StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetima ga dovoljno

Vjerojatno ste i vi bili proteklih dana u neuspješnoj potrazi po dućanima za ovom namirnicom: Nestašice šećera ne bi trebalo biti

Piše Silvana Uzinić/SD
20. rujna 2022. - 10:17

U doba jematve po Dalmaciji cukar se, zna se, uvijek kupovao više nego obično, dok se po kontinentu u ovo doba više koristi za zimnice i rakije. I ako izuzmemo poruke malih trgovaca, koji su nakon zamrzavanja cijena izjavili da im se ne isplati prodavati robu jeftinije nego što su je nabavili, nestašice šećera ne bi trebalo biti.

Podsjetimo, Vlada je ograničila cijene ulja, brašna, mlijeka, šećera, cijelog pileta, svinjetine (vrat s kosti i lopatica bez kosti) te miješanog mljevenog mesa. Cijena šećera je 7,99 kuna, ali neki mali trgovci nabavljali su kilogram za 7,60 kuna, što im s PDV-om iznosi 9,50 kuna.

– Cijene predviđene uredbom Vlade su ispod nabavnih, što znači da bi trgovci u tom slučaju gubili dio cijene i kompletni PDV koji plaćaju državi – objasnio je za tportal predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Damir Aščić. Upozorio je također da su trgovci koji sada prodaju šećer u opasnosti od plaćanja kazni zbog dumpinga, odnosno prodaje ispod nabavne cijene, što je zabranjeno Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

U Hrvatskoj imamo jedinu preostalu sladoranu, onu u Županji, pa se građani i zbog toga pitaju hoće li imati dovoljno šećera. Prema posljednjim izjavama direktora Željka Zadre, šećera ima i bit će ga dovoljno.

– Kako sam već prije rekao, ne vidim razloga za nestašicu, mi uredno isporučujemo šećer našim dugogodišnjim kupcima! Problem je vjerojatno godišnje doba u kojem se nalazimo pa je potražnja malih OPG-ova dosta povećana, a oni se kroz maloprodajne lance opskrbljuju za proizvodnju zimnice, rakije i vina. To je dijelom i opravdano uzimajući u obzir sušu i temperaturne šokove koje smo imali – potvrdio je za “Slobodnu” Zadro.

Naime, zbog suše je znatno opao prinos šećerne repe, ali Vlada će proizvođačima uskočiti s dodatnim potporama, kako je u petak najavila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, istaknuvši da šećera u zemlji ima dovoljno. Vlada će podržati i prijedlog da se prehrambenoj industriji osigura posebna potpora u financiranju troškova energije.

– Šećerana u Županji je među najvećim potrošačima plina u Hrvatskoj. Stoga smo ministrici predložili nekoliko konkretnih mjera kako bismo zadržali proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj na 12.000 hektara, što bi trebalo značiti sigurnost za opstanak županjske šećerane – kazao je Zadro.

Dakle, iz Ministarstva tvrde da će šećera biti dovoljno, ali neki trgovci kažu da je Vlada zamrzavanjem cijena pogriješila te najavljuju nestašice s obzirom na to da se, kako kažu, danas na burzi šećer može dobiti tek za 30 dana.

Provjerili smo stoga kako ovih dana posluju neki splitski slastičari. Kako kažu, zasad nemaju problema.

Katarina Vuko, vlasnica slastičarskog obrta, kaže da šećer nabavlja u veleprodaji i da nema nikakvih zastoja u opskrbi. U maloprodaji, pak, nestašicama šećera vjerojatno kumuje i panika pa ga neki ljudi kupuju za zalihe, što je, kako znamo, vjetar u leđa inflaciji, odnosno puno gore i od najlošijeg vina.

25. travanj 2024 05:48