StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDANAS PLUS 19

Vrime je potpuno poludjelo - polovica je marča, a nigdje marčane bure. Evo što nas očekuje u nastavku ožujka

Piše Joško Dadić
10. ožujka 2023. - 10:23

Prvih deset dana ožujka donijeli su natprosječnu toplinu, te izostanak prave bure. Uostalom, prognostičari za danas najavljuju temperaturu na Jadranu do čak 19 stupnjeve. Hej, a tek je 10.ožujka, a zapravo bismo mogli u kratke rukave.

Bura koja je prošli vikend puhala ne može se nazvati marčanom, ističu u Crometeu, udruzi za motrenje i prognoziranje vremena. Bila je to tek burica.

Kad će sljedeća? Stiže bura sa subote 11. ožujka na nedjelju 12. ožujka, ali će trajati tek nekoliko sati, i prestat će do jutra. Ni ona ne spada pod ‘definiciju‘ marčane bure.

Slijedeća šansa za ozbiljnu buru je noć sa srijede 15. ožujka na četvrtak 16. ožujka, ali se i u ovom slučaju radi o kratkotrajnoj buri. Tek nekoliko sati. Dakle, burica.

Time ćemo već ispratiti dvije trećine mjeseca bez pravih marčanih bura, a tek ćemo vidjeti će donijeti posljednja trećina ožujka, kažu u Crometeu.

Što je to uopće bura i što su to tri marčane bure?

image
Ivo Ravlić/Cropix

Bura je, po definiciji, vjetar na Jadranu koji puše iz sjeveroistočnog kvadranta, izraženo u stupnjevima, iz smjera između cca 25 i 75 stupnjeva, a neki bi jednostavno rekli, to je sjeveroistočni vjetar. Buru treba jasno razlikovati od burina. Slično se zovu, ali to su dva posve različita vjetra.

Postoje dvije vrste bure, anticiklonalna i ciklonalna. Anticiklonalna bura puše kada središnjim dijelom Europskog kontinenta dominira anticiklona i nju obilježava sunčano vrijeme.

Ciklonalna bura puše kada se ciklona nađe nad srednjim ili južnim Jadranom te puše nad onim dijelom Jadrana koji se nalazi sjeverno od njena središta. Obilježava je oblačno vrijeme uz oborine, često vrlo obilne. Jedan od njenih pučkih naziva je škura bura.

Jedna od glavnih karakteristika bure je njena mahovitost, a udari mogu biti znatno jači od njene srednje brzine.

Postoje mnoge pučke izreke vezane uz buru. Pa tako postoji pučko vjerovanje da bura uvijek puše određeni, uglavnom neparni broj dana, broj varira u ovisnosti o pučkom meteorologu, a vjerojatno najpoznatija izreka je ona o tri marčane bure.

Naime, pučka vjerovanja uz ožujak vezuju tri "marčane bure". Pučki meteorolog čak predviđa i tri datuma u ožujku u kojima se bura javlja, ali su oni različiti u pojedinim krajevima. Osobito često se navode 7., 17. i 27. ožujka, a ponegdje – na srednjodalmatinskim otocima – 7., 14. i 21. ožujka.

No, kao što vidimo, ove godine od te ‘tradicije‘ neće biti ništa. 

18. travanj 2024 03:13