StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetproblemi s 'plastikom'

Uber dva tjedna kasni s plaćanjem taksistima

Piše Iva Ivanac
28. kolovoza 2019. - 13:24

Kada se pojavio na tržištu, pomeo je konkurenciju. Ljudi su mahnito skidali aplikaciju i iskušavali vožnje, a taksisti su hrlili kod njih raditi.
Riječ je o Uberu, tehnološkoj platformi koja preko svojih vozača nudi usluge prijevoza. Iako se do sada Uber u medijima spominjao zbog, kako navode lokalni taksisti, "nelegalnosti" vožnje ili, pak, napada na njihove vozače od tih istih lokalnih taksista, ovoga puta vozači Ubera imaju problem s tvrtkom za koju rade. Kako doznajemo od našeg sugovornika iz Zadra, koji je zbog straha od gubitka posla želio ostati anoniman, Uber svojim vozačima zadnja dva tjedna nije isplatio novac od kartičnog plaćanja.

Uber naime preko svoje aplikacije nudi mogućnost gotovinskog i kartičnog plaćanja. Kada korisnik aplikacije svoju vožnju plati karticom, novac ide direktno Uberu, koji ga jednom tjedno isplaćuje vozaču. No, novca već dva tjedna nema, a kako stvari stoje, odnosno kako je naš sugovornik saznao, neće ga biti ni iduća dva tjedna.

– Radim za partner tvrtku i u početku sam mislio kako mi partner tvrtka ne želi isplatiti novac. No, kada sam ih kontaktirao saznao sam da nije problem u njima već u Uberu. Razgovarajući sa svojim kolegama u Zadru shvatio sam da ni njima nisu isplaćeni novci zarađeni preko kartica. Onda sam nazvao prijatelje u Zagrebu i Splitu, koji također voze za Uber, i njima novci nisu sjeli. Nitko ne zna što se događa. Ovo se nikada do sada nije dogodilo, a zbog nedavnih medijskih napisa o lošem stanju tvrtke, nismo ni sigurni da će Uber u budućnosti opstati u Hrvatskoj – govori naš sugovornik i dodaje kako odgovore koje posredničke tvrtke primaju od Ubera, a tiču se isplate kartičnog dijela poslovanja, dobivaju "u rukavicama".

Taksista dodaje kako je Uber svim korisnicima tjedan prije nego što je prestao isplaćivati zarađeni novac preko kartice, poslao poruku kako se u Hrvatskoj preferira kartično plaćanje.
– Vozači su isto ljudi, imaju ženu, djecu, troškove, kao i svi ostali, a uz to, dosta njih u Zadru, ali i Hrvatskoj ima iznajmljeno vozilo, zbog kriterija koje je uveo Uber. Ja osobno iznajmljujem vozilo za 4500 kuna mjesečno, a meni Uber trenutno duguje 6000 kuna.

Vozači Ubera ne smiju odbiti vožnju koja će se platiti karticom, jer ako to naprave nekoliko puta zaredom, ističe naš taksista, Uber će ih jednostavno "isključiti" i više neće moći voziti. Kako bi doznali što se uistinu događa, kontaktirali smo Uber Hrvatska.
– Žao nam je zbog situacije do koje je došlo zbog tehničkih problema. Možemo potvrditi da su oni sada riješeni i da već neki partneri imaju novac na svojim računima – pisalo je u odgovoru.

20. travanj 2024 02:20