StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE SE PLAĆA

Želite biti sami u bolničkoj sobi, imati televizor, klimu i naručivati posebnu hranu? Zapanjit će vas koliko dnevno košta iznajmljivanje bolničkog apartmana u hrvatskim bolnicama 

Piše S. J. T.
24. lipnja 2019. - 15:46

Zna se da je u našim bolnicama situacija loša: dugo se čeka na red za pretrage, nedostaje osoblja, dio odjela nije već desetljećima obnovljen, a u dijelu bolnica nema ni klimatizacije pa pacijenti 'umiru' od vrućine, iako su neki u ranama od teških operacija.

Međutim, sve više bolnica nudi apartmanski smještaj, a koji naravno trebate platiti.

Najveća i najvažnija hrvatska bolnica je KBC Rebro u Zagrebu, a koji vodi poznati HDZ-ovac Ante Ćorušić. Bolnicu smo upitali koliko imaju apartmana i koliko koštaju, međutim rekli su da nam nisu u mogućnosti odgovoriti na upit.

Prijavili smo ih Povjereniku za informiranje koji je od bolnice zatražio očitovanje.

Međutim, iako kažu da nam ne mogu odgovoriti na naše upite, na web stranici KBC-a Zagreb stoje informacije o cijenama soba - apartmana za one koji to mogu platiti.

Dakle, Ako želite apartman u Rebru jer želite mir, televiziju,  onda to treba nadoplatiti. Evo koliko ta nadoplata iznosi:

– Klinika za neurokirurgiju – između 850 i 1000 kuna po danu

– Klinika za neurologiju – između 400 i 600 kuna

– Klinika za ženske bolesti i porode – između 700 i 850 kuna

– Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata – između 300 i 400 kuna

– Klinika za onkologiju – 400 kuna pacijent bez pratnje, 600 kuna pacijent s pratnjom

– Klinika za pedijatriju (samo za djecu s pratnjom) – 300 kuna

– Klinika za kirurgiju/ Zavod za dječju kirurgiju i urologiju (samo za djecu s pratnjom) – 300 kuna

– Klinika za kardijalnu kirurgiju – 500 kuna

KBC Zagreb navodi da smještajem u bolnički apartman dobivate:

– privatnost (apartmani su jednokrevetni)

– udobnost

– vlastiti sanitarni prostor

– televizor s mogućnošću praćenja satelitskog programa. telefon, priključak na internet

– mogućnost biranja jela (u skladu s preporukama liječnika)

– dulje vrijeme posjeta

– mogućnost boravka pratnje – obiteljski apartman (Klinika za neurokirurgiju, Klinika za pedijatriju, Klinika za kirurgiju – Zavod za dječju kirurgiju i urologiju)

I dubrovačka bolnica bi apartmane u bolnici, ali u njima nema tko raditi. 

– Bolnica ima namjeru iznajmljivati jedan apartman na Odjelu kirurgije, no za sada to još nije u funkciji zbog nedostatnog broja osoblja za pružanje potrebne skrbi takve više razine, koju bi pacijenti plaćali.

Opće je poznato da bolnica već nekoliko godina grca u kadrovskim problemima, kako zdravstvenog, tako i nezdravstvenog osoblja (spremačice, pomoćno osoblje, osoblje u praonici) – kaže nam, među ostalim, Ljiljana Milidragović, viša stručna savjetnica za web-informiranje i odnose s javnošću.

Na naš upit odgovorili su i u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i kažu da u Klinici imaju nekoliko apartmana za odrasle i djecu.

– Ovisno o raspoloživosti i broju bolesnika, neke sobe se mogu i privremeno prenamijeniti u apartmane. Cijena je 290 kuna po danu (s PDV-om) i uključuje tri obroka, ako je riječ o roditelju koji je u pratnji djeteta. Svi apartmani imaju klima-uređaj – navode u toj klinici.

Poslali smo upit i splitskoj bolnici, ali odgovora nema...

17. travanj 2024 09:27