StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMobitelu nije mjesto u prometu

Telefoniranje odvlači pažnju sa svih sposobnosti potrebnih za uspješnu vožnju

30. lipnja 2017. - 22:36

Istraživanje ponašanja sudionika u prometu u odnosu na mobitele, koje je provela Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS), dalo je poraznu sliku navika vozača automobila, biciklista i pješaka jer se pokazalo da većina ispitanika uopće nije svjesna opasnosti korištenja mobitela u prometu, iako vjerojatnost nesreće može povećati od četiri do 23 puta. HUMS je danas predstavio svoj najnoviji projekt pod nazivom 'Dan bez mobitela u prometu' u okviru kojega pokreće kampanju prevencije za smanjenje korištenja mobitela u prometu.

Iako stručnjaci upozoravaju da su mobilni uređaj najopasniji 'distraktor' jer odvlače pažnju sa svih sposobnosti i osobina potrebnih za uspješnu vožnju, u vožnji ga koristi čak 91 posto vozača, pokazalo je prvo istraživanje na tu temu, provedeno u lipnju među tisuću ispitanika iz svih županija.

Mobitel vozači za volanom najčešće koriste za razgovor, potom za navigaciju, a na trećem mjestu su SMS poruke. Iako gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje opasno, čak 38,7 posto navodi da ga, neovisno o visini kazne ne bi mijenjalo, dok 7,2 posto smatra kažnjavanje nepotrebnim.
Kad je riječ o biciklistima pokazalo se da svaki treći vozač tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima preko kojih sluša glazbu.  

Zabrinjavajuće je također da više od 50 posto pješaka koristi mobitel za razgovor, društvene mreže i slanje SMS poruka dok prelaze prometnice, rečeno je u petak u Hrvatskom novinarskom domu na predstavljanju rezultata istraživanja ponašanja sudionika u prometu.
Policijska statistika pokazuje da u prekršaju telefoniranja u vožnji godišnje bude uhvaćeno oko 36 tisuća vozača, što je 4,7 posto ukupnog broja prekršaja.

Nije poznato u koliko slučajeva je korištenje mobitela uzrokovalo prometne nesreće, ali pojedinačni primjeri poput nesreće kod tunela Ledenik za vrijeme koje je vozač koristio mobitel, pokazuju koliko teške mogu biti posljedice korištenja telefona za vrijeme vožnje.
Pročelnica sekcije za prometnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva Ljiljana Mikuš upozorila je da mnogi vozači nisu svjesni opasnosti korištenja mobitela u vožnji.

'Vožnja auta je složen zadatak jer traži vidne, slušne, perceptivne, kognitivne, emocionalne i socijalne sposobnosti, a mobitel je jedan od najopasnijih i najčešćih distraktora jer odvlači pažnju sa svih sposobnosti i osobina potrebnih za uspješnu vožnju', rekla je Mikuš.


 

20. travanj 2024 05:22