StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdanas na marjanu

Sva sila penjača na Šantinim stinama okupila su se samo zbog jedne djevojčice: za Kiaru su se svi penjali, srca su zbog nje jače kucala...

Piše Merien Ilić/SD
24. listopada 2021. - 16:51

Najljepši mogući dar za sedmi rođendan djevojčica Kiara Goršić iz Tribunja primila je od dobrih ljudi - čisto srce i vjeru u njih, nadu u novi dan, zajedništvo i plemenitost.

Sve te vrline frcale su ovih dana u svim krajevima Hrvatske, najviše u Dalmaciji gdje je održan niz humanitarnih akcija usmjerenih ka prikupljanju sredstava za liječenje ove djevojčice koja se bori sa zloćudnim tumorom. Kiari je dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu, a liječenje može nastaviti samo u Americi. Troškovi za takvo što su nevjerojatno veliki, no svaka prikupljena kuna dana je od srca.

image
Duje Klaric/Cropix

Za Kiaru su srca jače kucala i ove nedjelje na Marjanu, na Šantinim stinama, poznatom penjačkom raju gdje se skupila sva sila splitskih penjača predvođenih ekipom iz Sportsko penjačkog kluba "Zona", pod geslom "Penji za Kiaru".

Posjetitelji su imali priliku testirati svoje penjačke vještine bez obzira na prethodno iskustvo, pod budnim okom penjača volontera te donirati svoje priloge za malenu Kiaru čijoj obitelji će biti dostavljena prikupljena sredstva. Treba pohvaliti sve te mlade ljude koji su danima prije vikenda, nakon posla jurili na Marjan kako bi očistili i uredili penjalište.

- Baš smo sretni sto je došlo puno ljudi. Djeca su pokazala veliki interes za penjanje, a ima i odraslih koji su se okušali na stijeni po prvi put. Sama akcija je ispala pun pogodak, imamo donatore, sponzore, nagrade za penjače, lutriju ali najvažnije je da se pokazalo jedno zajedništvo za plemenitu svrhu, za djevojčicu Kiaru - kazala je Matea Puljić koja je s Goranom Škare iz SPK "Zona" koordinirala akciju kao i još niz penjača koji su dali ruke svatko na svoj način.

image
Dobre volje i osmijeha nije nedostajalo...
Duje Klaric/Cropix

Čak je i HGSS stigao kao logistika, a donaciju za Kiaru dao je i Stipe Mušura, v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan. Na Marjan su stigli i penjači iz PK "Kablina" iz Metkovića.

- Za penjanje treba volja, želja, treba osjetit stijenu, a straha od visine nema jer ste cijelo vrijeme osigurani - kazala nam je Nela Mindoljević, asistentica dok je hrabrila Leu Armandu na prvom penjanju.

image
Duje Klaric/Cropix

- Malo treme, ali super je bilo - rekla je Lea nakon spuštanja izrazivši želju da opet pokuša nekom drugom prilikom.

Na red za penjanje čekalo se strpljivo zbog brojnih prolaznika koji su se zaustavili oko ovog simpatičnog šušura. Zahvaljujuci pomoći brojnih penjača, stizalo se na red.

- Zapamtite: 0609003. Sudjeluj, okreni broj. Nama tako malo, a njoj cijeli svijet...- poručila je penjačica Gorana Gotovac koja je sa sinom Morenom i suprugom Tomom od ranog jutra do sumraka osiguravala penjače.

Kiarina mama na Facebooku je otkrila svoju želju za Kiarnin rođendan.

- Da umjesto čestitki budemo složni svi, da dijelite, da donirate, da uzmete telefon u ruke i da njoj za rođendan poklonite poziv, jer ona zaslužuje i želi život! Darujte joj život!

image
Duje Klaric/Cropix
18. travanj 2024 17:06