StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČetvrta žrtva u susjedstvu

Strah od koronavirusa se pojačava i u Hrvatskoj; Škole otkazuju sve izlete u Italiju

Piše jutarnji.hr
24. veljače 2020. - 09:29

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je preporuku školama da otkažu sva organizirana putovanja u Italiju.

"Sukladno preporuci Ministarstva zdravstva, a vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnika, ovim putem upućujemo Vas da otkažete sva organizirana putovanja u Italiju u narednih mjesec dana.

Skrećemo Vam pažnju na stranice Ministarstva zdravstva na kojima možete pronaći informacije o koronavirusu  (2019-nCoV) i mjerama prevencije koje Vas molimo da prenesete učenicima.

Također Vas molimo da nam pošaljete podatke o planiranim putovanjima učenika u Italiju do kraja lipnja na mail adresu odgojiobrazovanje@mzo.hr.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa ostalim nadležnim Ministarstvima prati situaciju i na vrijeme ćemo Vas obavještavati o eventualnim novim preporukama", stoji u uputi Ministarstva koju potpisuje ministrica Blaženka Divjak.

U Hrvatskoj i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, to jest Covidom-19, a u Italiji je zabilježen četvrti smrtni slučaj. Preminuo je 84-godišnji muškarac u Bergamu, javlja talijanska agencija Ansa.

Testovi dvoje pacijenata iz riječke bolnice, te osmogodišnje djevojčice i njezine majke u Zagrebu su negativni, a Ministarstvo zdravstva danas će izdati preporuku školama da ne organiziraju ekskurzije u Italiju, javlja HRT.

RegionalExpress pak piše da su se pulski gimnazijalci koji su u subotu boravili u Veneziji na tradicionalnom karnevalu, vratili kućama. Prema novim uputama iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, regija Veneto i Lombardija su područja zahvaćena epidemijom koronavirusa pa djeca i profesori koji su bili na izletu trebaju ostati dva tjedna u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

- Kućna izolacija znači ne izlaziti iz kuće, a ne samo ne ići u školu - poručila je dr. Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Ravnatelj Gimnazije prof. Filip Zoričić za Regional Express je potvrdio kako se radi o ukupno 42 djece i 4 profesora koji su bili na izletu i koji prema uputama Zavoda moraju ostati kod kuće.

 - Noćas poslije ponoći dobili smo sljedeću informaciju od Zavoda za javno zdravstvo: 'Lombardija i Veneto proglašene su područjem rizika za zarazu korona virusom pa djeca i profesori koji su se vratili s izleta iz Venecije trebaju ostati 14 dana kod kuće u izolaciji. Ujutro ćemo napraviti službenu proceduru a Vas molim da ih što prije obavijestite da ne dolaze u školu.' Nakon primitka ove poruke odmah smo javili učenicima i profesorima da ostanu kući, a ako su bili u kontaktu s nekim da i oni ostanu kod kuće. Napravili smo sve moguće što je bilo u našoj moći i sada ćemo vidjeti kakva će biti situacija tijekom dana, što kažu Županija, Ministarstvo obrazovanja i Zavod za javno zdravstvo - kaže Zoričić te dodaje kako je put prošao najnormalnije te da im nitko na granici, niti u Italiji nije spominjao ikakve potencijalne probleme:

 - Prošli su sve granice tamo, granice nazad, ulaz u Veneciju, rampu, nitko im nije ništa rekao, pustili su ih bez problema kroz granicu…i nismo jedini koji smo išli na Karneval. Bilo je još autobusa iz drugih krajeva Hrvatske, i to ne samo drugih škola nego i ostalih građana što je po meni još veći problem jer tko će njima sada ući u trag - rekao je Zoričić za RegionalExpress.

Gotovo 80.000 zaraženih u 35 država

Istovremeno se epidemija koronavirusa, nazvanog Covid-19, naizgled nezaustavljivo širi svijetom. Prema posljednjim podacima sa stranice worldometer trenutno je u 35 država svijeta zabilježeno 79.565 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je do sada umrlo 2623 ljudi. Od bolesti se pak oporavilo nešto više od 25.000 osoba koje su bile zaražene. Valja napomenuti da se te brojke stalno mijenjaju.

Daleko najveći broj ovih slučajeva je u Kini u kojoj je prema službenim brojkama vlasti bilo zaraženo 77.345 osoba, od kojih je od posljedica bolesti preminulo njih 2592, dok se potpuno oporavilo 24.834 ljudi. U teškom ili kritičnom stanju je pak 11.477 osoba.

Prema podacima koje je u ponedjeljak objavila Nacionalna zdravstvena komisija u Kini je u odnosu na nedjelju zabilježeno 409 novih slučajeva zaraze i 150 novih smrtnih slučajeva. No, ono što je zanimljivo jest činjenica da je samo 11 novih slučajeva zaraze i jedan smrtni slučaj izvan epicentra zaraze u provinciji Hubei.

Stručnjak za kinesku politiku i upravi Carl Minzer sa Sveučilišta Fordham smatra da se iz toga moga izvući dva oprečna zaključka. Prvi je taj da je Kina uspjela razviti jedini univerzalno uspješni model obuzdavanja virusa (izvan provincije Hubei), a drugi je taj da se pod pritiskom vrha vlasti namjerno objavljuju manje brojke od stvarnih kako se kineskoj ekonomiji ne bi nanijela još veća šteta.

Da je situacija i dalje krajnje ozbiljna svjedoči i mogućnost da se odgodi godišnja sjednica Nacionalnog kongresa, što se nije u toj zemlji dogodilo još od Kulturne revolucije koja je u zemlji trajala od sredine 60-ih do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća.

Karantena u Južnoj Koreji

Situacija je vrlo ozbiljna i u Južnoj Koreji u kojoj je ukupno zabilježeno 763 slučajeva zaraze i 7 smrtnih slučajeva, piše BBC. Kako javlja isti medij, oko 7700 južnokorejskih vojnika stavljeno je u karantenu nakon što je potvrđena zaraza kod 11 pripadnika oružanih snaga.

Panika zbog koronavirusa proširila se i na susjednu Sjevernu Koreju u kojoj su vlasti u karantenu smjestile 380 stranih državljana u strahu od izbijanja zaraze. Prema agenciji Yonhap, uglavnom se radi o stranom diplomatskom osoblju, a nitko ne zna koliko će dugo biti u karanteni. Kako piše Yonhap, to znači da su te osobe zadržane unutar prostora svojih ambasada, rezidencija i stanova. Zasad u Sjevernoj Koreji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze Covidom-19.

Situacija je pak sve ozbiljnija u Iranu, u kojem je od Covida-19 preminulo 12 osoba, javlja AFP. To je najveći broj preminulih od korona virusa izvan Kine, a taj bi broj mogao osjetno rasti zbog teške ekonomske situacije u kojoj se Iran nalazi posljednjih godina, a koja se ogleda i na manjkavostima zdravstvenog sustava.

Izvan Kine, Južne Koreje te Irana stanje je najozbiljnije u Italiji u kojoj je zabilježeno više od 150 slučajeva zaraze i troje preminulih od Covida-19.

16. travanj 2024 23:31