StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeti to je ‘krešilo‘

Teško smo ih i dosad plaćali, a ubuduće ćemo još teže: usluge odvjetnika poskupjele za čak 50 posto

Piše Vladimir Urukalo/SD
10. studenog 2022. - 10:42

Početkom tjedna za 50 posto poskupjele su odvjetničke usluge u Hrvatskoj! Naime, Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore na sjednici održanoj 24. listopada 2022. godine donio je odluku po kojoj vrijednost jednog boda, po čemu se mjeri tarifa odvjetničkih troškova, s 10 kuna “skače” na 15 kuna.

Dakle, ako je, primjerice, trošak nekog podneska ili izlaska na raspravu dosad stajao 100 bodova, odnosno tisuću kuna, sad je to 1500 kuna. Zbog čega je došlo do ovog povećanja te hoće li ono utjecati na smanjenje broja tužbi, posebno u parničnim postupcima, upitali smo Hrvatsku odvjetničku komoru (HOK).

Kako se naplatiti?

- Mogu naši povećati vrijednost boda na koliko god hoće, ali pitanje je tko se od nas i do sada mogao naplatiti po tarifi, a kamoli nakon ovog povećanja - kratko nam je komentirao jedan iskusni splitski odvjetnik.

Kako pojašnjavaju iz HOK-a, osnovni razlog za promjenu vrijednosti boda je činjenica da se ona nije mijenjala čak 28 godina iako je “u tom razdoblju došlo do znatnog porasta troškova obavljanja odvjetničke službe kao posljedice porasta cijena svih dobara i usluga”.

- Naime, iako je vrijednost boda u iznosu od 10 kuna službeno utvrđena 2004. godine, još je i ranije u razdoblju od 1994. do 2004. vrijednost boda stvarno iznosila 10 kuna, a sve stoga jer je po tada važećoj tarifi odvjetnicima uz nagradu koja se obračunavala po vrijednosti boda od 8 kuna pripadala i paušalna nagrada, za sve sporedne radnje obavljene u postupcima, u iznosu od 25 posto od ukupnog iznosa nagrade.

Dakle, vrijednost boda iz “Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika” nije se mijenjala od 1994. do 2022. godine. Jasno je da su se u tom razdoblju znatno promijenile okolnosti koje su odlučne za utvrđivanje vrijednosti boda.

Stoga je bilo nužno vrijednost boda uskladiti s porastom troškova obavljanja odvjetničke službe (troškovi prostora u kojem odvjetnici imaju svoje odvjetničke urede, troškovi plaća zaposlenika odvjetničkih ureda, uredske opreme i materijala te razni drugi svakodnevni nužni izdaci), porastom cijena svih usluga i dobara te rastom prosječne plaće u RH.

Stvar dogovora

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 1994. godine prosječna neto plaća u RH iznosila je 1247 kuna, a u 2021. iznosila je 7129 kn, što je povećanje od 571,7 posto.

Dakle, cijena troškova obavljanja odvjetničke službe i iznos prosječne neto plaće u RH značajno su rasli, dok je vrijednost boda prema kojem se utvrđuje nagrada i naknada troškova za rad odvjetnika u navedenom dugom razdoblju ostala ista - pojašnjavaju iz HOK-a i dodaju kako je “Tarifa” propis koji, osim iznosa naknada za rad odvjetnika, propisuje i pravna pravila utvrđivanja naknada, što uključuje mogućnost odstupanja od tih iznosa u okviru pravila “Tarife”.

- Tarifa nudi odvjetniku i stranci širok spektar mogućnosti za određivanje cijene pravne pomoći bez obzira na vrstu predmeta. Primjerice, stranka i odvjetnik mogu ugovoriti nagradu za rad u razmjeru s uspjehom u postupku, paušalnu nagradu za rad, nagradu po satu rada, a uzimajući u obzir sve okolnosti obavljenog posla i koristi koje ima stranka pojedine stavke tarife moguće je i sniziti do 50 posto.

Imajući u vidu navedeno, tarifa je dovoljno fleksibilna da se ovisno o predmetu nađe balans između obavljene usluge i njezine cijene s obzirom na obavljene poslove i koristi koje je stranka ostvarila - navodi se u odgovoru HOK-a.

Odvjetnička komora naglašava i da njihovi članovi već više desetljeća “sukladno odredbi članka 21. Zakona o odvjetništvu koju su kod donošenja zakona predložili sami odvjetnici i Upravni odbor HOK-a”, osiguravaju besplatno pružanje pravne pomoći žrtvama Domovinskog rata i socijalno ugroženim osobama u pravnim stvarima u kojima te osobe ostvaruju prava koja su u svezi s njihovih položajem.

- Na taj način odvjetništvo potpuno besplatno skrbi o zaštiti socijalno najugroženijih kategorija građana odvojeno i dodatno, te izvan državnog sustava besplatne pravne pomoći koji je propisan Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

Hrvatska odvjetnička komora smatra da cijena pružanja pravne pomoći od strane odvjetnika nije ni do sada niti će u budućnosti biti prepreka strankama da putem odvjetnika ostvare sudsku zaštitu svojih prava, niti smatramo da će to smanjiti broj tužbi i sudskih predmeta, kao što se pokazalo da to nije bio slučaj ni kod povećanja iznosa sudskih pristojbi.

Usklađenje vrijednosti boda s porastom troškova obavljanja odvjetničke službe i porastom prosječne plaće u RH neće značajno utjecati na donošenje odluke stranaka da svoja prava i interese štite putem odvjetnika u sudskim postupcima - stav je HOK-a.

24. travanj 2024 00:44