva izbornog stožera.

24. travanj 2024 09:48