StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘NIJE POVEZANO‘

U Čakovcu umrla teško bolesna žena koja se dan ranije cijepila, Beroš otkrio nalaz obdukcije

Piše šibenski.hr
5. siječnja 2021. - 11:41
Vili Beroš pojasnio uzrok smrti pacijentice koja se dan ranije cijepila protiv Covida-19Srdjan Vrančić/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare o novim podacima o zarazi koronavirusom u Hrvatskoj. 

U protekla 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908.

Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata.

Preminule su 53 osobe, od kojih su tri osobe imale jedan komorbiditet, a ostale preminule osobe imale su više komorbiditetima. Preminula je i jedna mlada osoba od 36 godina, koja je imala astmu i bila pretila, izvijestila je Vera Katalinić Janković.

Šef stožera Davor Božinović upozorio je da epidemija i dalje traje, unatoč situaciji s potresima. 

Krunoslav Capak je govorio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. 

- Prije tjedan dana imali smo 1350 novooboljelih od 7411 testiranih, a tjedan dana ranije 1595 od 9088 testiranih. Prošli tjedan smo imali pad od 48% na tjednoj razini, a u ovom tjednu imamo 16%. Incidencija srednja u RH je 417,5 što je značajno manje nego prethodnih tjedana. Situacija je i dalje takva da u nekim županijama imamo visoke incidencije, npr. Međimurska, a u nekima niske, kao Dubrovačko-neretvanska županija. U odnosu na druge zemlje EU, ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika u RH iznosi 985,9 i na 19. smo mjestu od 27 zemalja. Što se tiče 14-dnevne incidencije na 100.000, na 15. smo mjestu u Europi s 435. Veću incidenciju imaju Luksemburg, Cipar, Portugal, Estonija, Latvija, Češka, Litva, Slovenija... U zadnjem tjednu je udio pozitivnih testova u tjedan dana bio 23. Cijepljeno je 13.798 osoba do sinoć u 19 sati, u zgradstvu 3758 osoba, u domovima, u Sisačko-moslavačkoj županiji...

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio kako je korisnica Doma u Čakovcu umrla dan nakon cijepljenja.

Beroš je izvijestio da je stigao nalaz s patologije jedne žene stare 82 godine, korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je 27. 12. cijepljena, a preminula idući dan zbog srčanog zatajenja.

- Nakon cijepljenja, gospođa je bila urednog stanja, a idući dan je epidemiolog provjerio stanje koje je bilo opet uredno, a oko 17 sati dan nakon cijepljenja se pogoršalo njezino kliničko stanje. Pozvana je hitna pomoć ali preminula je. Bris na covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila. Bila je kronični bolesnih, bolovala je od astme i poremećaja gutanja. Imala je sondu kroz nos. Imala je spazam grkljana, anginu pectoris, psihičke promjene i urinarni infekt. Nije samostalno hodala. S obzirom da cjepivu nema kontraindikacija, ustanovljeno je da ju je bilo potrebno cijepiti. Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije našlo da je uzrok smrti povezan sa cijepljenjem. Ako se cijepe naši najugroženiji, uvijek postoji mogućnost da netko premine a da to nije u vezi sa cijepljenjem. Promjene nađene na obdukciji su dugogodišnje, rekao je Vili Beroš.

Događaj je prijavljen HALMED-u kao sumnjiva nuspojava, no i dalje se smatra da smrt bolesnice nije povezana sa cijepljenjem.

Na pitanje zašto je prijavljeno HALMEDU, Beroš odgovara:

- To je uobičajeni postupak i treba se prijaviti. U trenutku događaja nismo imali obducijski nalaz, sukladno zakonu je prijavljena sumnja na nuspojavu. Znali smo da će se nalaz obdukcije čekati neko vrijeme i mislimo da je bilo adekvatno prijaviti sumnju. Međutim, hrvatsku javnost kao i uvijek, izvješćujemo sada kada smo sigurni o čemu je riječ.

Božinović se osvrnuo na moguće popuštanje mjera.

- U ovom trenutku naše brojke jesu nešto bolje, posebno se to odnosi na lagani pad broja hospitalizacija, međutim, analizirajući situaciju, vidimo naznake nečega što se naziva trećim valom epidemije. Velik broj zemalja ulazi u novi lockdown. Mi ćemo pažljivo pratiti trendove u RH i izvan i predlagati optimalne poteze kako bismo izbjegli i umanjili sličan razvoj epidemije u Hrvatskoj. Nekoliko elemenata o kojima razmišljamo su iskustva u Europi s nekim popuštanjima u posljednje vrijeme, i u nizu zemalja s eskalacijom broja zaraženih. Tu je i pojava novog soja virusa. Nije isključeno da će biti otkriven i u Hrvatskoj. Moramo popratiti i moguće efekte potresa i blagdana. Za to je još uvijek prerano. Trebat će nam barem par tjedana, a vezano za potres i duže. U tom kontekstu mi nismo još donijeli odluke ali promišljanja o popuštanju trenutno u Stožeru nema, rekao je Božinović.

Alemka Markotić se osvrnula na novi soj virusa.

- Imamo dio nekih rezultata na nekoliko uzoraka i tu zasad nisu nađene mutacije povezane sa sojem u Velikoj Britaniji. Dio uzoraka se još testira. Čim budemo imali informacije, podijelit ćemo ih s vama. 

Ministar Beroš je rekao da su sastanci oko odobrenja cjepiva Moderne i dalje u tijeku. 

- Jučer je bio sastanak oko odobrenja za Modernu i imali su još jednu malu dvojbu koju je potrebno otkloniti. Danas će biti novi sastanak na tu temu. Moderna će započeti promptno sa isporukama manjih količina cjepiva svaka dva tjedna. Sve oči su uprte u EMA-u i njenu odluku, rekao je Beroš.

Novinari su Davora Božinovića upitali o mogućnosti ublažavanja mjera u pojedinim županijama, kao i o tome hoće li se vratiti odluka o propusnicama, tj. zabrani kretanja među županijama. 

- Nema razloga za predlaganje popuštanja mjera, posebno kad govorimo o najnovijim događajima oko potresa i povećano kretanje ljudi. A što se tiče povrata propusnica, odnosno odluke o zabrani kretanja, mi smo zbog potresa tu odluku ukinuli. Ne postoji zabrana napuštanja županija u RH trenutno, a također i kad smo donosili tu odluku rekli smo da je ona preventivna i vremenski oročena. A to oročenje se odnosilo i na 8. siječnja kad je odluka trebala isteći. Ne razmišljamo o tome da se ponovno uvede zabrana kretanja izmežu županija, rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje o nuspojavama prijavljenima HALMEDU od više od 13.000 ukupno cijepljenih osoba u Hrvatskoj. 

- Koliko je meni poznato, prijavljeno je šest nuspojava, rekao je Capak. 

Osvrnuo se i na oxfordsko cjepivo te odgovorio kada će biti cijepljenje za starije od 65 godina i kronične bolesnike.

- Što se tiče Oxfordskog cjepiva, ono će za područje EU biti odobreno do kraja prvog mjeseca. Nemamo još precizan datum. Sasvim je izvjesno da će to biti do kraja mjeseca. Druga faza cijepljenja će početi po našim procjenama vrlo vjerojatno u drugoj polovici i krajem siječnja, za tu drugu skupinu prioriteta, pojasnio je Capak.

18. travanj 2024 15:22