StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdlazak doajena

U 71. godini preminuo Silvije Tomašević: bio je veliki novinar, dugo je izvještavao iz Italije i Vatikana

Piše Siniša Kekez/SD
18. srpnja 2021. - 20:51

U Rimu je u 71. godini preminuo Silvije Tomašević, nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, dopisnik iz Italije i Vatikana, nekada Slobodne Dalmacije, Vjesnika i drugih medija, a danas Hrvatske radio televizije, Hine i Večernjeg lista.

Tomašević je umro od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći gotovo do posljednjega dana.

Dopisnik iz Italije i Vatikana bio je od 1984. godine i u tih 37 godina tekstom, živom radijskom riječju i TV slikom, u vijestima, intervjuima i komentarima, ispratio je brojne talijanske vlade, premijere i ministre te nekoliko papa, a donosio je i različite društvene zanimljivosti.

Silvije Tomašević novinarstvom se počeo baviti 1970. godine kao riječki pa slavonskobrodski dopisnik Večerneg lista. U Vjesnik je prešao 1974. godine kao novinar unutarnje politike, radio kao urednik više rubrika sve do uređivanja vanjske politike do 1984. kada odlazi za dopisnika iz Rima i Vatikana, pa tako i za Slobodnu Dalmaciju za koju je izvještavao od 1990. godine.

Dopisnik iz Rima i Vatikana ostao je do danas javljajući se za gotovo sve hrvatske medije, kao i za radio BBC i radio Deutsche Welle. Silvije Tomašević radio je i na radiju RAI Internazionale, izvještavao za Radio Vatikan, pisao za Il Manifesto, dnevnik Roma iz Napulja, tjednik Internazionale... Pokrenuo je i dva časopisa Le Religioni nei Balcani i dvojezični MM Minoranze-Manjine.

Tomašević je objavio i nekoliko knjiga: "Dvojica papa - Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.", "Pape kroz povijest", Tito u Vatikanu" i druge.

Ažuran, matrljiv, upućen i zanimljiv rad medijski svestranoga Silvija Tomaševića nedostajat će hrvatskome javnom prostoru, naročito u praćenju zbivanja u Italiji i Vatikanu.

19. travanj 2024 12:00