StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetministar optimističan

Vili Beroš o početku cijepljenja: Ovo je najbolji dar za kraj godine, ne treba sumnjati da je cjepivo sigurno

Piše Šibenski.hr
28. prosinca 2020. - 08:08

Komentirajući početak cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao "da svjedočimo velikom trenutku, za kojega vjeruje da će predstavljati prekretnicu u liječenju bolesti COVID-19".

- Ova godina nije mogla završiti boljim darom, nego početkom cijepljenja. Ova godina je bila puna izazova, bila je veliki test za zdravstveni sustav RH, test za nas pojedinačno, na razini osobne odgovornosti. Vjerujem da smo prošli s pozitivnom ocjenom. Zdravstveni sustav funkcionira, a vjerujem da će tako biti i u budućnosti, kazao je Beroš, kako prenosi HRT.

 Pozvao je građane da se cijepe i da misle na druge.

Govoreći o aktualnom broju novozaraženih rekao je da je relativno malen jer je provedeno i manje testiranja.

- To nije neočekivano i stoga nam to ne predstavlja realan trend stanja novozaraženih. Međutim, vjerujem da je pad koji bilježimo posljedica djelovanja mjera i odgovornog ponašanja građana. Kada je riječ o broju preminulih, to je posljedica onih zbivanja koja su bila dva do tri tjedna unatrag, pa je za očekivati da će on početi padati za tjedan i pol. Upravo će pratiti smanjivanje broja novozaraženih, istaknuo je ministar Beroš.

Beroš smatra da ne treba sumnjati u sigurnost cjepiva. Kaže i da nije slučajno da su najveće svjetske agencije dale odobrenje.

- Ovo je rezultat zdravstvenih stremljenja i koncentracije svih znanstvenih nastojanja da pronađu cjepivo. Metodologija izrade istog nije najnovija, postoji već duže vrijeme, a novi su samo antigenski elementi. U ovom trenutku nema razloga sumnjati da je cjepivo sigurno i da će polučiti u određenom trenutku rezultate u borbi protiv ove epidemije, istaknuo je.

Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti dobrovoljno. Dosad je Hrvatska osigurala 5.905.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19, a cilj je da se cijepi najmanje 70 posto građana.

25. travanj 2024 02:47