StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstiže jaka bura

Upalio se crveni MeteoAlarm: Pazite na sebe, vjetar će čupati stabla, letit će grane i krovovi, trajekti neće voziti, moguć je prekid opskrbe električnom energijom...

Piše PSD
22. veljače 2019. - 10:52

Državni hidrometeorološki zavod je izdao najveću razinu upozorenja za Dalmaciju za sutra zbog bure.

Crvenom bojom označena je cijela Dalmacija.Naime, tijekom subote se očekuju udari bure brži od 110 kilometara na sat, s prosječnom brzinom od 90 km/h. Nagla promjena kao uvod za subotu očekuje se već od danas popodne.

 - Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom - upozoravaju iz DHMZ-a.

Poručuju kako je vrijeme za cijelu Dalmaciju vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. 

- Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - naglašava DHMZ.

Prognoziraju i da će minimalna temperatura ići i preko tri stupnja ispod ništice te da su mogući su zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

24. travanj 2024 16:30