StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetcjepivo je ključno

Šveđani su s taktikom ‘imuniteta krda‘ malo prenaglili. Koji je onda adekvatan način suzbijanja pandemije koronavirusa? I dalje tapkamo u mraku...

Piše Matea Roglić
25. studenog 2020. - 12:16

Šveđani su s politikom borbe protiv koronakrize, pokrivenom terminom "imunitet krda", blago rečeno - malo prenaglili, tako da pandemija u toj zemlji i bilježi nekontrolirani rast.

Prisjetimo se da je u rujnu ove godine situacija bila drugačija. Kim Sneppen, jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa naveo je da je Švedska na pragu zaustavljanja epidemije jer je postigla dovoljno visoku razinu imuniteta krda na koronu među svojom populacijom. Iako ona nije dosegnula klasičnih 60 posto, Sneppen je utvrdio da je dovoljna da zaustavi novi val epidemije.

- Postoje naznake da su Šveđani stekli razinu imuniteta na tu bolest, koja je, zajedno s epidemiološkim mjerama koje su na snazi tamo, dovoljna da obuzda njezino širenje - istaknuo je Sneppen za danski list Politiken.

Istraživanja (a i praksa) pokazala su da spomenuti fenomen ne funkcionira po principu "ako se većina nas zarazi, ostale osobe su mirne". Imunitet krda funkcionira isključivo ako postoji cjepivo za određene bolesti i na taj način sprječava širenje zaraze na širu populaciju.

Nema tko od naših starih nije prebolio zaušnjake, ospice i vodene kozice, ali zahvaljujući cjepivu mlađe generacije stekle su imunitet i potpuno su se suzbile navedene boljke.

Koji je adekvatan način suzbijanja pandemije? Može se reći da i dalje tapkamo u mraku, ali i dalje se nadamo da će znanstvenici brzo razviti cjepivo. Do tada apeliramo da svi građani poštuju mjere, drže adekvatan razmak, dezinficiraju ruke, kako bi ostali negativni, ali pozitivna duha.

18. travanj 2024 13:12