StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrijedak primjer

Znanstvenici izvijestili o prvom slučaju prijenosa koronavirusa s mrtvaca na živog čovjeka; Preporučuju posebne protokole za pogrebe i obdukcije

Piše Anita Belak- Krile
15. travnja 2020. - 13:25

Tajlandski znanstvenici otkrili su prvi slučaj prijenosa SARS-CoV-2 virusa s mrtvog tijela na živog čovjeka.

Studija o tome objavljena je u stručnom časopisu sudske i forenzičke medicine Journal of Forensic and Legal Medicine, a navodi se kako je to prvi slučaj infekcije među zdravstvenim osobljem u odjelu forenzičke medicine.

Znanstvenici Won Sriyijitalai iz RVT Medical Centra u Tajlandu i Viroj Wiwanitkit s kineskog Sveučilišta Hainan naveli su kako se radi o forenzičaru iz Bankoka. Smatraju da se forenzičar zarazio dok je bio u kontaktu s preminulim koji je bio zaražen koronavirusom ili tijekom obrade bioloških uzoraka. Preporučili su, stoga, da osobe koje obrađuju ili ukopavaju preminule trebaju koristiti iste protokole za dezinfekciju kao i zdravstveni radnici u bolnicama i ambulantama.

- Postupak dezinfekcije koji se koristi u operacijskim salama mora se primijeniti i na patološkim i forenzičkim jedinicama. A forenzičari moraju nositi kompletni opremu koja uključuje masku, rukavice, vizir i zaštitno odijelo - upozoravaju. U Tajlandu nije uobičajena praksa da se vrše obdukcije preminulih od koronavirusa, tako da tamošnji znanstvenici nemaju drugih podataka o takvom prijenosu zaraze.

Preporuka epidemiologa u Hrvatskoj je da se tijela preminulih od COVID-19 kremiraju jer je to način koji najuspješnije   prevenira širenje zaraze. Neke države čak su i zakonom zabranile ukapanje na groblja tijekom epidemije, no u Hrvatskoj i dalje postoji izbor.

Prema propisanim uputama, preminulo tijelo se prvo treba obložiti tkaninom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a zatim ga staviti u tri PVC vreće od kojih je svaka posebno dezinficirana. Nakon toga, tijelo treba položiti u metalni i hermetički zatvoreni lijes pa tek onda u konvencionalni drveni lijes koji je spreman za pogreb na groblju. Ta je procedura propisana za sve one preminule čije se obitelji protive kremiranju.

Kako se radi o novom virusu koji unatoč brojnim svjetskim analizama još uvijek nije do kraja istražen, ne postoji jedinstven stav svjetskih stručnjaka oko toga koliko dugo koronavirus ostaje u tijelu osobe nakon njezine smrti.

Britanski zavod za javno zdravstvo koncem ožujka je upozorio sve one koji dolaze u kontakt s tijelima preminulih od koronavirusa.  "Oni koji rukuju tijelima trebaju biti svjesni da postoji rizik od infekcije tjelesnim tekućinama i tkivima tamo gdje je utvrđena infekcija koronavirusom – priopćilo je 31. ožujka glavno britansko savjetodavno tijelo za zdravstvo.

Službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije glasi kako je prijenos patogena s mrtvog tijela na živu osobu veoma rijedak jer patogeni među kojima su i virusi poput SARS-CoV-2, ne mogu dugo preživjeti u ljudskom tijelu nakon smrti.

Međutim i oni su dali naputak osobama koje je na bilo kakav način dolaze u kontakt s mrtvim tijelima da budu na posebnom oprezu zbog moguće zaraze i tuberkulozom i virusnim bolestima koje se prenose krvlju. 

 

25. travanj 2024 06:09