StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOvome se nije nadao

Zekanović krenuo u inicijativu za zabranu pobačaja, prvo ga izvrijeđali tviteraši, a onda doživio i teški fijasko u Saboru

Piše Anita Belak-Krile/SD
7. veljače 2021. - 13:10

Inicijativa za zabranu pobačaja konzervativnog zastupnika Hrasta, odnosno Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića doživjela je u parlamentu potpuni fijasko. Na njegovu inicijativu potpisalo samo deset zastupnika, a da bi prijedlog Zakona uopće ušao u proceduru potrebni su potpisi najmanje 30 zastupnika.  

Zekanović sad na Facebooku razočarano proziva zastupnike desnice koji mu nisu dali podršku.

„Današnji dan je posvećen isticanju važnosti zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Na ovaj prigodni datum još jednom ističem kako do kraja mjeseca zastupnici u Hrvatskom saboru imaju priliku podržati prijedlog Zakona o zaštiti života Hrvatskih suverenista. Treba nam 30 potpisa zastupnika kako bi zakon došao u proceduru Hrvatskog sabora. Ne očekujem da će netko iz lijevo-liberalnog bloka dati podršku ovakvom prijedlogu zakona, međutim moram priznati da sam razočaran koliko je malo onih koji se makar formalno deklarativno zalažu za zaštitu života, a ne žele ni prstom mrdnuti da se on zaštiti. Smatran da je najvažniji posao kršćanina u politici je izboriti se za zaštitu života od njegovog početka, začeća! Smiješne izlike, kao na primjer da zakon nije dobar, a ne navodeći što ne valja, da je previše kratak, a u istovremeno kritičari predlažu zakone od dvije rečenice. Izlika: "sad su nam važniji lokalni izbori pa nam nije pragmatično ulaziti u svjetonazorske teme", pokazuje stvaran karakter svih nepotpisnika. Svatko ima pravo potpisati i nepotpisati, a potpis na ovaj prijedlog zakona čak i ne znači da se slažeš sa sadržajem nego jedino da želiš  da ovaj prijedlog dođe na raspravu u Hrvatski sabor. Poštovani kolege, ZAŠTITIMO ŽIVOT!", napisao je Zekanović.

Do sad su potpisali: Marijan Pavliček, Marko Mianović Litre, Željko Sačić, Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti),

Zlatko Hasanbegović - Blok za Hrvatsku,  Stjepo Bartulica (Domovinski Pokret), Zvonimir Troskot (Most), Nikola Grmoja (Most), i nezavisni Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan. 

Paralelno sa saborskom inicijativom Zekanović je prošli tjedan odlučio provjeriti i kakvi su stavovi ljudi na Twitteru pa je tamo postavio anketu s pitanjem: „Jeste li za zaštitu života“, i ponudio dva odgovora: ‘Da, ja sam za život!’ i ‘Ne, ja sam za abortus!’

Od preko četiri tisuće tviteraša koji su sudjelovali u anketi odgovor: “Ne, ja sam za abortus!’ dobio je više od 85,5 posto glasova, a ovaj drugi samo 14,5 posto. Ispod tweeta su ga i masovno izvrijeđali. 

 Kao što je poznato pobačaj u Hrvatskoj još od njezinog osamostaljenja pokušava se gurnuti u neustavnu kategoriju, no žene u ovoj zemlji pravo na vlastiti izbor imaju još prema socijalističkom zakonu iz davne 1978. godine. Iako su konzervativne udruge pokušale na Ustavnom suda srušiti zakon iz 1978. i proglasiti ga neustavnim, sud je odbacio te prijedloge. Umjesto toga, 2017. godine ustavni suci naložili su Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Sabor je, prema toj odluci još u prošlom sazivu trebao ispuniti nalog Ustavnog suda i u zadanom roku donijeti zakon koji neće zabraniti pobačaj, ali će odrediti edukativne i preventivne mjere.

Kako se to nije dogodilo situaciju je pokušao iskoristiti Zekanović koji je uletio u zrakoprazni prostor i krenuo prikupljati potpise za zabranu pobačaja. No, kako i sam priznaje doživio je potpuni fijasko.

19. travanj 2024 07:19