StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBOLEST SUZBIJENA NA IZVORU

Vidi se svjetlo na kraju tunela: ‘Talijanski Wuhan’ više nije u karanteni

Piše Ivica Marković
18. ožujka 2020. - 09:47

 

 

Kako piše “Il Giornale”, u Italiji se vidi tinjajuće svjetlo na kraju tunela u borbi protiv koronavirusa. Izdvojili su dvije pozitivne vijesti koje daju nadu da će čovječanstvo uskoro poraziti opasnog protivnika.

Prva vijest dolazi iz mjesta Vo Euganea, u općini Padova, koje je zajedno s Codognom (predgrađe Piacenze) bilo prva “crvena zona” u Italiji i gdje su prvi ljudi završili u karanteni. U Vo Euganeu od petka nema novih slučajeva pozitivnih na koronavirus. Grad u kojemu je zabilježena prva “venecijanska žrtva” pušten je u nedjelju iz izolacije i više nije “talijanski Wuhan”.

“Uveli smo karantenu s velikim osjećajem odgovornosti i napravili dvije projekcije, kojih se pridržavalo 95 posto populacije”, rekao je za “Il Giornale” zadovoljni gradonačelnik Guilano Martini.

Dakle, bila su potrebna puna tri tjedna karantene u Vo Euganeu da se dogodi prvi dan bez novih zaraženih osoba.

Ima lijeka?!

No, iznad svega u talijanskoj je javnosti odjeknula informacija da postoje dva lijeka koja se u rimskoj bolnici Spallanzani koriste u liječenju zaraze koronavirusom i daju pozitivne rezultate.

Kao potvrda dobrog rada rimskih liječnika stigla je i pohvala devetero liječnika kineskog Crvenog križa koji su stigli u Italiju prije nekoliko dana kako bi pomogli talijanskim kolegama. Kinezi su posjetili Nacionalni institut za zarazne bolesti, gdje su upoznali neke svoje sunarodnjake koji su izliječeni, ali su još uvijek hospitalizirani, u ustanovi gdje je ograničen rast broja slučajeva i gdje je 315 pacijenata prošlo kliničku fazu te je otpušteno kući nakon negativnih rezultata. Zadnjih 26 pacijenata jučer je poslano kući ili prebačeno u Cecchignolu (predgrađe Rima), dok od 99 pozitivnih slučajeva 17 treba respiratornu podršku.

Dvojica izliječenih Kineza liječena su Remdesivirom, antivirusnim lijekom koji se koristi protiv ebole, a pokazao se učinkovitim protiv COVID-19. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također ga je prepoznala kao obećavajući lijek protiv koronavirusa. Kako su istaknuli kineski liječnici, liječenje koje su primijenili liječnici u bolnici Spallanzani bilo je više nego uspješno jer nije bilo nikakvih komplikacija.

Dobiveni rezultati bili su takvi da će talijanska Agencija za lijekove testirati lijekove na bazi Remdesivira, ali i one na bazi Tocilizumaba, antireumatskog lijeka koji se inače koristi u liječenju artritisa, a koji se uspješno koristi u liječenju dvojice pacijenata u bolnici Cotugno u Napulju. Ovaj lijek koriste i u Kini, ali i u bolnici Spallanzani rezultati su vrlo ohrabrujući.

Ovi lijekovi koriste se i u eksperimentalnoj fazi u regiji Veneto.

– Držimo palčeve. Za desetak dana trebali bismo već imati prve rezultate na testovima provedenima na pacijentima – najavio je guverner Veneta Luca Zaia.

20. travanj 2024 05:33