StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrezolutne mjere

Struka savjetuje kako da se vratimo ‘u zeleno‘: ‘Prestanimo s masovkama, dovoljna su tri superširitelja da izazovu nered‘

Piše Ivica Marković/SD
27. srpnja 2021. - 23:12

Oči svekolike hrvatske javnosti uprte su posljednjih 20-ak dana u kartu Hrvatske, pogotovo jadranske Hrvatske, koja "gori" od turista. Naravno, svi u tu kartu jadranske Hrvatske, koja je trenutačno narančaste boje, gledaju s nadom, ali i strepnjom, hoće li se boja karte mijenjati. S nadom, jer svi željno očekuju da se narančasta pretvori u zelenu, a sa strepnjom jer žele vjerovati da se možemo vratiti u zeleno, što bi značilo da će nam tako željena turistička sezona još dugo potrajati i da se nećemo zatvarati prije ili oko Velike Gospe, kao što je bio slučaj prošle godine.

Jučer je u Hrvatskoj bilo "samo" 27 novozaraženih, što je zaista broj koji ne bi trebao nikoga "opterećivati", no mora biti svima jasno da su to rezultati testiranja od nedjelje, kada se u pravilu testira vrlo malo ljudi. Pravo stanje stvari znat će se u srijedu, kada će biti gotovi rezultati onih koji su prve simptome dobili u proteklom vikendu i koji su se testirali u utorak.

Do tada moramo živjeti u nadi kako broj zaraženih neće promijeniti narančastu boju karte u crvenu, što bi nam zasigurno izazvalo turistički kolaps. Jedan od onih koji smatra da je realnije da se Hrvatska vrati u zeleno nego da ode u crveno je prof. dr. sc. Vladimir Mićović, specijalist javnog zdravstva i subspecijalist zdravstvene ekologije, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

– Budemo li poštovali mjere o zabrani velikih okupljanja, odnosno o mogućem, ograničenom okupljanju onih koji imaju potvrde da su cijepljeni ili da su negativni, vjerujem da se Hrvatska može vratiti u zeleno, što bi nam zasigurno produljilo turističku sezonu. Svi znamo da su ljudima ove mjere frustrirajuće, međutim, ako želimo uspjeh u borbi protiv COVID-a, moramo izdržati jer je vrlo tanka linija između zelene, narančaste i crvene boje jadranske Hrvatske – kazuje dr. Mićović.

Presudan trenutak

Naš sugovornik smatra da se nalazimo u odlučujućem trenutku, barem kada je turistička sezona u pitanju.

– Nažalost, malo je ljudi procijepljeno, odnosno nedovoljno da bismo živjeli bez mjera. Neki dijelovi Hrvatske, kao što je Istra, i ne zaslužuju biti u narančastome, nego u zelenome, ali što je tu je. S takvim stvarima valja živjeti i nastojati učiniti sve kako bismo se vratili u zeleno – govori dr. Mićović.

Naš sugovornik smatra da se donesenih mjera moramo striktno pridržavati.

– I najmanji incident može podignuti tenzije, odnosno da nismo donijeli mjere, samo tri-četiri superširitelja mogla bi u Hrvatskoj izazvati nered od kojega se dugo ne bismo oporavili. Zbog toga sve službe na terenu moraju revno obavljati svoj posao i striktno se pridržavati donesenih mjera – kaže dr. Mićović.

Situacija u Primorsko-goranskoj županiji je zadovoljavajuća i dnevne brojke novozaraženih nisu alarmantne.

– Mi imamo dnevno u pravilu jednoznamenkasti broj oboljelih. Samo smo prošlog tjedna, u jednom danu, imali dvoznamenkasti broj, mislim njih 16. Radi se sve redom o mlađim ljudima, koji, nažalost, nisu cijepljeni i koji mogu zaraziti stariju populaciju, koja također u dovoljnoj mjeri nije procijepljena – zaključuje prof. dr. sc. Vladimir Mićović.

19. travanj 2024 05:39