StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA I TRUDNOĆA

Trudnice slove kao rizične covid-pacijentice. Unatoč tome, u pojedinima zemljama Europe se još oklijeva s njihovim cijepljenjem. Zašto?

Piše PSD
9. svibnja 2021. - 14:05

Anja W. (35) je u 25. tjednu trudnoće i rado bi se cijepila protiv koronavirusa kada bi bilo jasnih službenih naputaka. Ona je liječnica i dobro je upoznata s problematikom.

„Kada bi se Udruga ginekologa i Stalno povjerenstvo za cijepljenje (Stiko) jasno izjasnili i rekli da je rizik za trudnice od cijepljenja manji nego od oboljenja korononavirusom, odmah bi se cijepila. Za sada promatram razvoj događaja. U SAD-u se trudnice cijepe već mjesecima."

I zaista: u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji, Belgiji i Izraelu, je na snazi preporuka cijepljenja za trudnice, ponegdje čak i prioritetna. U Njemačkoj Stiko još uvijek čeka s preporukom za trudnice i dojilje, piše DW.

Specijalisti vrše pritisak

I zato ginekološke udruge u Njemačkoj sada vrše pritisak. One ukazuju na to da je kod trudnica rizik otežanog tijeka bolesti veći a pozivaju se i na podatke o sigurnosti mRNA cjepiva kod trudnica.

Stefan Kluge, direktor Sveučilišne klinike u Hamburgu-Eppendorfu, svjedoči o pet teških slučajeva zaraze trudnica koronavirusom samo u posljednja dva tjedna. „Ovi slučajevi su posebno dramatični. Mi bi trebali hitno započeti sa cijepljenjem trudnica", kaže Kluge za dpa.

No Stiko, koji djeluje unutar državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, se tek nedavno, sredinom travnja, izjasnio protiv općeg poziva na cijepljenje trudnicama. Cijepljenje se preporučuje samo trudnicama s drugim bolestima i to „na vlastitu odgovornost".

Za opću preporuku za cijepljenje trudnica nedostaje, kako se navodi, dovoljno pouzdanih podataka jer su trudnice isključene iz kliničkih istraživanja. Stiko doduše generalno ne odvraća od cijepljenja za trudnice, ali to isto tako ne može generalno ni preporučiti.

Nismo ni za ni protiv – za buduće majke to baš i nije od prevelike koristi.

Komplikacije kod oboljenja dokazane

No da trudnice spadaju u „visoko rizičnu" skupinu zna se najkasnije nakon prošlog rujna kada je u British Medical Journalu objavljen pregled studija u kojima je sudjelovalo više od 68.000 žena. Tu je utvrđeno da, doduše, zaraza kod trudnica prolazi pet puta češće bez simptoma, ali i da one istodobno dvostruko češće nakon zaraze ovise o intenzivnoj medicinskoj njezi i respiratorima. I smrtnost je s dva slučaja na 10.000 oboljelih velika. Pritom i prijašnje bolesti poput dijabetesa ili prekomjerne težine igraju ulogu. Može se reći da su trudnice u istoj mjeri ugrožene zarazom koronavirusa kao i osobe starosne dobi između 70 do 84 godina.

Trudnoća popraćena brigama

Ako su trudnice rizični pacijenti onda bi ih trebalo i zaštititi, smatra Anja W. „Kao liječnica i majka sam izložena posebnim rizicima. Ja ovu trudnoću proživljavam s mnogo više briga nego prvu. Radim u bolnici i pokušavam se, koliko god je to moguće, zaštititi od koronavirusa", kaže za DW ova liječnica. Ona priča da je svoju trogodišnju kćerku prisiljena dva puta tjedno poslati u dječji vrtić gdje je opasnost od zaraze velika. Da radi od kuće, kaže, mogla bi se sama brinuti o kćerki i ne bi bila izložena dodatnoj opasnosti.

Ona priželjkuje da se ginekološke udruge odluče za preporuku cijepljenja trudnica i ukazuje ne jedan registar s cijepljenim trudnicama u SAD-u koji do sada nije zabilježio nikakve komplikacije kod trudnica nakon cijepljenja.

Prednost mRNA cjepivima

Za trudnice ne dolaze u obzir sva cjepiva nego samo tzv. mRNA cjepiva poput Biontech/Pfizera i Moderne. Ovim cjepivima, zbog smanjene opasnosti od tromboza, prednost daje i Anja W. Ona se nada da će uskoro, najkasnije do ljeta, biti izdana preporuka i za cijepljenje trudnica. „No do tada će moje drugo dijete već biti rođeno", zaključuje.

19. travanj 2024 12:31