StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNepravomoćna presuda

U imovinskoj je kartici prijavila samo kuću, pa je stigla anonimna prijava da ima i tri stana, nakon čega ju je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo s 4000 kuna; A onda je 'kninska kraljica' pokrenula upravni spor, evo što je sud odlučio

17. studenog 2018. - 10:21

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac sa četiri tisuće kuna, plativo u dvije mjesečne rate.

Ona je nakon toga pokrenula upravni spor na splitskom Upravnom sudu koji je 5. studenoga nepravomoćno okončan u korist 'kninske kraljice'.

Izvjestiteljica Povjerenstva Tončica Božić je 13. travnja kada je ta odluka donesena rekla da je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Josipa Rimac ima tri stana, a da je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu.

Prijaviteljica je tvrdila da je Rimac grubo obmanula javnost i Povjerenstvo. Redovitom provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrdili su da je suprug Josipe Rimac u Kninu vlasnik tri etaže tri stana.

U listopadu 2016. traženo je očitovanje. Rimac je u očitovanju navela da je njezin suprug imovinu stekao darovnim ugovorom od Republike Hrvatske kao branitelj, a obitelj te tri etaže shvaća kao njihov dom. Rimac je iz porezne uprave dostavila potvrdu o vrijednosti imovine.

''Nedvojbeno se može utvrditi da je Rimac povrijedila odredbe zakona o prijavi imovine'', rekla je tada Božić.

Nakon toga je Rimac pokrenula upravni spor, a da je on okončan nepravomoćno u njezinu korist potvrđuju nam i s Upravnog suda u Splitu u odgovoru koji potpisuje predsjednik suda Silvio Čović, a u presudi koju je donio sudac Studenko Vuleta.

"Vezano za vaš upit od 16. studenoga 2018. valja vam odgovoriti da se u ovom sudu vodio upravni spor poslovni broj UsI-263/18, a po tužbi tužiteljice Josipe Rimac, koji je ona pokrenula protiv tuženika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, radi sukoba interesa.

Navedeni upravni spor je završen pred ovim sudom 5. studenoga 2018., kada je donesena presuda kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužiteljice, poništena odluka tuženika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa poslovni broj:711-I-589-P-296-16/18-08-8 od 13. travnja 2018. te obustavljen postupak za odlučivanje o sukobu interesa pokrenut protiv tužiteljice u kojem je donesena osporena odluka.

Valja naglasiti da navedena presuda na nadnevak ovoga odgovora nije pravomoćna, budući da je protiv nje dopuštena žalba."

Od upravnih stručnjaka koji se bave ovom problematikom, doznali smo da su i očekivali ovakav ishod jer Povjerenstvo za sukob interesa po njima ima pretvrd stav prema načinu prijavljivanja imovine dužnosnika pogotovo što postoje određene nejasnoće i pravne praznine te nema regulative kako se nekretnine trebaju prijavljivati.

Sud je zaključio da u ovom predmetu nema nesklada jer je Rimac prijavila kuću, broj nekretnine s vrijednošću kako ju je procijenila porezna uprava te sud smatra da nije imala namjeru bilo što prikriti.

Osim toga takva obveza u zakonu ne postoji - da se moraju označiti posebne etaže, već samo ukupna površina, što je Rimac i učinila.

Konačno, pravno shvaćanje o ovom predmetu dat će Visoki upravni sud Republike Hrvatske.
 

25. travanj 2024 04:17