StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpritvor na granici

Suspendirani istražitelj za ratne zločine: Pripadnici tajne službe prijetili su mi smrću, psovali 'ustašku mater' i zaprijetili kako će me 'strpati u zatvor s pederima'

12. studenog 2018. - 18:38

Suspendirani MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić održali su u ponedjeljak konferenciju za medije na kojoj su pojasnili pojedinosti o njihovom prošlotjednom uhićenju i pritvaranju na srbijanskom graničnom prijelazu Batrovci iza čega, prema njihovom uvjerenju, stoje srbijanske tajne službe.

Gregurić je kazala da se incident na granici dogodio nakon što su se u Beogradu sastali s bivšom glasnogovornicom Haaškog suda Florence Hartmann i njezinim suradnicima te su održali sastanak u jednom odvjetničkom uredu.

"Na srpskoj granici okružila su nas četiri granična policajca te su zatražili da odmah izađemo iz automobila. Policajci su potom rastavili automobil te nam nisu dozvolili korištenje mobitela. Nakon toga su policajci odveli Kajkića, a zatim su dvije policajke privele i mene", kazala je Gregurić.

"Sve do ispitivanja nismo znali što se događa. Ispitivanje je trajalo nekoliko sati bez pauze, a obavili su ga osobe u civilu. Pritom smo doživjeli zastrašivanja te ispitivanja o određenim osobama. Najviše ih je zanimalo istraživanje zločina na Ovčari. Ispitivali su nas i o Vilimu Karloviću, ali zanimao ih je i Brkić", navela je Gregurić, naglasivši kako je postupak bio "zastrašujuć".

"Rekli su mi kako se ispitivanje provodi po nalogu hrvatskih službi. Bili su korektni prema meni, iako mi nisu najbolje objasnili po kojem temelju sam privedena i zadržana. Međutim, s Kajkićem su razgovarali na drugačiji način. Čula sam iz susjedne prostorije kako viču na njega, a rekao mi je poslije kako su ga i hvatali za vrat te prijetili", nadodala je predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

Kajkić je ispričao da je nakon događaja bio potresen i htio što prije doći kući. "Idući dan sam otišao u bolnicu zbog bolova, a potom sam uputio prijavu DORH-u. U Beograd nisam išao kako bi istraživao ratne zločine budući je moje istraživanje završilo u veljači i od tada se ne bavim istraživanjem ratnih zločina", ispričao je Kajkić.

Suspendirani MUP-ov istražitelj ratnih zločina te predsjednik Nacionalnog sindikata policije nadodao je kako su ga pripadnici srbijanske sigurnosne službe BIA "psovali ustašku mater" te zaprijetili kako će ga "strpati u zatvor s pederima". ''U jednom trenutku me je jedan od četvorice koja me je ispitivala i udario, a prijetilo mi se i smrću", dodao je Kajkić.

Gregurić je kazala kako je o svemu izvijestila Ured Predsjednice RH, Vladu, nekoliko saborskih Odbora te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i eurozastupnicu Marijanu Petir koja je o svemu obavijestila Europsku komisiju.

Kajkić, koji je kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao ratni zločin u predmetu Ovčara, ali je u srpnju suspendiran zbog teške povrede službene dužnosti, prozvao je u rujnu MUP da je zloupotrijebio njegov rad na tom predmetu kako bi inkriminirali cijeli posao, no ubrzo je uslijedio demanti Ravnateljstva policije iz kojeg su naveli da je Kajkićev rad bio nestručan te protivan važećim propisima.

18. travanj 2024 20:39