StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTRAGA SE NASTAVLJA

Zašto su preživjeli pomorci i posmrtni ostaci članova posade potonulog tegljača skoro mjesec dana na Martiniqueu? Obitelji grozničavo traže odgovore, evo što su nam odgovorili iz 'Bourbona'

Piše Ana Franić
24. listopada 2019. - 18:02

Prije skoro mjesec dana, javnost je potresla vijest o potonuću broda Bourbon Rhode s 14 članova posade u Atlantiku koji se našao na putu uragana Lorenzo.

Uskoro se krenulo u potragu i nakon nekoliko dana pronađena su trojica preživjelih članova posade i posmrtni ostaci četvorice, a nažalost još nema nikakvog traga o nestalom hrvatskom pomorcu, Dinu Miškiću i šestorici njegovih kolega.

Vijest da tijela četvorice poginulih pomoraca još nisu identificirana niti dopremljena kućama uznemirila je javnost. Francuska pomorska kompanija Bourbon Offshore, vlasnik potonulog broda, nikada nije javno priopćila imena pronađenih žrtava, nego su samo poručivali da imaju kontakte s obiteljima.

Međutim, da ni ti kontakti nisu redoviti, otkrila je Bridget Sharon Petersen Roberts, sestra preminulog pomorca Franka Isaacsa, jedinog člana posade iz Južnoafričke republike.

Žena je je ogorčena što više od tri tjedna od havarije, njezina obitelj nema nikakvu informaciju što se događa, ni kada će tijelo njenog brata biti dopremljeno kući. Njima je, naime, još 29. rujna javljena tužna vijest da je Frank Isaacs preminuo. Upravo ovaj Južnoafrikanac je bio prva pronađena žrtva havarije na Atlantiku.

Jako je čudno i da su trojica preživjelih pomoraca, Rus Igor Morozov i Ukrajinci Dmitrij Marčenko i Jevgenij Nikolov, tjednima boravili na otoku Martinique iako su, po izjavama njihovih obitelji, odavno trebali biti doma...

Odgovore na ta pitanja potražili smo u Prefekturi Martinique, koja ima jurisdikciju nad područjem havarije, ali i u brodarskoj kompaniji Bourbon Offshore.

- Ministarstvo pravosuđa je zaduženo za identifikaciju tijela, ali, koliko znam, posmrtni ostaci su u jako lošem stanju i zbog toga je identifikacija teška.

Prikupili su osobne stvari unesrećenih kako bi se mogla napraviti DNK analiza, kazao nam je Qualid Sahtout, šef Ureda za informiranje pri Prefekturi Martinique.

Posmrtni ostaci nalaze se na Martiniqueu i neizvjesno je kada će biti predani obiteljima. Kontaktirali smo i tvrtku Bourbon Offshore u čijem je vlasništvu potonuli brod. 

- Prva identifikacija posmrtnih ostataka četvorice članova posade napravljena je od strane francuskih vlasti. Po francuskim zakonima, ona treba biti kompletirana jednom službenom identifikacijom na osnovu različitih analiza DNK. Procedura je to prilično duga i složena koju vode službene osobe- odgovorila nam je glasnogovornica tvrtke Christelle Loisel.

Što se tiče potrage za preostalim sedam članova posade, Loisel nam je kazala kako je CROSS AG (Državna organizacija koja vodi brigu o sigurnosti na moru) mobilizirala i upozorila sve brodove koji plove u zoni nesreće da vrše motrenje, ali da do sada nisu našli ništa konkretno.

- Kako je odlučio CROSS AG, potraga se neće zaustaviti određenog dana- kazala je Loisel.

 

Sin preživjelog Igora Morozova: Moj otac je napokon stigao kući

Andrej Morozov, sin Igora Morozova, je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako je njegov otac tek jučer (srijeda) napokon stigao kući, kao i njegov kolega Ukrajinac Jevgenij Nikolov. Treći član posade je još uvijek na Martinique.

Kako nam je objasnio, na Martinique su boravili dugo zbog liječenja ozljeda koje su zadobili na tijelu uslijed havarije, ali i zbog svoga psihičkog stanja.

Podsjetimo, Andrej je ranije u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue koju su pokrenuli šibenski prijatelji kapetana Miškića, pisao kako je u kontaktu s ocem i da spašeni pomorci svjedoče da su sve četiri splavi bile aktivirane i da vjeruju da su i kapetan i ostatak posade živi. 

23. travanj 2024 23:51