StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAgencija za ugljikovodike dala dozvolu

Tražit će se nafta i na Dinari u Šibensko-kninskoj- županiji 

10. rujna 2019. - 18:54

AGENCIJA za ugljikovodike (AZU) zaprimila je jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, doznaje se u utorak iz AZU-a.  

Natječaj je otvoren 8. veljače, a završio je danas, 10. rujna u 12 sati, dok je okvirni rok za izdavanje dozvola prosinac ove godine.

"Zadovoljni smo, jer je pristigla ponuda, da je i ovaj natječaj uspješno okončan, a ne treba zaboraviti da se radi o još uvijek neistraženom području. Također smo zadovoljni jer su svi natječaji za kopneni dio Hrvatske dobro prošli", naveli su u AZU-u, nakon otvaranja ponude.

Povjerenstvo za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida proučit će i ocijeniti je li ponuda u skladu s pravilima natječaja.  

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Po podacima iz nadmetanja, dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika dodijelit će se odabranom ponuditelju na razdoblje od najviše trideset godina, koje se sastoji od istražnog razdoblja i razdoblja eksploatacije, a počet će teći danom stupanja ugovora na snagu. Istražno razdoblje traje najdulje pet godina, a na zahtjev investitora može se produljiti najviše dva puta na razdoblje od jedne godine. Nadmetanje zahtjeva od ponuditelja baziranje ponuda na podjeli istražnog razdoblja na dvije istražne faze - prvu u trajanju od tri godine i drugu u trajanju od dvije godine.

Na području Dinarida do sada je, inače, snimljeno ukupno 545,98 km 2D seizmičkih podataka. Istraživanje područja Dinarida, potaknuta i ohrabrena rasprostranjenim pojavama naftnih izdanaka i bituminoznih stijena, započela su pedesetih godina prošlog stoljeća. Rađena su opsežna i značajna geološka kartiranja te detaljna mjerenja stratigrafskih profila. Geofizička mjerenja započela su gravimetrijskim mjerenjima četrdesetih godina i nastavila se u pedesetim. Prva istražna bušotina izrađena je 1959. godine, a nekoliko njih pokazalo je potencijal s pojavom nafte i plina. Sva istraživanja radila je Ina, neki su od podataka iz nadmetanja.

Novim istražnim aktivnostima na području Dinarida, koje se smatra neistraženim područjem, potiču se aktivnosti koje bi dovele do smanjenja pada proizvodnje plina i nafte u Republici Hrvatskoj, istaknuli su u vladi krajem siječnja, kada je i donijeta odluka o pokretanju nadmetanja za Dinaride.

18. travanj 2024 19:22