StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA ŠTO ĆE BITI U SEZONI?

Totalna pomama za čistačicama u Hrvatskoj! Evo što se nudi: ‘Ne želite platiti toliko? Pa okej, onda čistite sami!‘

Piše D.R./JL
27. ožujka 2023. - 08:27

Nakon što je u Facebook grupi "Njuškaj Split" objavljen oglas za čistačicu od koje se očekuje da za pet-šest tisuća kuna svaki dan radi šest-sedam sati, mnogi su u komentarima konstatirali da se vjerojatno radi o radu "na crno" te da je satnica ispod uobičajenih 50-100 kuna.

Turistička je sezona pred vratima, a ako je spomenuti oglas ikakva indikacija, čini se da djelatnici u turizmu još uvijek nisu riješili svoje kadrovske križaljke.

Ako je suditi po oglasima na Facebooku, u Poreču čistačice mogu zaraditi 1000 eura neto, a poslodavac im uz to nudi i besplatan smještaj, dva topla obroka i slobodan dan. U oglasu se, međutim, ne navodi kada se mora odraditi tih osam sati.

U jednom se drugom oglasu pak traže čistačice za rad vikendom. Obrt koji djeluje na području Poreča, Tara i Umaga nudi satnicu od 15 eura, no ne nudi smještaj. Također, ne navode se detalji oko plaće, odnosno je li riječ o bruto ili neto iznosu.

Jedan oglas s dubrovačkog područja čistačima i čistačicama za sezonski posao nudi primanja od 800 eura za 48-satni radni tjedan. Zainteresiranima se nude i smještaj te obroci.

Spomenuta su se tri oglasa istakla po tome što je u njima navedeno kolika se plaća može očekivati. Mnogo je oglasa koji ne sadržavaju nikakav financijski okvir.

Usporedbe radi, jedan oglas za čistačicu u hotelu na jugoistoku Njemačke nudi plaću od 1800-1900 eura za petodnevni radni tjedan. Slično je konstatirala i jedna korisnica na Facebooku, kaže: ‘Ne želite platiti toliko? Onda čistite vi!‘

Što se tiče platformi za zapošljavanje poput Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čistači i čistačice nalaze se među 10 najtraženijih zanimanja. Trenutno se diljem Hrvatske traži preko 500 čistača, a među tim oglasima ima i onih koji su vezani uz turističku sezonu.

Kao i na društvenim mrežama, poslodavci nisu uvijek voljni istaknuti plaću koju nude budućim radnicima. Među tim se oglasima istaknula jedna ponuda iz Omiša koja čistaču/čistačici za jutarnji rad nudi plaću između 7000 i 8000 kuna. Navodi se da angažman traje od 15. lipnja do 1. listopada 2023. godine.

RTL Televizija u veljači je objavila da se u Dubrovniku čistači apartmana nisu mogli pronaći na za satnicu od 15 eura te da bi se cijena sata takvog posla u idućoj sezoni mogla udvostručiti. RTL je navode da čistači u Dubrovniku na vrhuncu sezone mogu zaraditi i 1500 eura mjesečno.

Usporedi li ga se s navedenima, oglas objavljen u Facebook grupi "Njuškaj Split" nije u skladu s tržišnim kretanjima, što su potvrdili i komentari korisnika. "Svaki dan po 6-7 sati. Znači nema slobodnog dana, vjerojatno nema prijave na mirovinsko, bez zdravstvenog. Dakle na crno", rekla je jedan osoba. "Ispod 100 kuna ni lani nije bilo, a kamoli po ovoj satnici", dodala je druga. "Ako je ovo uz mirovinsko i sva ostala davanja, prekovremene, extra plaćene nedilje, praznici onda top", ustvrdila je treća.

20. travanj 2024 01:30