StoryEditorOCM

Zekanović o elektronskom popisivanju: Zašto građani ne mogu odabrati Hrvatsku pravoslavnu crkvu na pitanje o vjerskoj pripadnosti?

Piše Hina
1. listopada 2021. - 15:22

Nepriznata Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) ustvrdila je u petak da postoji nepravilnost prilikom elektronskog popisivanja stanovnika, jer njezini članovi nisu u mogućnosti odabrati HPC na pitanju o vjerskoj pripadnosti.

Poglavar te neregistirane vjerske zajednice arhiepiskop Aleksandar upozorio je kako prilikom elektroničkog popisa u dijelu gdje se popunjava pitanje pripadnosti vjerskoj zajednici može se odabrati samo određeni broj registriranih vjerskih zajednica, odnosno da sustav nudi popis bez slobodnog izjašnjavanja.

Navodi kako na popisu nema Hrvatske pravoslavne crkve, već da postoji Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Hrvatskoj. Također je istaknuo da se prilikom ručnog popisivanja u tom dijelu može staviti bilo što.

"Postoje razlike između elektroničkog i papirnatog upitnika. S obzirom da se već više od 40 posto ljudi upisalo elektroničkim putem, ali kod pokušaja popisivanja vjerske zajednice ne mogu se slobodno izjasniti, nego ti sustav nudi popis. Na tom popisu nema HPC-a, ali ima SPC u Hrvatskoj", kazao je Aleksandar.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović također je upozorio na nepravilnosti u obrascima aktualnog popisa stanovništva, posebice u elektronskom dijelu popisivanja.

"Primijetio sam kada sam se elektronski popisivao da u padajućem izboriku gdje ste trebali izabrati crkvu kojoj pripadate nema Hrvatske pravoslavne crkve. U elektronskom obrascu je gotovo nemoguće bilo svakome članu, pripadniku Hrvastke pravoslavne crkve deklarirati se kao član te crkve, to je nedopustivo", poručio je Zekanović.Smatra kako to nije slučajnost, već namjera te da se to treba ispraviti.

"To je jedna od tema u fokusu Hrvatskih suverenista", dodaje.

Hrvatska pravoslavna crkva osnovana je 1942. na inicijativu vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kvislinške tvorevine koju su Nijemci i Talijani formirali na prostoru Hrvatske i BiH. Nestala je zajedno s padom ustaškog režima.

Zekanović se osvrnuo i na oskvrnuće hrvatske zastave u prostorijama HPC-a, za što kaže da nije prvi put.

"Ovo ima posebnu simboliku, ovo je mjesto koje očito neke posebno smeta. Ispred stranke Hrvatskih suverenista dižem glas protiv ovoga čina, osuđujem taj čin u potpunosti", naglasio je Zekanović.

Na konferenciji su također sudjelovali saborski zastupnik Ante Prkačin, akademik Josip Pečarić te pukovnik HV-a Ratko Despot.

18. travanj 2024 02:46