StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstanje u prometu

Temperature pale na -12, olujni vjetar zatvorio dionice autoceste i Jadranske magistrale. U prekidu neke trajektne i katamaranske linije, evo popisa

Piše Hina. šibenski.hr
13. siječnja 2022. - 07:26

Pretežno je vedro jutros u većem dijelu zemlje, stoga su temperature poprilično niske, -12 je u Ogulinu, Otočcu i Slunju, dok se Zagreb probudio na minus 7. Hladno je i na moru, a bura pojačava dojam hladnoće.

U nastavku dana bit će pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno uz umjerenu naoblaku, prognozira za četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, prema večeri će slabjeti.

Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 4, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.

Prema večeri će vjetar slabjeti i postupno okretati na sjeverozapadnjak.

Zatvorene dionice na A1, A6 i D8

Nastavak tjedna donosi mirnije prilike, stabilne, a jutra će biti manje hladna, iako i dalje treba računati na minuse. Malo će porasti i dnevne temperature, javlja N1.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog DC50-DC27-DC54); autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Prema izvješću HAK-a u 7 sati, samo za osobna vozila otvorene su Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga te državna cesta Brušane-Baške Oštarije-Karlobag (DC25) - zbog snježnih zapuha i vijavice.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici: DC42 Poljanak (g.ž.LS)-Selište Drežničko; DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5203 Dobroselo - Doljani -Srb i Otrić-Srb, ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo; LC59122 Šušanj-Ledenik; LC59123 Šušanj-Konjsko te na lokalnim i županijskim cestama na području Korenice i Donjeg Lapca.

Zbog vjetra, u prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen i katamaranske linije: Split-Hvar-Korčula, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

16. travanj 2024 23:33