StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHoće li 3.000 ljudi na ulicu

Zbog Štromarova zakonskog prijedloga o najmoprimcima, udruge poslale otvreno pismo Plenkoviću 

Piše JL
26. veljače 2018. - 19:03


 
 
Sabor će ovaj tjedan raspravljati o zakonskom prijedlogu koji se tiče sudbine dviju kategorija građana: zaštićenih najmoprimaca koji su u vrijeme Jugoslavije dobili stanarsko pravo u stanovima u privatnom vlasništvu te vlasnika tih stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci.
 
Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova, koji bi u utorak, dakle sutra, trebao doći na prvo čitanje u saborske odbore, a u četvrtak i na plenarnu sjednicu Sabora. Zakonske izmjene i dopune, koje predlaže Ministarstvo graditeljstva predvođeno HNS-ovcem Predragom Štromarom, međutim, duboko su ogorčile zaštićene najmoprimce koji žive u tim stanovima.
 
Prema podacima popisa stanovništva iz 2011., u Hrvatskoj su bila 3734 stana u privatnom vlasništvu u kojem žive zaštićeni najmoprimci. U njima je u trenutku popisa bilo 8935 stanara, prosječno 2,4 člana po kućanstvu. Najviše je takvih stanova u Splitu i Zagrebu. Spomenuti zakonski prijedlog predviđa povrat svih stanova u posjed vlasnicima nakon prijelaznog razdoblja od pet godina.
 
U prijelaznom razdoblju, koje bi počelo teći 1. srpnja ove godine, a završio bi 1. srpnja 2023., cijena zaštićene najamnine postupno bi se povećavala za 1,2 puta godišnje, a nakon isteka petogodišnjeg razdoblja vlasnik stana imao bi pravo naplaćivati punu tržišnu cijenu najma. Želi li vlasnik prodati stan, morat će ga najprije ponuditi zaštićenom najmoprimcu, ali cijenu stana slobodno određuje vlasnik. Najmoprimac koji ne može kupiti stan u kojem je godinama živio, morat će ga nakon isteka petogodišnjeg razdoblja napustiti.
 
Zamjenski stan u kojem bi i dalje imali zaštićenu stanarinu i pravo otkupa, država, prema predloženim zakonskim izmjenama, jamči tek malom broju zaštićenih najmoprimaca - stradalnicima Domovinskog rata i primateljima socijalne pomoći. Ima li se na umu da obitelji zaštićenih najmoprimaca imaju u prosjeku 2,4 člana, zamjenski stan sa zaštićenom stanarinom država bi nakon isteka prijelaznog petogodišnjeg razdoblja osigurala tek za 200 do 300 stanara.
 
Predstavnici udruga zaštićenih najmoprimaca tvrde da ni jedna država na taj način nije pogodovala vlasnicima stanova, zanemarujući prava i interese najmoprimaca, od kojih su mnogi u starijoj životnoj dobi. Podsjećaju i da su gradovi u čije se proračune slio novac bivših nositelja stanarskog prava koji su otkupili stanove bili dužni tim novcem obeštetiti vlasnike stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, a njima, najmoprimcima, omogućiti otkup stanova u kojima žive.
 
Rješenje koje želi progurati ova Vlada i koje je krajnje nepovoljno za zaštićene najmoprimce, ističu naši sugovornici, trasiran je još u prvoj polovici prošle godine, dok je ministar graditeljstva bio HDZ-ovac Lovro Kuščević. On je odbijao primiti predstavnike zaštićenih najmoprimaca, nazvavši ih javno “komunističkim poslušnicima i uzurpatorima”. Zakonski prijedlog je dovršila HNS-ova garnitura u Ministarstvu graditeljstva predvođena Predragom Štromarom. Prijedlog je, tvrde u udrugama zaštićenih stanara, kreiran pod snažnim utjecajem vlasnika stanova, kojih ima i u samom vrhu HNS-a.

Hrvatski savez udruga stanara (HSUS) uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem tvrdi da će predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova, koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, više od 10.000 građana biti obespravljeno i pretvoreno u beskućnike, zbog čega traže povlačenje tog prijedloga.
 
"Nadamo se da niste svjesno i osobno sudjelovali u pripremi Zakona na temelju kojeg će tri tisuće obitelji biti izbačene iz svojih jedinih domova", poručuje HSUS premijeru.
 
HSUS traži da se poštuju stečena prava zaštićenih najmoprimaca, njihova ljudska prava i da im se primjereno valoriziraju cjeloživotna ulaganja u domove.
 
Mijenjali su se politički sustavi i države, monarhije, režimi i diktature, ali im nitko do sada nije zaprijetio izbacivanjem iz jedinih domova u kojima kako tvrde, žive već blizu jednog stoljeća, i to bez da im je ponuđena bilo kakva alternativa.
 
"Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država", stoji u priopćenju.
 
U HSUS-u su povrijeđeni i razočarani izjavama ministra uprave Lovre Kuščevića koji ih "potpuno neutemeljeno i javno etiketira 'komunističkim profiterima i uzurpatorima'", te što ih se u službenim dokumentima u kojima se komunicira s tijelima Vijeća Europe naziva "stanarima koji su 'okupirali' tuđe stanove".
 
"Pretpostavljamo da ste i Vi odrasli u stanu na kojem su Vaši roditelji u bivšoj državi stekli stanarsko pravo i otkupili ga po desetak posto njegove tržišne vrijednosti. Pretpostavljamo da ćete se složiti da ni nas, ni Vas ili Vaše roditelje, koji smo u bivšoj državi bili nositelji stanarskog prava, nitko zbog toga nema pravo nazivati 'komunističkim profiterima'", poručuje HSUS Plenkoviću.
 
"Nismo mi nikakvi 'profiteri' ni 'okupatori'. Profiteri svih vrsta i svih sustava već odavno su zbrinuli sebe i nekoliko generacija unaprijed i danas možda sjede među Vašim visokim dužnosnicima i pišu prijedloge po kojima bi časni i pošteni građani, bez ikakve krivnje i odgovornosti , trebali završiti izbačeni na ulicu. A među nama ima svih društvenih slojeva – radnika, sveučilišnih profesora, akademika, liječnika, branitelja, invalida,  umirovljenika", stoji u pismu.
 
Izmjene Zakona o najmu stanova trebale bi se pred saborskim zastupnicima naći u četvrtak, a HSUS traži njihovo povlačenje iz procedure.

 
 
 

24. travanj 2024 19:09